Szabadidő

Igaza van Majkának? A lényeg túlmutat a fesztiválokon

Bouvet a Caféblog bloggerének véleménye az elmaradó koncertekről és Majka kifakadásáról.
Majka

„Végy egy házat, aminek mind a négy oldala más és más színű vakolattal van befestve. Állíts a ház minden fala elé egy-egy embert, akik csak az adott színű falat látják. És kérdezd meg őket, milyen színű a ház, amire néznek. Négyen négyféle választ adnak majd és fizikai képtelenség lesz őket külön-külön meggyőznöd, hogy nincs igazuk.

Na, a Majka által kirobbantott koncert – nem koncert témakör pont ilyen „sokszínű ház”. Iszonyatosan sokféle nézőpont feszülhet egymásnak és ami az egészben a szörnyű, hogy minden résztvevőnek igaza van akkor is, ha közben totálisan ellentétes véleményt fogalmaznak meg.

Jó magyar szokás szerint ezen a témán gyönyörűen egymásnak feszült most az ország kezdve a „koncertre akarok menni” mozgalomtól a  „minek pampog a Majka, menjen inkább járólapozni egy építkezésre” dumán át a „nekem is szar” megjegyzésekig.

Egy dolog a fontos, miközben maradjunk annyiban, hogy ez TÉNYLEG az a téma, amelyben kb. mindenkinek igaza van és senkinek sincs igaza, hogy az egymásnak feszülés és az egymás méregetése pont nem az, ami előre visz bármit is. Mondom ezt úgy, hogy bloggerként, íróként pillanatnyilag maximálisan érintett vagyok abban, hogy egyértelműen le merjem írni: a koronavírus menjen most már a lópikulába, elég volt belőle, tönkretesz és felemészt lassan bennünket.

Abszolút megértem Majka kiborulását, de azért is, mert én nem őt látom ebben a sztoriban csupán. Látom a rendezvényszervezőjét, aki feltehetően egy háromgyermekes családanya és aki korábban heti 50+ órában pörgött azért, hogy a szórakozni vágyók számára kilogisztikázzon falunapokat, fesztiválokat, alapítványi rendezvényeket, táborokat. Látom azokat a kétkezi munkásokat, akik előadásról előadásra felhúzzák a színpadot és leszedik azt. Látom a világítástechnikusokat, hangmérnököket, akik korábban hetente három-négy koncertet vagy színházi előadást vállaltak és most március óta otthon ülnek és UNO-znak a gyerekeikkel. Látom a sofőrt, a takarítónőt, a büfést és a büfétulajdonost és hadd ne kelljen, hogy felsoroljak még egy rakás olyan plusz embert, akinek a munkája mehet a kukába, ha egy-egy fesztivál elmarad.

Csak mellékesen jegyzem meg: látom az újságíró kollégákat is és bloggerként magamat is, aki évek óta járok tudósítani fesztiválokra független magazinoknak.. Ne Majka megélhetésére összpontosíts, amikor azt látod, elmaradnak a fesztiválok, koncertek. Összpontosíts arra az adott esetben közel ezer emberre és ugyanennyi családra, akik számára egy-egy fesztivál megélhetést biztosít. Tudod: a büféstől az újságírón át a takarító személyzetig.

És ez csupán az érem másik oldala, stílusosan mondván: ez az egyik színű házfal.”

A teljes bejegyzést ide kattintva olvashatod.

(Kiemelt kép: Instagram)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top