nlc.hu
Szabadidő

Állati szempillák

5 állat, aminek a szempillájára irigykedhetünk

Csodaspirálok és szérumok ide, pillahosszabbítás oda, a most következő állatokéhoz képest kanyarban sem lesznek soha a szempilláink...

Zsiráf

A zsiráf eleve az állatvilág topmodellje, de a természetes “szemsminkje”, azon belül pedig a szempillái különösképp lenyűgöző. Sűrű, vastag pillái akár 2 centiméter hosszúra is megnőnek. A pillasor funkciója persze elsősorban a védelem: ez óvja meg ugyanis az állat érzékeny látószervét a portól, homoktól, a napfénytől, illetve attól is, hogy táplálkozás közben a fák és bokrok ágai kárt tegyenek a szemében. 

Zsiráf

Zsiráf (Fotó: Getty Images)

Kaffer szarvasvarjú

A kaffer szarvasvarjú az egyenlítőtől délre eső szavannákon rebegteti a pilláit, melyeket a szeme körül található élénkvörös bőr még inkább kiemel. A madár esetében a pillák persze nem szőrszálak – ilyenekkel ugyanis az állat nem rendelkezik – hanem speciális, módosult tollak. 

Kaffer szarvasvarjú

Kaffer szarvasvarjú (Fotó: Getty Images)

Strucc

A szárazföldi állatok közül a struccnak annak a legnagyobb szemei. A látószerv nagyjából 5 centiméter átmérőjű, ezzel pedig nagyobb méretű a madár agyánál is. A szó szoros értelmében véve bámulatos szemekhez pedig kifejezetten pazar pillasor is dukál. 

Strucc

Strucc (Fotó: Getty Images)

Láma

Bár a láma inkább karakteres ábrázatú, mintsem kifejezetten szépnek mondható állat, ha jobban megfigyeljük a szemeit, megállapíthatjuk, hogy igencsak impozáns pillasorokkal rendelkezik. Ezek persze esetében is praktikus funkcióval bírnak, ez pedig elsősorban a fényvédelem, hiszen a faj Dél-Amerikában, erősen napfényes vidékeken él. 

Láma

Láma (Fotó: Getty Images)

Kígyászkeselyű

A magyarul a kevéssé bizalomgerjesztő kígyászkeselyű elnevezést viselő madár angol neve secretary bird, vagyis titkármadár, de több más nyelvben, így a franciában és a németben is hasonlóképp emlegetik. Ha csak a küllemét, pláne pedig elegáns, ívelt szempilláit nézzük, utóbbi név sokkal kifejezőbbnek tűnik. Az állat egyébként Afrika középső, illetve déli részén él, és Szudán nemzeti madara.

Kígyászkeselyű

Kígyászkeselyű (Fotó: Getty Images)

Még többet a szempillákról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top