Szabadidő

Lemész hídba, ha meghallod, milyen hangok jönnek ki ennek az embernek a szájából

Nem véletlen, hogy szinte alig akad olyan rajzfilm, vagy animáció az elmúlt 20 évből, amelyhez ne kölcsönözte volna a hangját.

Csodálatos munkája van az animációs filmek és sorozatok szinkronszínészeinek, akik úgy lehetnek akár a világ legnagyobb sztárjai, hogy senki sem ismeri őket. Dee Bradley Baker ebbe a kivételezett csoportba tartozik. Hangját szinte sosem kölcsönzi élő embereknek, helyette úgynevezett voice artistként rajzfilmfigurák, animációban megjelenő állatok és szörnyek „szólalnak meg” a hangján.

Pontosabban a hangjain, a különleges képességekkel megáldott szinkronszínész ugyanis elképesztően változatos hangokat tud kipréselni magából. Nem véletlen, hogy 1984 van a szakmában, olyan ismert művekhez kölcsönözte a hangját, mint például a Space Jam, ahol Dodó kacsa és Taz is neki köszönheti a hangjait. De dolgozott például a Boci és pipi című rajzfilmsorozaton, a Fecsegő tipegőkön, a Dexter laboratóriumán, vagy épp egy sor videojátékon, a Baldur’s Gate-től a Star Wars: Jedi Knight-ig.

A bicegő magyar fordítással hangművésznek is nevezhető Baker nemrég a Great Big Story YouTube-csatornáján mutatta meg, hogy mire képes. A május 1-én megjelent alábbi felvételen nem akármilyen bemutatót rögtönöz a tudásából.

Döbbenetes hangokat tud kiadni a rajzfilmeket szinkronizáló színész

Dee Bradley Baker akcióban: a rajzfilmek szinkronizálása látványnak is elég mókás (Fotó: YouTube)

Bemelegítésnek egy kis birkabégetéssel kezd, aztán jöhet a lónyerítés, egy fiatal borjú kérődzése, de a tücsökciripelés, a méhek zümmögése, a kutyaugatás vagy a macskanyávogás is „fekszik” a szinkronszínésznek.

„Sok mindent fel lehet használni a szájban a különféle rezgések előidézéséhez” – magyarázza Baker a videón. „Így megszólaltathatóak kis és nagyobb lények, de akár egészen ijesztő, fenyegető dolgok is.”

Persze, egyszerű állathangok utánzásával még nem lesz valakiből keresett szinkronszínész. Dee Bradley Baker azt is bemutatja, hogyan lehet történeteket elmesélni egyetlen szó nélkül: egy disznó röfögésének például több árnyalata is lehet, amelyen keresztül olyan érzelmeket is meg lehet mutatni, mint a félelem vagy épp a szomorúság.

„Nem csak a hangokat kell kiadni, hanem konkrét dolgokat előadni, történetet mesélni, hogy az animátorok később minél többféle módon fel tudják használni a felvételeket” – teszi hozzá Baker, aki egy kacsa hápogásán keresztül is bemutatja mindezt: először csak simán hápog, majd egyre szomorkásabban, végül dühösen, ami szinte egy az egyben Dodó kacsa jellegzetes harákolásával egyenlő. A szakember azonban azt is bemutatja, hogyan tud különféle énekesmadarak módján csiripelni, de azt is, ahogy egy mókus makogásában megjelenik a csodálkozás, a nevetés és az öröm vagy épp egy ellopott mogyoró felett érzett bánat.

A Bakerhez hasonló szinkronszínészeknek időnként különféle szörnyeket is meg kell szólaltatni, amelyek lehetnek hatalmas, ijesztő lények, vagy épp lovagok által legyőzött sárkányok, de akár prédára vadászó dinoszauruszok is.

Olyan is előfordul, amikor földönkívüli lényeknek kölcsönzi a hangját, a szűk 8 perces felvételen pedig az is hallható, milyen változatos UFO-hangokra képes egy sokat látott szakember. A kattogáshoz hasonló hangoktól a hörgéseken át egészen a különböző űrbéli „nyelvjárásokban” beszélgető űrlényekig tart a paletta, de ha arra van szükség, Baker bármikor utánoz pokolbéli démonokat vagy gügyögő kisbabákat is.

Hasonló kategóriában néhány éve nagyot ment az alábbi videó is, amelyen Bob Bergen, a Bolondos dallamok rajzfilmekből ismert Cucu malac jellegzetes beszédmódjának titkait mutatja be az érdeklődőknek. Más kérdés, hogy utánozni valószínűleg csak kevesen fogják tudni a pergő nyelvű voice artist előadását.

További cikkeink rajzfilmekről, animációs iflmekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top