nlc.hu
Szabadidő

Idézetek a télről

20 lélekemelő idézet a télről

Írók, költők és más kiemelkedő gondolkodók soraiból válogattunk, téli lélekmelengető gyanánt.

„Mit lehet tenni a tél ellen? Várni kell a tavaszt” – írta Az arany ember című regényében Jókai Mór. Addig is azonban, ameddig várjuk, következik még további 19 lélekemelő idézet a télről…

„Minden tél szívében rejtezik egy vibráló tavasz, és minden éj leple mögött ott vár egy mosolygós hajnal.” (Kahlil Gibran)

„Az emberek nem figyelik, hogy tél van-e vagy nyár, ha boldogok.” (Anton Pavlovics Csehov)

„A berekben nincs protekció, és a tél nem ismer pótvizsgát. Itt állandóan tudni kell az egész anyagot, mindennap felelni, súgni nem lehet, és egyetlen rossz felelet az élet bukását jelenti.” (Fekete István)

„A tél a kényelem, a jó ételek, a melegség, a barátságos kéz érintése és a tűz melletti beszélgetések ideje: otthon vagy.” (Edith Sitwell)

„A tél a tündérmesék ideje. Természetanyácska csillogó ruhába öltözve köszönti az évszak mitikus teremtményeit, míg a téli álmot alvó állatok meleg ölébe és kényelmes faodvakba fészkelik magukat.” (Sarah Ivens)

„A tél ölelésében tudja meg az ember, hogy lelke mélyén a nyár soha nem múlik el.” (Albert Camus)

tél

(Illusztráció: Getty Images)

„Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt:
egy ködbe olvadt álom és való,
ha hullt a hó az égből, porcukor volt,
s a porcukor az abroszon a hó.” (Kosztolányi Dezső)

„A fény az fény. Nem igaz? Nem, a holdfény nekem csak keserű emlékeztető volt arra, amit nem élvezhetek; a téli napra. Bár halvány melegsége nem űzi el a tenger jegét, nem ébreszti fel a föld növényzetét, nem fakasztja dalra a sármányt, lisztsápadt arca mégis újraéleszti lelkemben a hitet, hogy képes erre. És ez megmelengeti az ember szívét.” (Sjón)

„Lehetséges, hogy ma egy csalódás miatt levert vagy, elborít a szomorúság, vagy a halálra gondolsz. Ilyenkor tél van, de készülj a tavaszra.” (Jean Vanier)

„A tél nem egy évszak, hanem elfoglaltság.” (Sinclair Lewis)

„A tél nem tart örökké; a tavasz nem marad el.”  (Hal Borland)

„Ha nem lenne tél, nem élveznénk annyira a tavaszt. Ha nem kellene néha nélkülöznünk, nem vágynánk annyira a jólétet.” (Anne Bradstreet)

„Amikor leesik a hó és fehér szelek fújnak, a magányos farkas elpusztul, de a falka életben marad. A civakodás ideje a nyár. Télen meg kell védenünk egymást, melegen kell tartanunk a másikat, egyesítenünk kell az erőinket.” (George R. R. Martin)

„Vajon miért vár az ember mindig másik évszakot? Miért ne lehetne örülni a télnek, amely szemlátomást nem óhajt enyhíteni a szorításán, és amolyan színházi havat szór a járdákra, amikor mindjárt itt a március?” (Iselin C. Hermann)

„A megkínzott szerelem is csodává válhatik. A tél tavasszá. A felleg kikéklő éggé. Csak hinni kell.” (Babay József)

tél

Illusztráció: Getty Images

„A békés téli táj fölemeli a lelket és lebontja a barikádokat.” (André Aciman)

„Télen, amikor esik a hó, az ablakon kinézve temérdek egyforma hópelyhet láthatunk. Ha azonban nagyító alatt nézzük őket, azt tapasztaljuk, hogy nem egyformák, mindegyikük másmilyen alakú, nincs köztük két pontosan egyforma. Így van ez az emberekkel is.” (Csíkszentmihályi Mihály)

„Vajon szereti a hó a földeket meg a fákat? Amikor jó melegen bebugyolálja őket fehér takaróba, talán azt mondja nekik: “Aludjatok csak, amíg újból eljön a nyár.” (Lewis Carroll)

„Amikor a vízre hó hull: csendre csend esik.”  (Jules Renard)

Még több csodálatos idézet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top