Szabadidő

Óriási kengurut rajzolt az égre az utolsó ausztrál Jumbo Jet

A jellegzetes gépek fél évszázadon át hasították az eget, most azonban ideje nyugdíjba vonulniuk.

Az ausztrál Qantas nyugdíjazta utolsó Boeing 747 típusú repülőgépét, miután a Jumbo Jetnek is nevezett utasszállítók már 50 éve állnak a világ légitársaságainak szolgálatában – írja a CNN weboldala.

A történelmi repülésre szerdán került sor, amikor a QF7474 jelű járat Sydneyből felszállva elindult az Egyesült Államok felé, ahol a Boeinget kivonják majd a forgalomból. A pilóták azonban egy különleges manőverrel készültek a gép utolsó útjára és a felrajzolták az égre a Qantas jellegzetes, kengurut mintázó logóját. 

Kengurut rajzolt az égre a Qantas utolsó gépe

A Qantas utolsó 747-es repülőgépe felrajzolta a jellegzetes logót az égre (Fotó: Qantas)

„Ez a repülőgép megelőzte a korát és nagyon sokoldalú volt” – írta Alan Joyce, a Qantas Group vezérigazgatója közelményében. „A mérnökök és a személyzet is szeretett velük dolgozni, a pilóták pedig imádtak repülni velük, akárcsak az utasok. Különleges helyet foglalnak el a repülés történetében és tudom, hogy sok embernek fognak hiányozni, köztük nekem is.”

A 747-eseket modernebb, hatékonyabb gépekre cserélik, mint például a szintén a Boeing által gyártott 787 Dreamliner vagy a francia Airbus A350. A Qantas eredetileg is az idei évre tervezte a flotta megújítását, azonban a koronavírus járvány miatt előrébb hozták a cserét. 

Óriás kenguru jelent meg Ausztrália egén

Utolsó útjára indul a Qantas utolsó 747-es gépe (Fotó: Getty Images

A géptől rengetegen búcsúztak Sydney repülőterén, sokan alá is írták a gép törzsét, amely egyébként a Mojave sivatagban egy repülőgép-temetőbe kerül majd. 

A járat pilótája egyébként Sharelle Quinn kapitány volt, a Qantas első pilótanője. 

„36 éven át repültem ezzel a típussal, ami óriási megtiszteltetés” – írta Quinn saját közleményében. A pilótanő saját számítása szerint egyébként a Qantas 747-es gépei mint negyedmilliárd embert szállítottak 50 éves karrierjük során. 

További cikkeink a repüléssel kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top