Szabadidő

Hollywood legnagyobb bunkói: Chevy Chase

Családi vakáció, Golfőrültek, A három amigo, Fletch… Egykor Chevy Chase volt Hollywood egyik legnagyobb komikus csillaga, akinek filmenként hétmillió dollár ütötte a markát. De hiába a sikerek, elviselhetetlen természetével kiiktatta magát a filmiparból.

Chevy Chase együtt kezdte a komikusi szakmát Bill Murray-jel, mindketten a Saturday Night Live című máig létező komikus tévéműsor első csillagai voltak, akik a tévés sikereiket a nyolcvanas években mozisztársággá tudták változtatni. Volt egy rövid időszak, amikor kettejük közül Chevy Chase számított a nagyobb sztárnak. Ma ott tartunk, hogy a fiatalok nagy részének valószínűleg fogalma sincs, ki az a Chevy Chase, ugyanakkor Bill Murray minden létező generáció számára máig komikus csillag, akinek a humorán sosem fogott az idő. Pedig mindketten tehetségesek és mindketten jó színészek, de van köztük egy hatalmas és nagyon lényeges különbség: Bill Murray egy alapvetően kedves ember, aki a kissé fanyar humorával bárkit le tud venni a lábáról, míg Chevy Chase egy egomán, hatalmas arcú, a legtöbb kollégája oldalában a kést örömmel megforgató, elviselhetetlen alak, aki az évtizedek során számos ellenséget szerzett magának a szakmában.

Összeverekedett Bill Murrayvel

Chevy Chase tehetséges és vicces író. Ezt kevesen vitatják, akik ismerik őt, és többnyire még az utálói is megerősítik. Sokak szerint azonban óriási hiba volt, amikor 1975-ben Lorne Michaels, a Saturday Night Live című vicces tévéműsor producere kiemelte Chase-t az írószobából, és megtette a show egyik sztárjának. A siker hatalmas volt, Chase pár hét leforgása alatt lett Amerika egyik legszeretettebb komikusa, egy ekkora váltást pedig egyáltalán nem lehet könnyű feldolgozni. Ezt Bill Murray évtizedekkel később így próbálta elmagyarázni:

Amikor híressé válsz, lesz egy vagy két éved, amikor igazi seggfejként fogsz viselkedni az emberekkel. Nem tehetsz róla, ez megtörténik mindenkivel. Van egy-két éved, hogy összekapd magad, mert ha nem sikerül, a seggfejség permanenssé válik.

Az idézettel Murray Chevy Chase-re próbált utalni, akivel jókora konfliktusuk akadt még a hetvenes években. A sikerek dacára ugyanis Chase egy év után otthagyta a Saturday Night Live-ot (SNL), majd két év kihagyás után visszatért vendégeskedni, csakhogy akkoriban a show új sztárját már Bill Murray-nek hívták, és úgy tűnt, hogy a két dudás nem fér meg egy csárdában. Chase-nek ráadásul nem volt jó a hírneve, sokan nem örültek a visszatérésének, mert úgy érezték, annak idején cserbenhagyta a műsort, és pont akkor jött vissza, amikor a show már nélküle is működött. A színész megérezte az érkezése kapcsán támadt feszültséget, és rá is tett egy lapáttal: mindenkivel főnökösködött, parancsolgatott és bunkó volt, és emiatt Bill Murray-nél betelt a pohár. Odament hozzá, és közölte Chase-zel, hogy az egész stáb rühelli őt, és a nem túl barátságosan induló beszélgetés hamar ordítozásba torkollott. Az ordítozás a próbákon is folytatódott, Chase például azt mondta Murray-nek, hogy olyan az arca, mint az a hely, ahol Neil Armstrong landolt. Közvetlenül a műsor előtt – az adásokat élőben rögzítik – Chase felkereste Murray-t John Belushi öltözőjében, és kihívta egy ökölpárbajra. A verekedés elkezdődött, de Belushi és az éppen belépő Dan Aykroyd végül nagy nehézségek árán, sikeresen választotta szét őket, Chase pedig elindult, hogy felkonferálja a show-t. Az adás az év legnézettebbje lett, Murray pedig két évvel később, a Golfőrültek forgatásán békült csak ki Chase-zel.

Az ember, aki összeverekedett Bill Murray-jel

A Saturday Night Live sztárjai a 70-es évekből: Chevy Chase, Eddie Murphy, Gilda Radner, Bill Murray, alul pedig: Jane Curtain, Dan Aykroyd, Laraine Newman, John Belushi és Joe (Fotó: NBC Television/Getty Images)

A gonosz kötekedő

Chase egykori kollégái úgy írják le a komikust, mint aki nagyon ügyesen találta meg valaki sebezhető pontját, és ezt az első adandó alkalommal szóvá is tette. Ha valakiről tudta, hogy elégedetlen mondjuk a nagy orrával, biztosan addig cikizte, míg az illető elkezdte borzasztó kellemetlenül érezni magát. Ha egy író nagy elismerésnek örvendett, Chase garantáltan kikezdte a poénjait, és elmondta, mennyire nem vicceseket ír. Úgy gondolta, minden csak róla szól, a kollégái értékeit szerette megkérdőjelezni, és túl sok kokaint fogyasztott (mondjuk ez utóbbi tulajdonság akkoriban nagyon sokakra volt igaz Hollywoodban). Bár nyilvánvalóan egy seggfej volt, időközben mégis Hollywood egyik legnagyobb sztárjává vált, így 1985-ben még egyszer visszahívták vendégnek az SNL-be, és ekkor tett is arról, hogy mindenkit megsértsen, akit csak lehetett.

A sértegetés alanyai között volt az ifjú Robert Downey Jr. is, akit az apján keresztül bántott meg („Az apád nem sikeres tévés rendező volt? Mi történt vele? Gondolom, meghalt, és biztos pokolra került”.), de nála is rosszabbul járt Terry Sweeney, az SNL első vállaltan meleg komikusa. Chase azzal a „ragyogó ötlettel” állt elő, hogy Sweeney az AIDS berobbanásának közepén játsszon HIV-pozitív beteget, akinek mindig meg kell mérni a súlyát, hogy mennyit fogyott a betegségtől. Ezzel annyira elvetette a sulykot, hogy a show producere bocsánatkérésre kötelezte, amit Chase ugyan megtett, de nagyon utálta a helyzetet. Utoljára a kilencvenes évek közepén volt az SNL vendége, ami után Will Ferrell számolt be arról, hogy Chase vérig sértett mindenkit, akihez csak hozzászólt, de akkor ment túl minden határon, amikor az egyik női írónak azt mondta, hogy „Később talán kiverhetnéd nekem”. Soha többé nem hívták őt a műsorba.

Chevy Chase-t sok régi kollégája tartja bunkónak

Chevy Chase, 1970 (Fotó: Art Zelin/Getty Images)

Chase, a forgatások réme

Chevy Chase valószínűleg a legtöbb ellenségét a Saturday Night Live készítése közben szerezte, de ez nem jelenti azt, hogy máshol ne keserítette volna meg a kollégái életét. Ráadásul előszeretettel panaszkodott nemcsak munka közben, hanem utólag is mindenkire. Amikor egy interjúban megkérdezték tőle, hogy volt-e valaha olyan forgatás, ahol jól érezte magát, és a végeredménnyel is elégedett volt, egyedül A három amigo című filmjét tudta megnevezni, ami egy több évtizedes karrier esetében azért elég árulkodó. Chase hírneve olykor megelőzte őt. A Universal stúdió például mindenképp szerette volna, ha ő is szerepel a Party zóna című készülő vígjátékban, csakhogy John Landis rendező tudta, hogy az általa már kiválogatott SNL-es szereplők nincsenek túl jó viszonyban vele, és mivel nem akart zűrös forgatást, megpróbálta lebeszélni róla. Szerencséjére Chase-nek épp volt egy másik ajánlata is, és Landis azzal beszélte le őt, hogy a filmjében nincs igazi főszereplő, csak több egyenrangú szerep, míg a másik filmben övé lehet az abszolút főszerep. A nagy egójú színész természetesen az utóbbit választotta.

Chevy Chase-t sok régi kollégája tartja bunkónak

Chevy Chase az Európai vakáció[sc_cts_position slug="roadblock030" clear="1"]ban

A színész Amy Heckerling rendezőt is halálra idegesítette az Európai vakáció forgatásán, aki egy idő után csak úgy volt hajlandó elmenni forgatni, ha a stúdió biztosított neki egy repülőjegyet, amit azonnal beválthatott és visszautazhatott vele Amerikába, ha a színész tovább fokozza a feszültséget. A stúdió odaadta a jegyet, Chase pedig kissé visszafogta magát, így sikerült befejezni a forgatást. A franchise következő részét, a Karácsonyi vakációt eredetileg Chris Columbus rendezte volna, de a rendező és Chase nem találta meg a közös hangot, a színész szinte minden ötletbe belekötött, és bár Columbus akkoriban anyagilag elég rosszul állt, annyira utálta a sztárját, hogy inkább kockáztatta a munkanélküliséget, és John Hughes producernél beadta a felmondását. Szerencséjére Hughesnak volt szíve, és odaadta neki helyette a Reszkessetek, betörők forgatókönyvét. Azért ez nem volt rossz csere.

Egy új esély, újabb bunkóságok

A kétezres évekre a színész letornázta magát a másodvonalba, de 2009-ben az NBC-től kapott egy új esélyt. Beválogatták őt a Balfékek (az eredeti címe Community) című sitcom szereplőgárdájába, a show pedig a csatorna második legnépszerűbb sorozata lett közvetlenül A hivatal után. Chase azonban az új környezetben sem lett barátságosabb. Rendszeresen szapulta a neki írt szövegeket, és bár állítása szerint nagy becsben tartotta a showrunner, Dan Harmon tehetségét, mégis egyfolytában veszekedtek, és ha Chase elégedetlen volt valamivel, képes volt bármikor ott hagyni a forgatást akár egy jelenet közepén is, ellehetetlenítve ezzel a többiek munkáját. A komikus ráadásul azt is irigyelte, hogy sokan a sorozat legviccesebb karakterének nem őt, hanem a fiatal Donald Glovert tartották, ezt pedig Chase nem tűrhette. Egyszer azt mondta ifjú kollégájának, hogy

Az emberek csak azért gondolnak viccesebbnek, mert fekete vagy.

Ezen felül többször is sütött el rasszista vicceket a kollégái kárára, és miután a negyedik évad forgatásának végén egy kulcsjelenet közepén hagyta ott a stábot, a showrunner ezen annyira kiakadt, hogy kirúgta Chase-t a sorozatból, sőt a záró stábbulin a színész felesége és a lánya hallatára a színpadról küldte el a fenébe (ennél ez sokkal csúnyább szavakkal történt), amit Chase egy rendkívül szitkozódó telefonüzenettel „köszönt meg”, ami később kiszivárgott az internetre, nem túl jó fényt vetve az amúgy is rossz hírben lévő sztárra.

Chevy Chase-t sok régi kollégája tartja bunkónak

Chey Chase a Balfékek című sorozatban

Öreg bunkó nem vén bunkó

Hogy miért lett Chase ekkora bunkó, nem magyarázható csupán a hirtelen jött hírnévvel, bár kétségtelenül köze van hozzá. Harmadik felesége, Jayni Luke (akivel 1982-ben házasodtak össze) azzal próbálta védeni őt, hogy gyerekkorában a szülei bántalmazták, és nem kapott otthon elég szeretetet. Állítása szerint verték őt, és az anyja egyszer több napra bezárta őt a pincébe. Maga Chase erről nem beszélt nyilvánosan, így az ő verzióját nem ismerjük. Ez persze maximum magyarázat, nem mentség: nem minden bántalmazott gyerekből lesz bántalmazó felnőtt. Egy biztos, a 77 éves Chevy Chase a korral nem lett jobb fej, és az sem sokat segített, hogy a 2016-os rehabra vonulásával állítólag sikeresen szabadult meg az alkoholfüggőségétől.

Chevy Chase-t sok régi kollégája tartja bunkónak

Beverly D’Angelo és Chevy Chase a Vakáció című film bemutatóján, 2005-ben (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Nagyon ritkán ad interjút, de amikor mégis kivételt tesz, abban nincs köszönet. 2018-ban például a Washington Post újságírójával ült le beszélgetni, és nagyjából a Saturday Night Live teljes stábját kiosztotta.

Meglep, hogy Lorne ilyen mélyre ment. Itt-ott belenéztem kicsit, és rohadtul nem akartam hinni a szememnek. Ami ott megy, azt jelenti, hogy egy egész generációnyi szarfejű most a világ legrosszabb humorú műsorán röhög.

Chevy Chase szerint az SNL lejtmenetben van azóta, hogy a hetvenes évek második felében ő kilépett a műsorból, ami azért egy elég erős gondolat egy olyan műsorról, ami több mint negyven éve létezik, és máig rengetegen szeretik. Ráadásul még a nézőit is szarfejűeknek nevezte, amihez képest az, hogy egyes komikusoknak ismét nekiment az interjúban, már csak a hab a tortán. Chase azonban nem esik kétségbe, közel a nyolcvanhoz vígan megél az egykori sikereiből és az azokhoz kötődő merchandise-ból. Vehetsz például magadnak Chevy Chase pólót karácsonyra!

Sztárok és bunkóság az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top