Szabadidő

Megugrott az érdeklődés az Elfújta a szél iránt, amióta az HBO törölte a kínálatából

A Clark Gable és Vivien Leigh főszereplésével forgatott alkotás fölött ugyancsak eljárt az idő.

A Victor Flemming által rendezett, 1939-ben bemutatott Elfújta a szél sokáig a klasszikus filmek egyik alaptételének számított, amelyet premierje után nem kevesebb mint nyolc Oscar-díjjal jutalmaztak. Most, az Egyesült Államokban zajló, a rendszerszintű rasszizmus elleni tiltakozáshullám miatt azonban az USA területén elérhető HBO Max törölte a kínálatából a filmet, amelynek ábrázolásmódja a XX. század elejének előítéleteit és rasszista nézeteit idézi – írja a 24.hu

Az HBO Max által kiadott közlemény szerint: „az Elfújta a szél a kora terméke, és azokat az etnikai és faji előítéleteket mutatta be, amelyek sajnos általánosak az amerikai társadalomban ezek a rasszista ábrázolások helytelenek voltak akkor, és helytelenek ma is, és úgy éreztük, hogy felelőtlenség lenne műsoron tartani ezt a filmet magyarázat és az ábrázolásmód elítélése nélkül.” A csatorna szóvivői hangsúlyozták, hogy a törlés nem végleges, a filmet a megfelelő történelmi kontextus bemutatásával együtt fogják majd ismét elérhetővé tenni. 

Rasszista ábrázolásmódja miatt törölték az Elfújta a szél című filmet

Az Elfújta a szél a harmincas évek rasszizmusát és előítéleteit hordozza (Fotó: Wikipedia)

A bejelentés hatására hirtelen annyira megugrott az érdeklődés a film iránt, hogy premierje után 81 évvel az első helyre ugrott az Amazon lejátszási listáján, az Apple saját tartalmi platformján, az iTunes-on pedig a második helyig kúszott fel. 

Nem ez a film az egyetlen, amelyet problémás, rasszista vagy más előítéleteket felvonultató tartalmai miatt töröltek: az összes brit streaming-szolgáltató törölte például az Angolkák című sitcom-sorozatot, amelynek készítői, Matt Lucas és David Walliams már évekkel ezelőtt is bocsánatot kértek a sorozat tartalmáért. Az Egyesült Államokban pedig leállították a legrégebb óta futó szériát, a Cops című reality-sorozatot, amely gyakran a rendőri túlkapásokat mutatta be szórakoztató formában. 

További cikkeink az amerikai helyzettel kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top