Szabadidő

Elutaznál egy ballonnal a világűr szélére?

Egy budapesti lakás áráért nemsokára indulhatsz is!

Amikor hét évvel ezelőtt Jane Poyner és férje, Taber MacCallum útnak indították World View új vállalkozásukat, ambiciózus terveik voltak: különleges ballonjaikkal turistákat akartak eljuttatni a világűr szélére. Egészen pontosan 30 kilométeres magasságba, a sztratoszférába, ahonnan már látszik az űr sötétje és a Föld görbülete is.

Ez a vállalkozás akkor hamar a földbe állt, múlt héten azonban a New York Times számolt be róla, hogy Poyner és MacCallum újra megpróbálkoznak az ötletükkel, ezúttal Space Perspective néven.

Eltűntek az űrturisták

Először a kétezres évek elején „pörgött fel” az űrturizmus, az idézőjelre pedig azért van szükség, mert ezidáig mindössze hét milliárdos tudott csak jegyet váltani egy-egy űrhajóra, amelyekkel meglátogathatták a nemzetközi űrállomást. Ráadásul, ezek a repülések még a NASA és az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz együttműködésének köszönhetően valósultak meg, napjainkban azonban már az a kérdés, hogy az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX vagy a Richard Branson cégbirodalmába tartozó Virgin Galactic szállít majd először űrturistákat magáncégként. Ez sem lesz majd olcsó, az első jegyekért várhatóan 250 000 dollárnál is többet kell fizetni.

A Space Perspective azonban nem is arra vállalkoznak, hogy óriási rakétákra ültetik fel az utasaikat. Inkább a nyugalmasabb, hygge-életérzést keresőkre céloznak: ahelyett, hogy pár perc száguldás után érnének el a föld légkörének szélére egy rakétával, a ballonnal utazók több órán át élvezhetik az emelkedést, majd az ereszkedést is, miközben gyönyörködhetnek a tájban, vagy épp a felhőkben, ha úgy adódik.

Hőlégballonnal utazhatunk a világűr szélére

2025-ben egy ilyen ballonnal indulhatnak a világűr szélére a turisták (Fotó: Space Perspective)

A cég elődjénél, 2013-ban még azt ígérték, hogy az első járatok 2015-benindulhatnak, a World View azonban profilt váltott és kisebb bérelhető ballonokkal tudományos kísérleteket végeztek, valamint egy PR-kampányba is beszálták, amelynek keretében 2017-ben eljuttatták a KFC gyorsétterem-lánc egyik szendvicsét a világűrbe.

Most azonban elérkezettnek látták az időt, hogy visszatérjenek eredeti tervükhöz, amelynek értelmében egy zárt kabinban egy kiképzett pilóta segítségével egyszerre nyolc utas indulhatna el a világűr szélére a floridai Kennedy Űrközpontból. Bár a világűr határát hivatalosan körülbelül 100 kilométeres magasságban húzták meg, az ennek harmadáig emelkedő ballonból így is simán lehet látni a bolygó görbületét és a világűr éjfekete sötétségét. Ebből a magasságból egyébként körülbelül két óra alatt ereszkedne le a ballon a talajra. A különleges közlekedési eszközök természetesen biztonsági ejtőernyő is található, ha a ballonnal valami probléma adódna.

A vállalkozás tervei szerint 2021 elején hajtanák végre az első tesztrepüléseket, persze akkor még emberek nélkül, ha pedig minden jól alakul, az első fizetővendégek 2025-ben szíjazhatják be magukat az ülésekbe.

Bár a cég célja az, hogy közelebb hozzák az űrturistáskodást az emberekhez, valószínűtlen, hogy tömegek taposnák majd egymást, hogy legyen helyük, egyetlen forduló ugyanis a tervek szerint 125 ezer dollárba, azaz bő 38,5 millió forintba kerülhet majd.

További cikkeink az űrkutatással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top