Szabadidő

Agysérülése tette gyilkossá az imádott sportolót?

Netflix-dokumentumfilm taglalja Aaron Hernandez nem mindennapi esetét. Vigyázat, spoilerek következnek!

Nem véletlen, ha mindenki a fejét vakarja, amikor kiderül, hogy egy sikeres és közkedvelt, milliárdos sportoló látszólag minden indíték nélkül véres leszámolásokat rendez. Pedig a bizonyítékok arra utalnak, hogy megtette. Kétszer is. 

Aaron Hernandez amerikaifutball-játékos gyilkossági ügyei és későbbi öngyilkossága felforgatták Amerikát. Főleg azért, mert senki nem értett semmit. Nem értették, miért kezdett volna el lövöldözni vadidegenekre egy autóból, vagy hogy miért ölte meg jövőbeli sógorát és barátját, a szintén amerikaifocista Odin Lloydot.

A Netflix dokusorozata erre próbált választ adni. Az Egy gyilkos elméje című háromrészes produkció Hernandez esetét vizsgálja. Végigkövethetjük, hogy a sportoló hogyan vált 16 és 27 éves kora között közkedvelt, látszólag visszahúzódó, keményen dolgozó fiúból életfogytiglanra ítélt bűnözővé. A sorozat elkészítésében a család nem akart részt venni, de így is hallhatjuk beszélgetéseiket, amiket a börtönből, telefonon folytatott velük az elítélt.

Aaron Hernandez a connecticuti Bristolban született, nyolcéves korától az amerikai focinak élt. Apja nagyon keményen fogta őt és testvérét, a szintén amerikai focista DJ-t is, a szuszt is kihajtotta belőlük. Dennis Hernandezre mindenki felnézett a városban, ám azt kevesen tudták, hogy alkoholproblémákkal küzdött, rendszeresen bántalmazta gyerekeit és feleségét is. Mintha egyfajta Stockholm-szindróma alakult volna ki apa és fia között, ugyanis Aaron azután indult meg a lejtőn, hogy apja 2006-ban, egy sérvműtét közben váratlanul meghalt.

Aaron Hernandez szép lassan eltávolodott anyjától, szóba sem állt vele azt követően, hogy az asszony a férje halála után egy hónappal már más férfit költöztetett a házba, ráadásul nem mást, mint Aaron unokatestvérének férjét, a nőnél sokkal fiatalabb Jeff Cummingsot.

Furcsa új családi felállás kerekedett ki ebből. Tanya Singleton, Aaron felszarvazott unokatestvére vette át a sportoló anyjának szerepét, a fiú minden szabadidejét nála töltötte. Olyan közel kerültek egymáshoz, hogy a nő végstádiumú rákbetegségével küzdve sem volt hajlandó a perben Aaron ellen tanúskodni, kockáztatva ezzel azt, hogy emiatt börtönbüntetésre ítélik, és a rácsok mögött hal meg.

Fotó: John Tlumacki/The Boston Globe via Getty Images

Hernandezt nemcsak fizikai abúzus érte gyerekkorában, de szexuális is. Testvére, DJ már a sportoló halála után árulta el, hogy bébiszitterük házában egy fiú többször orális szexre kényszerítette az akkor csupán hatéves gyereket.

A fiatal srác mindent a sportban élt ki. Eleinte kosarazott, és nagyon sikeres futó is volt, ám tanárai rájöttek, hogy minden erejével és csakis az amerikai focira kell koncentrálnia, mert abban egészen kivételes tehetség. Igazuk lett, már a középiskolai csapatban több állami rekordot is felállított.

Kötekedő, zavart, máskor meg nagyon csendes

Sokak meglepetésére Aaron nem a Connecticuti Egyetemre ment, ahova elígérkezett; helyette apját megkerülve a Floridai Egyetemre jelentkezett, hogy a világhírű sztárcsináló Urban Meyer alatt edzhessen a Florida Gatorsben. Így történt, hogy idő előtt kikerült a középiskolából, aminek meg is lett a hatása. Az egyetemi tárgyak nehezen mentek neki, felkészületlen volt. Sokat küzdött, hogy a padban is megfeleljen a heti 40–60 óra kötelező futballedzés mellett. Tight end lett, a támadósor játékosa, fontos szerepe volt minden meccsen.

Az NFL már ekkor kinézte magának, és azzal, hogy később szerződtették is, a ligában minden idők legfiatalabb játékosa lett 21 évesen. Ahogy ilyenkor szokás, alaposan utánanéztek Hernandez hátterének, és különböző személyiségteszteket végeztettek rajta. Ezekből állítólag egyértelműen kiderült, hogy Aaron csendes mosolya mögött egy nagyon nehéz, impulzív és agresszióra hajlamos ember van, akinek a szociális készségei elég hiányosak. Emellett az is köztudott volt, hogy nagyon sokat füvezik és iszik, több drogteszten is megbukott. Mindez nyílt titok volt a Florida Gatorsnél, ám a vélhetően majd több milliárd dollárt termelő reménység minden ügyét eltusolták.

Aaron Hernandez a New England Patriots játékosa, a Houston Texans elleni mérkőzésen, 2012-ben (Fotó: Jim Rogash/Getty Images)

A figyelmeztető jelek ellenére végül nem más, mint a New England Patriots szerződtette, ahol a másik tight enddel, Rob Gronkowskival együtt hatalmas sztárok és érinthetetlen hősök lettek.

Hernandezt mindenki úgy ismerte, mint a legkeményebben dolgozó csapattagot, de az is kiderült később, hogy szinte senkivel nem jött ki. Játékostársa, Tom Brady állítólag többször próbálta „jó útra terelni” Hernandezt, de egy ponton túl feladta, mert „túl sok volt neki”. A jellemzések szerint a fiú folyamatosan a középpontban akart lenni, kötekedett, és zavart is volt.

Aaron nem is velük barátkozott, hanem visszajárt Connecticutba, ahol néhány gyerekkori baráttal és piti bűnözőkkel vette magát körül. Két drogdílert vett fel személyi asszisztensnek, akikkel kábítószert és számos fegyvert is beszereztetett. Súlyos paranoiás tünetek kínozták már ekkor, de senki nem sejtette, hogy mi állhat emögött. Mindez csak azután derült ki, hogy Odin Lloyd meggyilkolásakor, teljesen véletlenül egy floridai kettős gyilkossággal is kapcsolatba hozták a nevét.

Véletlenül leöntötték itallal, ezért bedühödött

De kezdjük az elsőként napvilágra került üggyel. Odin Lloyd holttestére 2013. június 17-én, egy ipari területen bukkantak rá North Attleborough-ban, nem messze Hernandez birtokától. A rendőrség már órákkal később a focistánál kopogtatott, ugyanis Lloyd egy ismerősének megírta előző este, hogy a futballsztár megy éppen érte. A férfi Hernandez menyasszonyának és kislánya anyjának, Sheneah Jenkinsnek volt a jövendőbeli sógora.

Június 26-án Hernandezt már bilincsben vitték el otthonából. A rajongók hittek az ártatlanságában, elárasztották a közösségi oldalakat a sportolót védő, felháborodott posztok. Nyilván senki sem tudta azt, ami a tárgyaláson kiderült, vagyis hogy a nyomozóknak rengeteg bizonyítékuk volt Aaron és két tettestársa, vagyis „személyi asszisztensei” ellen. Ilyen volt

  • a kocsijuk keréknyoma,
  • Hernandez cipőnyoma,
  • Hernandez saját biztonsági kamerájának felvétele (bár ennek egy részét sikerült letörölnie),
  • és egy töltényhüvely a bérelt kocsiban, amivel a tetthelyre vitték a szerencsétlen férfit, mielőtt több lövéssel végeztek vele.

Aaron Hernandez a bíróságon, Odin Lloyd meggyilkolásának ügyében (Fotó: John Tlumacki/The Boston Globe via Getty Images)

A rendőrök aztán átvizsgálták Aaron unokatestvérének, Tanya Singletonnak a házát is, ahol legnagyobb meglepetésükre a garázsban megtalálták azt az autót, amit egy egy évvel korábbi gyilkossági ügyben kerestek.

Még 2012-ben történt, hogy két férfit, Jorge Correia de Abreu-t és Safiro Teixeira Furtadót a Cure Lounge nevű szórakozóhelytől nem messze, saját gépkocsijukban agyonlőttek. Senki sem értette a gyilkosságot, mivel a két férfinak nem voltak haragosai. Nem voltak bandatagok, nem drogoztak, semmilyen illegális tevékenységet nem végeztek: takarítóként dolgoztak. Többen látták Hernandez autóját a helyszínen, és Aaron bulipartnere, egy közismert bűnöző is ellene vallott, azt állítva, hogy Hernandezt az egyik férfi véletlenül leöntötte itallal a klubban, ezért dühödött be.

Alexander Bradley, az ismert drogdíler és Hernandez valóban ott voltak a klubban, ezt a biztonsági kamera felvételei is bizonyítják. A végén már nem is volt mit tagadni, de mindketten a másikra mutogattak, mondván, az húzta meg a ravaszt. Bradley a tanúk padján már üvegszemmel és deformált arccal ült, azt állította, hogy Hernandez lőtte arcon, mert félt attól, hogy köpni fog. A sportoló súlyos paranoiája már ez előtt, egy másik lövöldözés során elkezdődött, ezért bízta meg őt azzal, hogy vegyen neki sok fegyvert. Állítása szerint amikor a rendőrök megkérdezték, ki támadott rá, azért nem köpte be Hernandezt, mert ő maga akart rajta bosszút állni.

A sportolót végül e két gyilkosságban nem találták bűnösnek, de Lloyd megöléséért már életfogytiglani börtönbüntetését töltötte a szabadulás lehetősége nélkül.

Hernandez erről a tárgyalásról látszólag boldogan tért vissza a rácsok mögé. Hosszú évek óta először látszódott érzelem az arcán, elsírta magát, amikor ártatlannak találták az esküdtek. Este boldogan beszélt menyasszonyával és kislányával telefonon, azt mondta nekik, nagy reményeket fűz új ügyvédjéhez, a kisebb sztárnak számító Jose Baezhez (akinek sikerült a kislányát vélhetően meggyilkoló Casey Anthonyt is felmentetnie). Ezért sem értette senki, hogy történhetett, hogy öt nappal később holtan találták cellájában, miután felakasztotta magát.

Aaron Hernandez az attleboroi bíróságon, 2013-ban (Fotó: Yoon S. Byun/The Boston Globe via Getty Images)

Az egyik feltételezés szerint Hernandez minden gondja abból adódott, hogy a szexualitásával küzdött. A halála előtt pár nappal egy rádióadó nyíltan tárgyalta azt, amit a bíróságon végül nem is engedett a bíró felhozni, vagyis hogy a sportoló meleg volt, és a dokumentumfilmben is megszólal egy volt osztálytárs, aki azt állítja, hogy gyerekkorukban tulajdonképpen együtt jártak Aaronnel. Egyesek szerint ez lehetett az egyik oka Odin Lloyd meggyilkolásának is (mert tudhatott valamit Hernandez szexuális partnereiről), bár ugyanígy lehetséges az is, hogy a futballista esetleg elkotyogta neki valamelyik balhéját, és megbánta a dolgot (állítólag floridai évei alatt is történt egy utcai lövöldözés, amit a focicsapat eltussolt). Bárhogy is volt, egy biztos: Hernandez több homofób megnyilvánulást is tett, és élete tragédiájának élte meg, amikor a rádióműsorban arról beszéltek, hogy meleg.

Sokan valószínűtlennek tartják, hogy a börtönélet viselte volna meg a sztárt. Telefonbeszélgetésekből és a börtön dolgozóinak szavaiból kiderült, hogy furcsa módon a sportoló szeretett bezárva lenni. Azt mondta, életében nem volt annyira nyugodt, mint ott, és szereti a kötelező napi rutint, aminek semmi tétje nincs. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy állítólag több dühkitörése is volt a börtönben, halála előtt pedig szintetikus marihuánát, K2-t fogyasztott.

Az agysérülés mindennek az oka?

Mindenre magyarázatot adhatna az orvosok által felállított diagnózis, ez azonban egyelőre megosztja a tudósokat. Az bizonyos, hogy Hernandez az amerikaifocistákat az ütközések miatt gyakran érintő CTE-ben, azaz korai demenciát okozó krónikus traumatikus enkefalopátiában szenvedett: a boncolás során derült ki a dolog, miután családja bostoni kutatók kérésére nekik adományozta a sportoló agyát. A vizsgálatot végző szakember szerint sohasem dokumentáltak ilyen előrehaladott betegséget ilyen fiatal (27 éves) embernél, és az orvos azt is hozzátette: nem valószínű, hogy hirtelen, egy ütéstől alakult ki a CTE Hernandeznél, a probléma legalább tíz év alatt fejlődhetett ennyire súlyossá.

Fotó: Netflix

A CTE-t egyelőre csak boncolással lehet egyértelműen megállapítani, a hátterében pedig a fejet ért folyamatos ütések és az agy rázkódása állnak. A betegség az agysejtek pusztulásához, depresszióhoz, kiszámíthatatlan viselkedéshez, zavarodottsághoz, agresszióhoz, emlékezetvesztéshez, gyengülő ítélőképességhez és öngyilkossági hajlamhoz vezet. Legutóbb 2018-ban lett öngyilkos egy amerikaifocista, Tyler Hilinski, és nála is bebizonyosodott, hogy CTE-je volt – a 21 éves fiatal agya olyan volt a halálakor, mint egy 65 éves emberé. Ugyanakkor vannak orvosok, akik azt hangsúlyozzák, hogy mivel nagyon sok focista szenved ettől, nem lehet egyértelműen ráfogni a betegségre Hernandez összes erőszakos cselekményét.

A Wikipédián külön szócikkük van azoknak, akik érintettek a CTE-ben, és összegyűjtötték azokat a játékosokat is, akik pert indítottak az NFL ellen agyrázkódás okozta cselekvőképtelenségük miatt. A lista bestiálisan hosszú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top