Szabadidő

Már vissza is került az Elfújta a szél az HBO kínálatába

A filmhez történelmi magyarázatot mellékeltek a rabszolgasággal kapcsolatban.

Az 1939-es Elfújta a szél a saját korában megszokottnak számító módon ábrázolta a rabszolgaságot, amely azonban nem csak mai szemmel nézve rasszista és sztereotíp. Ezért a rendőrök által meggyilkolt George Floyd halálát követő társadalmi felháborodás hatására az HBO Max streamingszolgáltató le is vette a kínálatából a Clark Gable és Vivien Leigh főszereplésével forgatott filmet – írja a 24.hu. Már akkor is jelezték, hogy nem örökre törlik a művet, hanem egy későbbi időpontban újra elérhetővé teszik, a történelmi kontextus magyarázatával együtt.

Újra elérhető az Elfújta a szél

Az Elfújta a szél egyáltalán nem valósághű módon ábrázolja a rabszolgákat (Fotó: Getty Images)

Ez most meg is történt, a filmhez Jacqueline Stewart, a chicagói egyetem filmtörténész professzora írt bevezetőt az Elfújta a szélhez, ez egy négy és fél perces videón tekinthető meg, a film történelmi és kulturális kontextusáról szól, de került mellé egy egyórás panelbeszélgetés is, amelyben a film bonyolult örökségét boncolgató beszélgetés látható.

További cikkek a rasszizmussal kapcsolatban:

  • Ami rossz megtörténhet, vele megtörtént – Kalief Browder életén keresztül meg fogod érteni, miért tüntetnek Amerikában
  • Nem az a szokatlan, ha ledőlnek a szobrok, hanem az, hogy egyáltalán még állnak
  • Pápá, Elfújta a szél, viszlát, Tom és Jerry – tényleg eltűnnek a rasszista filmek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top