Szabadidő

Posztolj verset! – a legnagyobb közösségi költészeti akció vár idén is a magyar költészet napján

A Posztolj verset az utcára! kezdeményezés évek óta töretlen népszerűséggel teríti be az utcákat versekkel. Igazi közösségi élmény, ami idén sem marad el, csak épp online rendezik meg.

Szeifert Natália és a Gittegylet indította útjára Magyarországon a Posztolj verset az utcára!-mozgalmat, ami futótűzként terjedt el az irodalomszerető közösségekben világszerte, hogy április 11-én, a magyar költészet napján elborítsák a köztereket versekkel. Nati mesélt a kezdetekről, és arról, hogyan tudják idén megtartani az eseményt úgy, hogy nem lehet az utcára menni és verseket ragasztani bárhová.

„A Posztolj verset-mozgalom lényege az, hogy ugyan sokan osztanak meg (posztolnak) verset a közösségi oldalakon – különösen a költészet ünnepnapjain -, de évente egyszer mindezt kivisszük az utcára, hogy a valóságban ünnepeljünk.

A köztereken elhelyezett, szokatlan környezetben látható versek tulajdonképpen ajándékok – mindenkinek, aki arra jár.

A résztvevők elképesztő kreativitásról tesznek tanúbizonyságot évről évre, úgy tudom, miénk az első versről drónnal készített felvétel évekkel ezelőttről, készülnek kavicsokból kirakott versek, utcára krétával felírt versek, apróhirdetésekhez hasonlóan tépőcetlis versek, de gyakori a versadományozás is. Csatlakoznak gyakran iskolák, óvodák, könyvtárak, egyéb intézmények, ők olykor teljes épületeket borítanak be versekkel.

közösség posztolj verset

Két éve Vásárosnamény a legaktívabb település (Kép: Posztolj verset az utcára!)

2013-ban csatlakoztunk először a kezdeményezéshez a Gittegylettel, akkor még a költészet világnapján volt, a következő évben azonban nem került megrendezésre, ezért mi szerveztük meg, immár a magyar költészet napján, április 11-én. A Posztolj verset az utcára!-mozgalom azóta a világ legnagyobb költészeti akciója (performansza) lett, átnyúlt a határokon, és a világ minden tájáról csatlakoztak, csatlakoznak hozzá magyarok magyar versekkel.

Évente átlagosan 14-15 országból jelentkezik be több ezer ember több száz költő versével.

Ezért hoztuk létre Pál Tamással a posztoljverset.hu-t, ahol térképre lehet tenni a vers posztokat. Így egy nagy, közös térképen láthatjuk egyben, hogy egy-egy évben hányan és hol vettek részt az akcióban, sőt arra is használhatjuk, hogy kiposztolt verseket keressünk fel. Ez az oldal 2016 óta működik, itt várjuk mindig a résztvevőket. Kivéve idén.”

A koronavírus-járvány miatt természetesen most nem lehet az utcákat róni és keresni a megfelelő helyet a verseknek, így a szervezők kitalálták a mozgalom karantén verzióját, amihez bárki csatlakozhat otthonról, a négy fal közül.

„Senkit sem biztatnánk arra, hogy koronavírus-járvány idején elhagyja az otthonát, azt pedig adatvédelmi szempontból nem találnánk jó ötletnek (habár a szabályok megengedik), hogy mindenki a saját lakcíméről töltsön fel képet a térképre. Azonban rengeteg megkeresést kaptam, hogy lesz-e idén is valami.

Úgy láttam, hogy most még a korábbiaknál is fontosabb, hogy valami közös és nem a járvánnyal kapcsolatos tevékenységben vehessünk részt, ezért létrejött a Posztolj verset – Karantén verzió elnevezésű esemény, amelyre azonnal több száz visszajelzés érkezett. Tehát nem lesz ugyan térképünk, utólag nem tudjuk majd megmondani, hány országból hányan vettek részt, az esemény erre nem alkalmas, de várjuk az eseményhez a fényképeket, videókat. Azt kértük, hogy aki úgy gondolja, ossza meg azt is velünk, hogy melyik településről küldi a képet, így a végén elkészíthetünk egy szokásos videót.”

Idén is irány tehát a versposztolás, utca helyett otthon, kreatívan, molinón ablakból kilógatva, falra ragasztva, bekeretezve, gyerek arcára festve… akárhogy és bárhogy, de április 11-én ott a helyünk, hogy verset posztoljunk!

közösség posztolj verset
Megnézem
Összes kép (9)

További cikkek közösségi kezdeményezésekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top