Szabadidő

A jövő évi Oscar-díjak sorsába is beleszól a járvány

A díjak odaítéléséről döntő szervezet gőzerővel dolgozik az új szabályokon.

Az Oscar-díjakról az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai döntenek. A szervezet vezetői, az Io9 értesülései szerint tegnap üléseztek – természetesen a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával – hogy megtárgyalják, miként lehet lebonyolítani a 2021-es díjátadót.

Pontosabban, nem a konkrét gálaest menetrendje volt terítéken, hanem az odáig tartó folyamat. Normál esetben ugyanis a mozis bemutatók ugyanis részét képezték annak a követelményrendszernek, amelyet teljesítenie kellett a zsűritagok elé kerülő alkotásoknak. Most azonban a mozik zárva vannak, így értelemszerűen ez a lehetőség kizárva.

A filmakadémia vezetése ezért az idei évre különleges szabályt fogadott el: azokat az alkotások, amelyek egyébként megfelelnének a követelményeknek, ezúttal az akadémia tagjai számára fenntartott VIP streaming-oldalra, az Academy Screening Roomba kell feltölteni, a nyilvános bemutató (amely szintén streaming- vagy más videós szolgáltatás kínálatában való elérést jelent) napjához képest 60 napon belül.

Átalakítják az Oscar-díjak szabályzatát a vírus miatt

A 2021-es Oscar-díjátadón új kategóriát is láthatnak majd a mozirajongók (Fotó: Getty Images)

Az Io9 értesülései szerint ez csak ideiglenes változás, a mozis bemutatókat ugyanis visszahozzák majd, ha ezt a járványhelyzet biztonságosan lehetővé teszi.
Az akadémia elnöke, David Rubin és a szervezet vezérigazgatója, Dawn Hudson közös közleményt adott ki a döntéssel kapcsolatban, amelyben hangsúlyozták a filmszínházi élmény fontosságát.

„Az akadémia meggyőződése, hogy a filmek varázsának átélésére a filmszínház jelenti a legjobb módszert” – áll Rubin és Hudson nyilatkozatában. „Továbbra is fenntartjuk ez irányú, megingathatatlan elköteleződésünket. Ettől függetlenül azonban a történelmi Covid-19 járvány szükségessé teszi a részvétellel kapcsolatos szabályaink időszakos módosítását.”

A The Hollywood Reporter emellett további részleteket is megismert: a 2021-es díjátadón egy kategóriával kevesebb lesz, mivel összevonják a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés díjait. Így a legjobb hangnak járó díjat először adják majd át a 2021-es gála során. Változott a filmzenékkel kapcsolatos szabályozás is: a legjobb eredeti filmzenének mostantól egy film teljes zenei anyagából legalább 60 százalékot kell kitennie, ugyanez a folytatások és előzményfilmek esetében 80 százalék is lehet.

Átszabták a legjobb külföldi film vetítésével kapcsolatos szabályokat is: az erről szavazó akadémiai tagoknak mostantól nem kell majd kötelezően részt vennie a szervezet dél-kaliforniai központjában megtartott különleges vetítéseken, mivel a pályaműveket ők is a VIP-streaming segítségével tekinthetik majd meg. Az idei év egyben az utolsó, amikor még DVD-n is terjesztenek megtekintésre szolgáló kópiákat a zsűritagok között.

A helyzet érdekessége, hogy a tavalyi díjátadón is érződött: a hollywoodi filmipar nagyon fél a Netflixtől és a további streaming-platformok sikerétől, a világjárvány azonban gyökeresen átalakította ezt a területet, így érdekes lesz látni, hogyan változik a streaming-szolgáltatók szerepe a közeli jövőben. Szintén fontos kérdés, hogy a többi nagy díjátadó szervezői hogyan alakítják majd át ezeket az eseményeket a járványveszély mérséklése érdekében.

További cikkeink filmekről, sorozatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top