nlc.hu
Szabadidő

Gillian Anderson családja, gyerekei és munkája

Gillian Anderson most szexterapeutaként brillírozik – a színésznő idővel egyre csak tökéletesebb lett

Gillian Andersont sokan úgy azonosítják be, hogy „Scully ügynök az X-Aktákból!”, ám az amerikai színésznő, aki már túl van ötvenen, az FBI-os sorozat után csak jobb és jobb műsorokat gyártott. Lázadó punk volt, aki mára három gyerek anyukája, de ezt sem állítja be valami szirupos álomvilágnak.

Gillian Anderson jobb formában van és jobb szerepekben tündököl, mint a karrierje csúcspontjának kikiáltott X-Akták idején. Scully ügynökként már biztosan nem látjuk újra, mert mint mondta, annak a karakternek a bőréből már kibújt egyszer és visszavenni kár lenne, az új kihívásokat viszont nagyon várja. Mostanra találta meg igazán a helyét.

Lázadó punk volt

Anderson 1968-ban született Chicagóban, édesanyja számítástechnikával, édesapja pedig filmes utómunkákkal foglalkozott. Gillian még nem is tudott beszélni, amikor a szülei Puerto Ricóba költöztek, ahol a család 15 hónapig élt. Innen pedig Angliába mentek tovább, amikor a családfő egy londoni filmes iskolában kapott munkát. Anderson a gyerekkora nagy részét Észak-Londonban töltötte. 11 éves volt, amikor az egész család visszaköltözött az Egyesült Államokba.

Több interjúban is beszélt arról, hogy mennyire nehéz volt számára a középiskola. A többi gyerek ugyanis pokollá tette az életét, köszönhetően annak, hogy Anderson erős brit akcentust szedett fel a londoni évek alatt. Sokszor érezte magát kívülállónak, úgy vélte, nem illik bele az Egyesült Államok kamaszvilágába, és szívesebben élt volt ismét Angliában. Kinézetre is eltért a többiekről. Különböző, színes árnyalatokra színezte a haját, orrában piercinget viselt és belépett egy punkzenekarba is. A középiskolai évkönyvébe azt írták, hogy az „osztály bohóca”, és a „lány, akit valószínűleg a leghamarabb fognak letartóztatni”. Ez utóbbi majdnem meg is valósult, amikor az egyik iskolai bál alatt a biztonsági szolgálat elfogta, amikor az iskola zárjait ragasztóval próbálta meg betömni.

Állítólag a tinédzserkori dühét szerette volna levezetni, amikor beiratkozott a színjátszókörbe, és már a középiskola alatt is számos alkalommal fellépett különböző előadásokon. Amikor már befutott színésznő lett, úgy nyilatkozott, hogy már látja, minden tinédzserkori megpróbáltatása okkal történt, és abban segítették, hogy azzá váljon, aki most.

Minden fájdalom közelebb vitt az elkerülhetetlenhez, hogy megtaláljam a hivatásomat, amibe ma is szerelmes vagyok.

Még szüleit is megdöbbentette, amikor a vad, punk lányból átváltozott Shakespeare-t felolvasó színészpalántává. A színjátszás hatására a jegyei is javulni kezdtek, és a magatartása miatt sem kapott több intőt. Az érettségi után pedig különböző iskolákban tanult színjátszást, majd felvételizett a De Paul Egyetemre, ahol művészeti alapdiplomát szerzett. 1991-ben az akkor 23 éves Anderson már a Broadwayn kapott szerepet, és alakításáért színházi elismerésben is részesítettek. Míg a 90-es évek elején egyre erősebb színpadi szerepeket bíztak rá, addig a filmesek még alig-alig foglalkoztatták. Alacsonyabb költségvetésű filmekben szerepelt addig, amíg át nem költözött New Yorkból Los Angelesbe.

Hazudott a koráról

Az ügynökén keresztül jutott el a FOX csatorna akkori készülőben lévő új sorozatának, az X-Aktáknak a meghallgatására.  Mivel a sorozat producerei egy idősebb színésznőt szerettek volna Scully szerepére, az akkor még csak 24 esztendős Anderson hazudott a koráról, hogy legalább esélye legyen bejutni a meghallgatásra.

Az X-Akták egyik első promóciós fotóján (forrás: AFP)

Az X-Akták egyik első promóciós fotóján (forrás: AFP)

„Beléptem a szobába, vettem egy mély levegőt, és azt mondtam: 27 éves vagyok” – mesélte a színésznő később. Egyedül Chris Carter producer volt az, aki kardoskodott amellett, hogy Andersonnak kell megkapnia a szerepet, és annyira heves érvelt mellette, hogy végül sikerült mindenkit meggyőznie. A sorozat munkálatai miatt a színésznő Vancouverbe repült, amikor pedig néhány hónappal később 1993-ban az első részek adásba kerültek, nemcsak a sorozat, de a főszereplők is elképesztő népszerűek lettek. Csak négy évbe telt és az egykori punk, meg nem értett kamaszlány már Emmy- és Golden Globe-díjas színésznő volt. 2000-ben pedig ő lett az első nő, aki egyszerre írta és rendezte az X-Akták egyik epizódját.

Az X-Akták egészen 2002-ig futott – majd 2016 és 2018 között visszatért még néhány évaddal –, ezt követően pedig Anderson egyetlen vágya az volt: megmutatni a benne rejlő sokszínűséget a legkülönbözőbb szerepekkel. Mivel mindig is szeretett Angliában élni,  amikor már az X-Akták forgatásai nem kötötték az Egyesült Államokba, Londonban költözött, ahol ismét színpadi szerepeket vállalt. De számos kosztümös filmben és sorozatban is szerepelt, amelyekért több BAFTA-jelölést is bezsebelt.

Megnézem
Összes kép (6)

Férjek, gyerekek és szeretők

A kamera mögötti magánélete legalább olyan drámai és fordulatokban gazdag volt, mint az általa megformált hősnőké. 1993-ban ismerkedett meg Clyde Klotz filmessel az X-Akták forgatásán. Alig néhány hete tartott csupán a kapcsolatuk, amikor máris jegygyűrű csillogott Anderson ujján. Ha ez nem lenne eléggé filmbe illő, akkor jöjjön az esküvő, amit egy hawaii golfklubban tartottak 1994. január 1-én. Egy buddhista szerzetes adta őket össze. Gillian a családját sem hívta meg a menyegzőre, de a klub vendégei közül bárki beállhatott nézelődni és tapsolni, ha ahhoz volt kedve. Még abban az évben szeptemberben megszületett a színésznő első gyereke, Piper Maru. Érdekesség, hogy a lány keresztapja az a Chris Carter lett, aki beválasztotta Andersont Scully szerepére, és aki később egy epizódnak is Piper Maru címet adta. A házasság azonban nem bizonyult tartósnak, és 1997-ben a színésznő és Klotz válását kimondták.

2004-ben ment férjhez újra, akkor Julian Ozanne dokumentumfilmesnek mondta ki az igent. 2006 és 2012 között Mark Griffiths üzletember volt a párja, akitől két gyereke született, Oscar és Felix.  Amikor 2012-ben interjút adott az Out magazinnak, úgy fogalmazott, hogy heteroszexuálisnak tartja magát, bár a középiskolában és később is volt kapcsolata nővel.

„Számomra a kapcsolat arról szól, hogy szeress egy másik embert; nemük nem releváns” – mondta.

Mark Griffithsszel a második X-Akták mozifilm bemutatóján 2008-ban (fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Mark Griffithsszel a második X-Akták mozifilm bemutatóján, 2008-ban (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Jennifer Nadel újságírónővel közösen kiadott Mi, nők című könyve hatalmas siker lett számos országban. A kötetben azt a kérdést feszegetik, hogy vajon miért nem tudunk oly sokan szabadulni a depresszió, a függőségek, az önkritika kelepcéjéből, de olyan tabutémával is foglalkoznak, mint az önkárosítás. A boldogságra és a hatékonyságra keresik a választ, és megoldást azokra a negatív élethelyzetekre, amiket pozitívra is cserélhetnénk, ilyen például a folyamatos versenyzés és összehasonlítgatás.

„Imádom a gyerekeimet. Ők a világon számomra a legfontosabbak, és ha velük vagyok, akkor vagyok a legboldogabb. Mégis azt gondolom, hogy szülőnek lenni piszok nehéz feladat. De nem mindig vagyok felkészülve a zajra, a veszekedésre, ricsajra. De persze lecsendesíteni és korlátozni sem akarom őket, mert azzal tönkrevágnám a gyerekkorukat. Egy ideig csak azt láttam, hogy más anyák mennyire könnyedén veszik az akadályokat, talán több rutinjuk van, vagy ők maguk is nagy családban nőttek fel. Idő kellett, hogy elfogadjam a saját hibáimat, a tökéletlenségemet, és megbocsássak magamnak. De amint erre sor kerül, az ember sokkal felszabadultabbá válik a saját életében. Rájön, hogy nem a tökéletesség és a folyamatos megfelelés a lényeg” – mondta egy interjúban a saját történetét a könyvből Anderson. 

Párjával együtt dolgozik a The Crown sorozatban

Az 52 éves Gillan Anderson három gyerekével együtt Londonban él. Játszott középkorú alkoholistát, szociopatába szerelmes pszichológust, és magányos, de erős nyomozónőt is. Az X-Akták óta megmutatta, hogy messze több van benne Scully ügynöknél. 2019-ben például a Netflix Sex Education (Szexoktatás) című sorozatához csatlakozott, amelyben egy egyedülálló anyát alakít, egy szabad szellemű szexuálpszichológust, Dr Jean F. Milburnt. A forgatókönyv szerint a doktornő kamasz gyereke, Otis megszokta már, hogy reggelente az anyja aktuális partnerével találkozik a fürdőszobában, a gátlásos fiú azonban attól mindig zavarba jön, ha az anyja a szexuális élete iránt érdeklődik. A sorozat főként a kamaszok szerelmi életével és gátlásaival foglalkozik, és Anderson alakítását sokan méltatták.

„Tele voltam kétellyel, amikor olvastam a karakterem történetét. Anyaként nem tudom elképzelni, hogy a gyerekem után kémkedjek az iskola mögötti bokrok között. És azt is kétlem, hogy egyetlen terapeuta is megtenné ezt, de hamar rájöttem, hogy éppen ez a sorozat abszurditása, az erőssége. Azt pedig nagyon is élethűen mutatja meg a sorozat, hogy szülőként néha olyan helyzetbe kerülsz, amit a hátad közepére kívánsz” – magyarázta a Deadline-nak. A sorozat eddig két évadot élt meg, és 2021. januárra ígérték a készítők a folytatást.

Margaret Thatcherként a Korona című sorozatban (forrás: Netflix)

Margaret Thatcherként a Korona című sorozatban (Forrás: Netflix)

A színésznőre 2016-ban ismét rátalált a szerelem Peter Morgan forgatókönyvíró személyében, aki a nagy sikerű The Crown (A korona) Netflix-sorozat egyik alkotója is. A közös munka sem hiányozhat a kapcsolatból, ugyanis Anderson megkapta Margaret Thatcher  szerepét. Információk szerint a novemberben bemutatásra kerülő negyedik, és később az ötödik évadban is ő alakítja majd az egykori brit miniszterelnököt.

„Hatalmas kihívás egy ilyen történelmi személyt alakítani. Próbáltam nem megrémülni ettől a feladattól. Ez egy olyan felkérés, amire nem mondhat nemet egy színésznő. Senki ne várja, hogy a sorozat negyedik évada Margaret Thatcheréletrajz lesz. Azt mutatjuk be, hogyan viszonyult ő a »koronához«, vagyis a királynőhöz és a királyi családhoz. És persze milyen volt a kapcsolata ennek a két női vezetőnek. Az egyikük királynő és másikuk politikus, de, ami közös bennük, hogy mindketten anyák és feleségek” – mondta Anderson egy friss interjúban.

Színésznőkről színesen:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top