nlc.hu
Szabadidő
Erre is mind jó az olívaolaj

10 dolog, amire eddig talán nem használtad az olívaolajat

Az olívaolaj még annál is sokoldalúbb, mint gondolnád. Összegyűjtöttük, milyen praktikus dolgokra használhatod még a jól ismert, magától értetődő felhasználási módjain kívül.
Olívaolaj
  1. A fából készült bútorok csodaszép fényt kapnak, ha olívaolajos keverékkel törlöd át őket. 2 rész olívaolajhoz adj 1 rész frissen facsart citromlevet, majd permetezd a bútorra és egy tiszta ronggyal töröld át!
  2. Ha épp elfogyott a sminklemosó vagy a bolti helyett inkább natúr megoldásokat részesíted előnyben, olívaolajat is használhatsz a sminked eltávolítására. Alkalmazni ugyanúgy kell, mint bármilyen sminklemosó oldatot: csepegtesd vattára, majd töröld le vele a sminked!
  3. A borotvák élettartamát is meghosszabbíthatod, ha az élüket minden negyedi-ötödik használat után átkened egy kis olívaolajjal.
  4. A nyikorgó ajtók megolajozására szintén bevethető az olívaolaj.
  5. A beakadt cipzárat könnyedén kiszabadíthatod némi olívaolaj segítségével. Az olajat fültisztító pálcikával vidd fel a cipzár fogaira, majd óvatosan kezdd mozgatni a fület!
  6. Ha a befőttes üvegekről, vagy bármilyen más üvegfelületről szeretnél felragasztott címkéket, matricákat eltávolítani, masszírozz némi olívaolajat a címkébe! Hagyd rajta legalább 15 percig, hogy rendesen átitassa, ezek után könnyedén le tudod majd húzni a matricát.
  7. A sötét színű cipőkön cipőkrém helyett is alkalmazhatod az olívaolajat.
  8. Az olívaolaj horkolás ellen is beválik. Ha valaki horkol a családban, elalvás előtt érdemes lenyelnie egy kanál olívaolajat, az ugyanis a szó szoros értelmében megolajozza a torok izmait, megakadályozva ezzel a horkolást.
  9. Nagyon egyszerűen készíthetsz vele natúr ajakbalzsamot is: keverj össze egy rész olívaolajat egy rész méhviasszal!
  10. A macskák ételéhez is érdemes egy-egy kanál olívaolajat adni minden nap, ez ugyanis megakadályozza a szőrlabdák képződését a gyomrukban, bónuszként pedig még a szőrzetük is fényesebb lesz tőle.

(Nyitókép: Getty Images)

Még több házi praktika:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top