Szabadidő

A magyar tűzoltók után az orosz rendőrök is kacsákat mentettek

A népes madárcsalád egy moszkvai sugárúton próbált átkelni, szerencsére gyorsan a segítségükre siettek, így egy kedves videó lett a történet vége.

A koronavírus-járvány megjelenése óta az állatok gyakran jelentek meg olyan területeken, ahol korábban soha vagy csak nagyon ritkán: Thaiföldön például elárasztották az utcákat a majmok, amelyek hozzá voltak szokva, hogy a turisták etetik őket, ezért most saját kezükbe vették a táplálékszerzést. 

A járvány miatt lecsökkent gyalogos-, és autóforgalom miatt a vadon élő állatok gyakrabban merészkedtek olyan területekre, amelyeket korábban az emberek népesítetek be, így nem csoda, hogy már május elején is akadt egy kacsacsalád, amelyet civilek és rendőrök összefogásával sikerült a Parlament környékén visszaterelni a Dunához, de épp tegnap számoltunk be arról a kacsamamáról, amelyet fiókáival együt a 2-es metró vágányai közül mentettek ki a tűzoltók – lásd kapcsolódó írásunkat – a mentőakció miatt egy ideig a járatok is szüneteltek. 

Most Moszkvában fordult elő egy hasonló eset, amelyről a Reuters hírügynökség közölt videót a Twitter-oldalukon. A felvételen jól látható, hogy a szárnyasok egy kétszer öt sávos úton próbáltak átkelni. Szerencsére az autóforgalmat az orosz nemzeti gárda tagjai és a helyszínen tartózkodó járókelők segítettek feltartani, amíg a két felnőtt és a körülbelül tíz fióka biztonságosan át nem keltek az úttesten. 

Míg nálunk jellemzően vadkacsák voltak a hasonló történetek szereplői, a képsorokról látható, hogy Moszkvában valószínűleg kékcsőrű récékről lehet szó, legalábbis a tollazatuk színe alapján, sajnos pont a csőrük színe nem kivehető a Reuters felvételén. A két madárfaj egyébként ugyanabba a rendszertani rendbe (lúdalakúak) és családba (récefélék) tartozik, sőt, a vadkacsát hivatalos nevén tőkés récének nevezik. 

További cikkeink az állatvilággal kapcsolatban:

Kacsákat mentettek az orosz rendőrök is

A kékcsőrű récék fiókái még alig hasonlítanak a felnőtt madarakra (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top