Szabadidő

Élő komolyzenei koncertek, 150 évnyi hazai újságarchívum, filmek, sorozatok – Szórakozás karantén idején

Van, aki home office-ban dolgozik, van, aki az első vonalban tartja a frontot, de sokan vannak, akiket kényszerpihenőre állított a karantén. És vannak, akik munka után szórakoznának, és már azt is csak otthon lehet. Nekik próbálunk segíteni ezzel az átfogó, folyton frissülő összeállítással.

Listánkat folyamatosan frissítjük.

Film és sorozat

HBO GO

Jelenleg nagyjából 7000 órányi tartalom (filmek, sorozatok és animációs filmek) érhetők el az HBO streaming oldalán, majdnem minden magyar szinkronnal és felirattal is. A legnagyobb blockbusterektől (Marvel-filmek, Az oroszlánkirály…) kezdve az apró művészfilmeken át a régi, nagy kedvencekig jókora a választék, és a Kids szekcióban figyelemre méltó mennyiségű animációs filmmel (sok Disney és Pixar mesével) és rajzfilmsorozattal várják a gyerekeket. A próbahét ingyenes, utána havonta 1890 forintot kell fizetni. Az HBO megkeresésünkre elmondta, hogy tervezik, hogy valamilyen formában ők is szélesebb körben tegyék elérhetővé a tartalmaikat, de a kérdés technikailag és jogilag is bonyolult, vagyis még kell némi idő, hogy ezzel kapcsolatban konkrétumokat árulhassanak el. A filmeket jelenleg az Európai Unió kérésére csak SD minőségben streamelhetjük.

https://hbogo.hu/

 

Telekom Videotéka – TV GO

A Telekom MoziKlubjába való belépéssel havi 1500 forintért (illetve most akciósan féláron) több mint hatezer szinkronos film, sorozat és rajzfilm közül válogathatunk, de a Telekom gondolt azokra is, akik nem akarnak vagy tudnak most fizetni a tartalmaikért: 200 filmet és sorozatepizódot tett ingyenesen elérhetővé. A TVGO kínálatában pedig a legtöbb filmújdonságot meg lehet nézni tékás rendszerben, jellemzően 600 forintos darabárért (persze vannak kedvezményes árú filmek is).

https://www.tvgo.hu/

 

Netflix

A világ legnagyobb streaming vállalata egy éve már Magyarországon is teljes erővel jelen van, és egyelőre nincs hír afelől, hogy a koronavírus idejére kedvezményesen vagy ingyenesen adják bizonyos tartalmaikat. A jó hír az, hogy az első próbahónap ingyenes, utána pedig havi 3190 forintért kínálnak karantén idején is megnézhetetlen mennyiségű tartalmat : stand up különkiadások, dokumentumfilmek, doksisorozatok, realityk, talk show-k, a legmenőbb mozifilmek, klasszikusok, a saját gyártású filmjeik és sorozataik mind elérhetők. A Netflix egy új, Google Chrome-mal használható fejlesztéssel, a Netflix partyval abban is igyekszik segíteni, hogy közös chateléssel a barátainkkal, távol lévő családtagjainkkal együtt nézhessünk filmeket, sorozatokat. A rossz hír, hogy az Európai Unió kérésére jelenleg minden tartalmukat csak SD minőségben nézhetjük.

https://www.netflix.com/

 

Apple TV+

Az Apple appját sokan eleve a hardware-ükhöz kapják, és több saját gyártású sorozat (például a híres Morning Show Jennifer Anistonékkel)  is jár hozzá, emellett pedig több ezer kölcsönözhető vagy megvásárolható film – köztük a legújabb mozislágerekkel – van az adatbázisunkban, amikért darabárat kell fizetnünk. 

https://www.apple.com/hu/apple-tv-app/

 

A Mozinet filmforgalmazó art filmjei

Hazánkban néhány filmforgalmazó üzemeltet csak olyan stream oldalt, ahol moziba menés nélkül meg tudjuk nézni a filmjeiket. Ilyen például a Mozinet, melynek oldalán jelenleg 122 art filmet nézhetünk meg, olyan Oscar-jelölt csodáktól kezdve, mint A messzi dél vadjai vagy a Jackie, egészen az olyan obskurus gyöngyszemekig, mint a Borgman, a Kosok vagy a Mustang. A dolog úgy működik, mint egy online téka: filmenként kb. 700 forintot kell fizetnünk a kölcsönzésért. A “karanten” kuponkóddal minden filmjükre kapunk most egy dollár kedvezményt.

https://vimeo.com/mozinet

 

A Cirko-Gejzir art filmjei

A Mozinet mellett a Cirkó igényes art filmjeit lehet még online tékában megtekinteni, filmenkénti fizetéssel (a jellemző ár itt is 700 forint körül alakul). A kacagtató vígjátéktól (Toni Erdmann, A négyzet) a lírai drámán át (45 év, Bolti tolvajok) egészen a húsba maró társadalomkritikáig (Sztrájk a gyárban, Lavina).

https://cirkofilm.hu/film?list=vod.

 

A Magyarhangya art filmjei

Egészen kiváló ízlésű filmválogatást kaphatunk a Magyarhangya forgalmazó vimeo oldalán is, ahol szintén címenként lehet 24 órára kölcsönözni az egyes filmeket, jellemzően egy vagy másfél dolláros árért. Meg lehet itt nézni a Gyújtogatók című csodásan lírai dél-koreai thrillert, a Lady Macbeth című drámát, a válások dinamikáját könyörtelenül bemutató Rég nem szerelmet vagy a Tangerine című csodás karácsonyi transznemű mozit is.

https://vimeo.com/magyarhangya

 

Az ADS forgalmazó filmjei

A hazai forgalmazók közül az ADS is beszállt az online filmterjesztős játékba, és bár első körben nem túl sok filmmel (közel két tucattal) jelentkeztek, a jó hír az, hogy akadnak köztük olyan címek is, amiket eredetileg mostanság küldtek volna mozikba, de így rögtön online debütálnak. Ilyen például a Nyelés című társadalmi művész-horror, vagy a Tess és én című bájos családi film. Ezen felül magyar filmekből jó a választék: megnézhetjük A viszkist, a BUÉK-ot, a Kölcsönlakást és a Budapest Noirt is, nagyjából filmenként 700 forintos áron. 

https://vimeo.com/adsfilmek/vod_pages

 

Nemzeti Filmintézet Magyarország – Filmarchívum

A Filmarchívum 90 filmet tett elérhetővé online adatbázisában, köztük rengeteg olyan alkotást is, ami az oktatásban is hasznos segédanyag lehet az otthonról tanító tanároknak. Ingyenesen nézhető most például A tizedes és a többiek, az Égigérő fű, A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, a Szent Péter esernyője vagy az olyan animációs klasszikusok, mint a Vuk vagy a Szaffi.

http://www.filmarchiv.hu/hu

 

MTVA archívum

A helyzetre való tekintettel az MTVA is megnyitotta archívumát: az m3-on mostantól a csatorna olyan régi kedvenceit lehet ingyenesen megnézni, mint a Linda vagy a Patika, és olyan klasszikus filmeket nézhetünk meg, mint A fekete város, az Abigél, A Tenkes kapitánya vagy a Beszterce ostroma. Gyerek- és ifjúsági műsorokból a leggazdagabb a választék.

https://archivum.mtva.hu/m3/open

 

UPC

A cég minden otthoni digitális TV-előfizetéssel rendelkező ügyfele számára elérhetővé teszi a Premium TV és a FilmBox Pro csomagban lévő csatornákat április 30-ig. A Premium TV csatornák UPC TV előfizetéssel érhetőek el, míg a FilmBox Pro csomag UPC és Vodafone TV előfizetéssel is. Ezen felül a UPC leveszi a kódolást az összes (10) gyerekcsatornájukról, szóval bármilyen csomagban is legyen az ügyfelük, gond nélkül nézheti őket. 

 

RTL Most és RTL Most +

Az RTL streaming prémium streaming oldala, az RTL Most+ továbbra is a Telenor MyTV és a Vodafone előfizetői számára kínálja a legtöbb tartalmát. Egyelőre nem értesültünk arról, hogy a karantén hatására mindez a közeljövőben megváltozna. Azonban a sima RTL Most-on is számos izgalmas tartalom érhető el ingyenesen, egy regisztráció után.

https://www.rtlmost.hu/

Koncertek

Müpa koncertek

Amíg a Müpában új koncertekre nem mehetünk, addig legalább a régebbieket megnézhetjük. 80 HD minőségű koncertfelvételt tettek digitálisan és ingyenesen elérhetővé, amiben a sok komolyzenei koncert mellett elfér Harcsa Veronika, Akkezdet Phiai, a Csík zenekar vagy a Punnany Massif bulija is. Ezen felül pedig negyven irodalmi est felvételét is kínálják.

https://www.mupa.hu/media/video

 

Budapesti Fesztiválzenekar – Karanténestek

A BFZ gondoskodni szeretne arról, hogy karantén idején se maradjunk élőzenei koncertélmény nélkül, ezért március 16-tól kezdve minden este 19:45-kor élő online közvetítést tartanak a próbatermükből, változó programmal és közreműködőkkel. A koncertek ingyenesek, de a BFZ arra kéri a követőiket, hogy aki teheti, támogassa a zenészeket, amire a honlapjukon keresztül van lehetőség.

https://bfz.hu/hu/media/karantenestek/

 

Bécsi Operaház

Ausztria is teljesen leállt, de a világhírű operaházuk ettől még nem engedi el az operarajongók kezét, és sorra teszi elérhetővé az előadásaik felvételeit ingyenesen, a világ bármely országából nézhető módon, csak regisztrálni kell az oldalukon.

https://www.staatsoperlive.com/

 

A Berlini Filharmonikusok digitális koncertterme

Hatvan év több száz koncertfelvételével, élő koncertek streamjeivel, a komolyzenei élettel foglalkozó izgalmas dokumentum- és portréfilmek sokaságával, edukációs filmekkel, és a komolyzenei élet legnagyobb karmestereivel és szólistáival vár minket egy hónapig ingyen a Berlini Filharmonikusok Digitális koncertterme.

https://www.digitalconcerthall.com/en/home

Színház

Nagyobb kezdeményezéssel még nem találkoztunk, csak sok kisebbel, melyek közül nehéz szemezgetni. Ahhoz, hogy ezeket követhessük, leginkább az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook csoportot ajánljuk.

https://www.facebook.com/groups/elokozvetitesek/

 

Egyéb szórakozás

Arcanum Digitális Könyvtár

Az Arcanum Digitális Könyvtár szinte a teljes magyar sajtó elmúlt 150 évének összes kiadványát tartalmazza az Ifjúsági Magazinoktól kezdve a Pajtáson át a Népszabadságig tényleg teljes körű a gyűjtemény, és a jó hír, hogy most április 16-ig biztosan ingyenesen használható. Ráadásul a beépített keresőjüknek hála a 27 millió oldalnyi újság- és folyóirat-gyűjtemény jól kereshető.

https://adtplus.arcanum.hu/

Scribd

A Scridb egy több millió könyvet, hangoskönyvet, magazint és cikket tartalmazó gigászi adatbázis, melynek vezérigazgatója bejelentette, hogy egy hónapra mindenki számára ingyenesen megnyitják ezt a gigászi könyvtömeget, és bankkártya adatokat sem kell megadni ahhoz, hogy élvezhessük a tartalmakat. Angolul tudóknak ajánlott.

https://www.scribd.com/readfree?utm_source=readfree

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top