nlc.hu
Szabadidő

Koronavírus vakcina

Merkely biztos abban, hogy decemberben Európában már oltani fognak

Te jelentkeznél önkéntesen az oltásra?

Hét vakcina gyártása is nagyon előrehaladott stádiumban van – mondta el a Hír Tv-nek Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Az egyetemi tanár azt is kiemelte, hogy decemberben Európában már oltani fognak.

Merkely biztos benne, hogy decemberben lesz otlóanyag

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A rektor elmondta, az amerikai Pfizer és a német BioNTech vakcinája mellett van három kínai és egy orosz vakcina, amelyet érdemes tartalékolni, mert ha nem lenne elegendő az EU-beszerzés, akkor  alternatív piacokat is keresni kell.

A Pfizeré egy teljesen új technológia, ez egy úgynevezett Messenger örökítőanyag által juttatja be azt az információt, amely a szükséges antitest-képzést elindítja, tehát gyakorlatilag kódolt, vírusfehérje ellenes antitesteket tudunk bejuttatni a szervezetbe. Ez egyébként egy óriási előrelépés lenne. A többi az egy régi, ismert technológia, amikor egy adott vírus fontos fehérjéjével szemben a szervezet aktivizálja magát, saját ellen anyagot termel, és a vírus fehérjéjével szembeni immunizálás akadályozza meg azt, hogy egy súlyos lefolyású fertőzés jöjjön létre” – magyarázza Merkely.

Az orvos úgy látja,  hogy az egészségügyi dolgozók oltását követően kor szerint kell haladni, de az önkéntességet helyezik előtérbe. Merkely Béla szerint az idősebbek körében alacsony lesz a vakcina elutasítottsága.

A Semmelweis Egyetem rektora az interjúban leszögezte, a koronavírus nem egy egyszerű fertőzés, nem egy egyszerű influenza, hanem az egész szervezetet érintő vírustámadás, amely egyénektől függően eltérő módon károsít, és tulajdonképpen a károsodás mértékétől függ, hogy milyen lesz a kimenetel, és ez az egészségügynek óriási leterheltséget okoz.

Legfrissebb koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top