Szabadidő

Mi ez a 420-azás, honnan jön ez az egész?

Ha a gyereked posztjaiban találkozol a jellegzetes számmal, itt az ideje elbeszélgetni vele a marihuánáról.

Különleges nap a mai, legalábbis az fűfogyasztók számára feltétlenül. Ma van ugyanis 4. hó 20. napja, vagyis a kannabisz nem hivatalos világnapja. De vajon miért épp a mai napra esik és mi köze a 420-as számnak a füvezéshez?

A különleges szám eredete kissé homályos, de azért néhány fogódzót találhatunk az interneten. Akad, aki a marihuána aktív hatóanyagainak mennyiségét tippeli megoldásként, ami hibás, a marihuánában ugyanis eddig 483 különféle vegyületet térképeztek fel, köztük a THC-t, vagyis a tetrahidrokannabinolt, és a kannabidiolt, azaz a CBD-t, amelynek jótékony hatásai közül jó néhányat klinikai kutatások is igazoltak.

Egy meglehetősen furcsa feltételezés szerint a szám Adolf Hitler születésnapjára utal, amely 1889. április 20-ra esik, ez azonban valószínűleg puszta véletlen lehet. Megint mások Bob Dylan egyik dalára, a Rainy Day Women No. 12 & 35-re mutogat, amelynek refrénjében egyik sora így szól: „everybody must get stoned” (mindenkinek be kell tépni), ráadásul a szám címében szereplő számokat egymással megszorozva épp 420-at kapunk. Ezt azonban maga a zenész cáfolta: a refrén ugyanis úgy is fordítható, hogy mindenkit meg kell kövezni, Dylan maga pedig utalt rá korábban, hogy bibliai jelentése van a dalszövegnek. Ami pedig a számokat illeti, a hivatalos magyarázat szerint egy nő és a lánya épp a dal rögzítésekor menekült be a stúdióba egy vihar elől, Dylan pedig megpróbálta kitalálni az életkorukat, ami 35, illetve 12 év volt.

Honnan jön a 420-as szám a füvezőknél?

Egy kannabisz-ültetvényen dolgozó férfi marihuána-palántát tart a kezében (Fotó: Getty Images)

A „Waldók” jelentik a valódi megoldást?

A legelterjedtebb magyarázat azonban egy öttagú diákcsoportot sejt a különös szám mögött: a fiatalok még a hetvenes években jártak középiskolába a kaliforniai San Rafaelben. Az ötös gyakran lógott a suli mellett egy tűzfalnál, erről kapták becenevüket, ők lettek a „the Waldos”.

1971 őszén a fiatalok valahonnan hírét vették, hogy az amerikai parti őrség egyik tagja a közelben marihuána-palántákat ültetett, azonban valamilyen ok miatt nem tudta gondozni a növényeket. Egy saját gyártású térképpel felszerelkezve indultak a palánták keresésére. Mivel mindannyian sportoltak is az iskolában, minden délután, az edzés végét követően találkoztak az iskola mellett álló Louis Pasteur szobornál – 4 óra 20 perckor – hogy a fű nyomára bukkanjanak.

„A suli folyosóján találkozva csak annyit mondtunk egymásnak, ‘420’, hogy senki ne felejtse el, hogy délután találkozunk” – magyarázta a Huffington Postnak nyilatkozva Steve Capper, a Waldos egyik tagja. „Eredetileg azt mondtuk 420-Louis, aztán a Louis-t elhagytuk.”

Bár a titokzatos gandzsatövekre sosem bukkantak rá, a 420 kifejezés önálló életre kelt, eleinte főleg a gimnazisták használták, hogy a gyanú árnyéka nélkül beszélhessenek a füvezésről, akár szüleik jelenlétében is.

Miért április 20. a füvezés világnapja?

Marihuána-növényt vizsgálnak egy kannabisz-ültetvényen (Fotó: Getty Images)

De hogyan tudott elterjedni a 420 a világon?

A Waldók családi kapcsolataikon keresztül közeli barátságban álltak a Grateful Dead együttes tagjaival. Capper elmondása szerint gyakran lógtak a banda koncertjein a zenészekkel a backstage-ben, itt pedig többször elhangzott a 420, ha éppen egy jointot adtak körbe. Innen az együttes közvetítésével juthatott el a kifejezés Steven Bloomhoz, a High Times magazin egyik újságírójához, innen pedig egyenes út vezetett a világban való elterjedéséhez.

Ma már a világ azon részein, ahol a marihuána használata legális, afféle nem hivatalos világnapként ünneplik április 20-át: a kaliforniai University of Colorado és a University of California Santa Cruz hallgatói valóságos fesztiválokat rendeznek, ahol szól a zene és száll a füst.

A 420-as szám pedig valóságos popkulturális jelenséggé vált: például Quentin Tarantino Ponyvaregény című filmjében több óra is látható, amely 4 óra 20 percre van állítva, de például a 2003-ban elfogadott kaliforniai törvény, amely a marihuána orvosi felhasználását engedélyezte, szintén kikacsintott a Waldókra, ugyanis hivatalosan az SB 420-as sorszámot kapta, valószínűleg egy vicces kedvű kaliforniai törvényhozónak, Mark Lenónak köszönhetően.

Ami pedig a történet hitelességét illeti: a Waldók – saját állításuk szerint – a mai napig tárolnak egy San Franciscó-i széfben egy batikolt 420-zászlót, eredeti, dátumozott postai bélyegzővel ellátott leveleket, amelyekben már szerepel a kifejezés, illetve egy újságcikket is ugyanebből az időszakból.

Az öt Waldo közül ketten nem vállalják a személyazonosságukat, azonban ígéretet tettek a világnak, hogy elgondolkodnak majd egy, a témával foglalkozó dokumentumfilm leforgatásán.

További cikkeink a marihuánával kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top