nlc.hu
Szabadidő
Ez volt az elmúlt évtized 5 legjobb tévésorozata

Ez volt az elmúlt évtized 5 legjobb tévésorozata

Véget ért egy újabb évtized, lássuk, melyek voltak a legjobb sorozatok a 2010-től napjainkig!

A XXI. század első két évtizede eddig tagadhatatlanul a tévésorozatokról szólt: számtalan érdekes új formátum mellett a streaming technológiák fejlődése, illetve az olyan szolgáltatások megjelenése tolta a szekerüket, mint az HBO GO, a Netflix vagy az Amazon Prime, hogy csak a hazánkban elérhető három legnépszerűbbet említsük.

Ez elképesztő mennyiségű új sorozat megjelenését hozta magával, így gyakorlatilag ma már lehetetlen összeállítani egy olyan listát, amiről ne maradna le egyik vagy másik sokak által kedvelt széria. Egy évtizedet amúgy is nehéz átfogni, mert míg volt olyan sorozat, ami a kétezertízes évek elején ment, mások akár az egész évtizedben, míg akadnak olyanok, amelyek épp csak mostanában indulnak, de azért tegyünk egy próbát egy hevenyészett toplista összeállítására.

Trónok harca

A George R. R. Martin agyából kipattant fantáziavilágból készült sorozat áll természetesen az élen, már csak azért is, mert 2011 és 2019 között futott, így gyakorlatilag lefedi a teljes évtizedet. A sárkányos-kardozós világban nem bántak kesztyűs kézzel a szereplőkkel, a rajongók így hétről hétre aggódhattak, hogy most épp kit tesznek el láb alól a készítők. Bár, mintha az utolsó évadra picit kifogyott volna a lendület, ezért sokan valószínűleg a balul elsült lezárásra emlékeznek majd, de ez igazságtalan a készítőkkel szemben, hiszen az előző hét évad tagadhatatlanul az egyik legjobb sorozattá emelte a Trónok harcát. Azt pedig már most is tudjuk, hogy nem is egy, hanem három előzményszéria készül majd hozzá, szóval várhatóan a kétezerhúszas évtizedben sem maradunk GoT nélkül.

George R. R. Martin a Trónok harca megannyi Emmy-díja közül az egyik szobrocskával (Fotó: Getty Images)

Black Mirror

Charlie Brooker tech-disztópia sorozatára – annak is a legelső epizódjára – valószínűleg mindenki emlékszik, aki látta; aki nem látta, az vegyen egy nagy levegőt, és merüljön el ebben a sötét és kíméletlen világban, ami éppen azért nyomasztó és ijesztő, mert sok szempontból a saját világunk eltúlzott mása csupán. Viszont éppen ettől zseniális, hogy egy-egy, a mai világunkban létező dolgot vagy jelenséget túloz el addig a pontig, hogy az már rettentővé váljon. Érdekes kivétel ez alól a Bandersnatch című interaktív epizód, amely inkább a sorozatnézés jövőjébe kínál betekintést.

Mad Men

A csodálatos Jon Hamm által megformált Don Draper kalandjai még 2007-ben indultak, azonban 2015-ig tartottak, így a Mad Mennek abszolút helye van ebben a felsorolásban, ha másért nem, a díszlettervezésért és jelmezekért, de aki egy kicsit ismerkedne a XX. századi amerikai társadalmának alakulásával, jó helyen keresgél a Mad Men háza táján.

Jon Hamm gyakorlatilag összenőtt Don Draper karakterével (Fotó: Getty Images)

Breaking Bad

Vince Gilligan sorozata is még 2008-ban indult, azonban a parádés szereposztásnak – Bryan Cranstonnak Oscar-díj járna, ha a sorozatokért osztanának Oscar-díjat –, az okos írásnak és az öt évadon át fenntartott nyomasztó hangulatnak köszönhetően igen magasra tette a lécet a többi sorozat számára. A hétköznapi kisemberből gátlástalan drogbáróvá fejlődő Walter White története pedig egyszerre emberi és grandiózus. Kötelező darab.

Aaron Paul (b.) és Bryan Cranston (j.) kettőse sikerre vitte a Breaking Badet (Fotó: AMC)

A szolgálólány meséje

A Margaret Atwood könyvéből készült disztópikus sci-fi egy olyan világba kalauzolja a nézőt, ahol a nők afféle szülőgépek, rabszolgák, akiknek létezésére az emberi faj fennmaradása miatt van szükség. Bár az alapjául szolgáló mű 1985-ben íródott, a napjainkig fennálló egyenlőtlenségek és patriarchális státusz quo miatt nem véletlen, hogy ekkorát tudott szólni a sorozat is, annak ellenére, hogy már közel 35 éves az alapsztorija.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top