nlc.hu
Szabadidő

Hollywood legnagyobb bunkói: Tobey Maguire

Egykor ő volt a barátságos Pókember, pedig Tobey Maguire a valóságban igazi s***fej

Mikor láttál utoljára új Tobey Maguire-filmet? Az egykori hollywoodi csillag úgy felszívódott a filmiparból, mintha sosem létezett volna. Az eltűnés részben az évek során szerzett, és alaposan kiérdemelt rossz hírnevének, nehéz természetének és kapzsiságának köszönhető.

Tobey Maguire öt év leforgása alatt háromszor játszotta el Pókembert, és még a legutolsó, sokak szerint szörnyen sikerült Pókember 3 is simán egymilliárd dollár körül keresett a mozikasszáknál. A színész emellett rendszeres szereplője volt Oscar-jelölt drámáknak, az évek során olyan jó kis filmekben fordult meg, mint a Wonder Boys – Pokoli hétvége, a Pleasantville, a Vágta vagy az Árvák hercege.

Ilyen filmekkel a háta mögött bárki egy életen át tartó karriert biztosíthat be magának a filmiparban, Tobey Maguire 2014 után mégis úgy felszívódott, hogy azóta nyomát se látni. Utoljára A nagy Gatsbyben láthattuk jó barátja, Leonardo DiCaprio oldalán egy mellékszerepben, aztán egy évvel később még főszerepet játszott a Gyalogáldozat című visszhang nélkül eltűnt sakkos életrajzi drámában, de azóta semmi. Olykor a neve megjelenik egy-egy nem túl emlékezetes és sikeres film stáblistáján producerként, de ennyi. Mi történt vele? Erre több teória is létezik.

1.     Tobey Maguire világéletében kölyökképű színész volt, és a lágy hangja is hozzájárult a kölykös kisugárzásához, ami az embernek a húszas- és harmincas éveiben kifejezetten jól jön a színészszakmában, azonban amint középkorúvá válik, jó eséllyel hátrány lesz belőle. Az egyetemista szerepekhez már túl öreg lesz, ugyanakkor az érett férfiszerepekhez meg túl kölyökfejűnek találják. Ha hiszed, ha nem, Tobey Maguire már 45 éves, de ezt sosem mondanád meg az idén róla készült fotók alapján, hiszen bármikor letagadhatna 15 évet.

Hová lett Tobey Maguire?

Tobey Maguire, a Pókember (Fotó: Collection Christophel / RnB © Columbia Pictures / Marvel Enterprises)

2.     Egyszerűen elment a kedve a színészkedéstől. Maguire a kilencvenes évek második felétől a 2007-es Pókember 3-ig bezárólag rendkívül sikeres éveket tudhatott maga mögött, ugyanakkor az utána következő hét évben már elkerülték a sikerek, és mintha neki sem akaródzott volna már megerőltetnie magát. A Pókember-filmekkel degeszre kereste magát, ráadásul pókerjátékosként szintén több millió dollárt vághatott zsebre, így megengedheti magának azt a luxust, hogy ne dolgozzon.

3.     Miután a 2010-es évek elején kiderült, hogy Maguire illegális, nagy tétekben játszott pókerjátszmákban vesz részt, ahol többek között lopott/sikkasztott pénzt is nyert el egy csaló befektetőtől, sorra láttak napvilágot róla a negatív cikkek, amik eléggé megtépázták a hírnevét. Tudván, hogy van még ott bőven, ahonnan ezek jöttek, a színész inkább hátat fordított a reflektorfénynek, megelőzve ezzel a további támadásokat, hiszen egy visszavonult sztárt, akiről évek óta alig hallani, nem nagyon szokott vegzálni a sajtó. Bezzeg, ha lenne évente 2-3 új filmpremierje…

Fiatalon volt a legrosszabb

A legtöbb sztárnak a karrierje korai éveiben száll a leginkább a fejébe a dicsőség, és ez igaz volt Tobey Maguire-re is, aki a kilencvenes években egy pofátlan csajozó- és partizógép hírében állt, ráadásul ezen tevékenységét több más sráccal bandázva fejtette ki. A csapat vezetője Leonardo DiCaprio volt, és mivel a tevékenységük nagy része partizásból és csajozásból állt, elnevezték őket Pussy Posse-nak, ami magyarra fordítva nagyjából puncicsapatot jelent. A banda hajlamos volt mindenütt az élet császáraként és igazi tulokként viselkedni: sportot űztek például abból, hogy szándékosan olyan nőkkel kezdtek ki, akikről tudták, hogy van pasija vagy férje, és még arra is volt példa, hogy amikor egy ilyen pasi kifejezte nemtetszését, ők egyszerűen csak megverték. Erről például a Showgirls sztárjának, Elizabeth Berkley-nek az akkori párja tudna mesélni.

Maguire és DiCaprio Cannesban

Tobey Maguire, Carey Mulligan és Leonardo DiCaprio 2013-ban Cannesban, A nagy Gatsby bemutatóján (Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP)

Egyszer a Cannes-i Filmfesztiválon például a banda tagjai fogadást kötöttek egymással, és az nyert, aki előbb tudott hat (!) Victoria’s Secret fehérneműmodellt lefektetni, de olyan eset is előfordult, hogy egy épület tetején lévő Sky Barból a csapat tagjai szándékosan szemetet dobáltak a lent parkoló autókra. Annyira el voltak telve magukkal, hogy még egy filmet is forgattak saját magukról Don’s Plum címmel, ám amikor azt az ügynökeik meglátták, kihasználva az ügyfeleik hatalmát, azonnal letiltották az amerikai bemutatót a Miramaxnál (ami akkoriban még Harvey Weinstein cége volt), mert a nagyrészt improvizációkon alapuló filmből egyértelműen az jött le, hogy ezek a srácok nőgyűlölők, és a nőket csupán másodrendű cicababáknak nézik, akik csak arra jók, hogy játszadozzanak velük.

Maguire, a rossz és kapzsi kolléga

Maguire-rel nemcsak a munkán kívül, hanem olykor a forgatásokon is akadtak gondok. James Franco egyszer arra panaszkodott, hogy Maguire annyira kisajátította magának a Pókember forgatásán Sam Raimi rendezőt, hogy az rá már nem is tudott odafigyelni, és ez konfliktust okozott köztük a forgatáson. A színész ráadásul Charlize Theronnal is összekapott az Árvák hercege munkálatain, és a konfliktus odáig fajult, hogy a Miramax stúdiónak békéltetőt kellett küldenie a helyszínre, hogy normális mederbe terelve folytassák a munkát. Theron állítása szerint ki is békültek, és ma már semmi baja Maguire-rel – sajnos azt nem mondta el, mi robbantotta ki a konfliktust –, de árulkodó, hogy az esetből azt tanulta meg, hogyan tud a fejében valakivel szerelembe esni, miközben a szemével másik emberre néz szerelmesen.

Békéltető kellett, hogy folytatni tudják a filmet

Tobey Maguire és Charlize Theron az Árvák hercege című filmben (Fotó: AFP)

Maguire legnagyobb botránya azonban a Pókember 2-höz kötődik, ahonnan kis híján kirúgták. A színész az első rész sikere után túl alacsonynak tartotta a felkínált gázsit, és úgy próbálta feljebb tornázni a fizetését, hogy amikor Sam Raimi rendező és a trükkcsapat be akarta digitalizálni a testét a későbbi akciójelenetekhez, maga helyett egy orvos jelent meg a találkozón, aki azt állította, hogy Tobey-nak hátfájdalmai vannak a Vágta című lovas filmben nyújtott munkája miatt, és még nem tudja, mikor tudja elkezdeni a folytatást. A rendező és a stúdió iszonyatosan felháborodott az erősen bullshit-gyanús eseten, ahogy azon is, hogy Maguire egy ilyen fontos infót nem személyesen, hanem egy orvos küldönccel közölt velük, így a Sony nyíltan elkezdte keresni Maguire utódját, és már arról szóltak a pletykák, hogy a második részben Jake Gyllenhaal elveszi tőle a szerepet. Tobey és az ügynöke megijedt, megpróbálták elsimítani a konfliktust a stúdióval, akik kihasználva a helyzetet, elvárták a színésztől, hogy minden érintettől kérjen bocsánatot, és ő meg is tette. A filmért végül 17 millió dollárt kapott, 13 millióval többet, mint az első részért, így végül is nem járt rosszul. A felelősséget pedig nem vállalta, inkább elverte a port az akkori ügynökén, akit kirúgott, pedig a korábbi sikereinek nagy részét neki köszönhette.

Maguire, a pókerkirály

Maguire sötétebb oldala azonban leginkább akkor került reflektorfénybe, amikor a 2010-es évek elején fény derült rá, hogy

illegális, nagy tételes pókerjátszmák központi figurájának számít, aki sokmillió dollárt nyert már magának össze, és ha kell, nem rest akár uzsorakölcsönöket is nyújtani a pókerasztalnál „rászorulóknak”.

Maguire rendkívül profi pókeres, aki a kezdetben úgy gyűjtötte maga köré a pénzes pókerezőket, hogy időnként magával vitte játszani DiCapriot, akinek a beugróját mindig ő fizette, és mivel elég sokan hajlandók fizetni azért, hogy a Titanic sztárjával kártyázzanak, a taktika bevált, egy idő után pedig a társaság hírhedtté vált, és a játékosok már jöttek Leo nélkül is. Maguire-ről az események fő szervezője, Molly Bloom árult el a legtöbbet, aki könyvet is írt az esetről, és film is készült róla Elit játszma címmel Jessica Chastain főszereplésével, amiben Maguire-t (a film nem nevezi nevén a színészt) Michael Cera alakítja.

Tobey Maguire, itt épp egy legális póker versenyen

Tobey Maguire a világ egyik legnagyobb pókerversenyén, a vegasi World Series of Poker-en, 2007-ben (Fotó: Profimedia)

Maguire leginkább amiatt került bajba, mert több százezer dollárt nyert el Bradley Rutermantól, aki valójában nem a saját, hanem az ügyfelei pénzét tette fel a partikon (Rutterman piramisjátékot üzemeltetett), így amikor kártalanítani kellett őket, a hatóságok a sztárt is utolérték az illegálisan szerzett lopott pénz ügyében. Végül peren kívül megegyeztek, a színész fizetett, és ment a dolgára. Molly Bloom elmondta róla, hogy bár a színész szénné nyerte magát a játszmákon, borzasztó irigy volt a borravalóra, amit a nő szervezőként a játékosoktól kapott, és megpróbálta Mollyt lehúzni mindenféle alibi-indokokkal. Megalázni is szerette őt: egy alkalommal például felajánlotta, hogy ezer dollárt fizet neki, ha a pókerasztalnál Bloom utánozza a kutyaugatást, és amikor a nő erre nem volt hajlandó, így reagált:

Nem viccelek. Mi a baj? Már túl gazdag vagy? Nem ugatsz nekem ezer dollárért?

Maguire, az uzsorás

Mivel mindig el volt eresztve, ha a pókerasztalnál valaki megszorult, a színész hajlandó volt a zsebébe nyúlni és kisegíteni némi kölcsönnel, de ennek megvolt az ára. Egyik játékostársa, Houston Curtis sok százezer dolláros kártyatartozását rendezte, de nem akármilyen feltételekkel.

Azt kérte, hogy a jövőben minden nyereményem felét neki fizetem odáig, hogy rendeztem a számlát, és utána egy éven keresztül még továbbra is igényt tart a nyereményeim 50 százalékára. Tudta, hogy hosszú távon jól fogok kijönni a játékból, mert ahogyan ő, úgy én is nyerni szoktam. Ennek ellenére nagyon nehéz volt kifizetni. Játszottam egy este, nyertem százezer dollárt, abból ötvenezer az övé volt. Játszottam másnap is, nyertem százezret, ötvenezret vitt Tobey. Játszottam a harmadik este, veszítettem százezret, de ez már csak az én költségemet jelentette. Szóval három éjszakából kettőben nyertem, mégis nem volt egy kanyi vasam sem, miközben Tobey keresett rajtam százezer dollárt.

A tartozását kiegyenlítette, de miután háromszázezer dollár mínuszba verte magát, inkább leállt a kártyával. Tobey Maguire úgy tűnik, jól elvan annak ellenére is, hogy mostanság nem dolgozik túl sokat. A feleségétől elvált, de van egy nála 17 évvel fiatalabb barátnője, és nem tűnik úgy, hogy nagyon igyekezne visszatérni a reflektorfénybe. Ha neki jó, mi megleszünk nélküle. Tom Holland amúgy is szimpatikusabb Pókember.

Tobey maguire barátnőjével

Tobey Maguire és 27 éves barátnője, Tatiana Dieteman (Fotó: Profimedia)

Tobey Maguire után olvass a Pókemberről is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top