nlc.hu
Szabadidő

Aki volt covidos, az is oltasson

Az is jó, ha oltat, aki volt már koronavírusos

Egy emlékeztető sosem árt az immunrendszernek, akkor sem, ha a szervezetben már van valamennyi antitest.

Hétfő este óta már lehet idehaza is regisztrálni koronavírus elleni oltásra. Az oltások akkor indulhatnak, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd. Tény, hogy van bizalmatlanság az emberekben az oltással kapcsolatban, hiszen  a tömeges tesztelésnél volt, hogy csúsztak be hibák.

Aki hezitál, hogy oltasson vagy ne, annak az alábbiakat érdemes mérlegelnie. Amit biztosan lehet tudni, hogy aki már átesett a fertőzésen, az szerzett valamilyen fokú immunitást. Ám ennek foka nagyban függ attól, milyen súlyos lefolyású volt az illetőnél a betegség – írja a 444. Akiknél súlyos lefolyású volt a fertőzés, azok erős immunválaszt produkálnak, ám akiknek nem voltak komoly tüneteik, azok jóval enyhébbet. Ami a vakcina két nagy előnye, hogy a pontos adagolás következtében kiszámítható, milyen immunválaszt vált ki, és nem okoz betegséget.

Ezzel szemben, ha valaki megfertőződik, nem pontosan kiszámítható, milyen lefolyású lesz nála a betegség, és túlélési esélyét alapbetegségeken kívül olyan tényezők is befolyásolhatják, mint az ellátórendszer leterheltsége.

Így hát a szakemberek körében nagy az egyetértés abban, hogy a vakcina mindenképpen kockázatmentesebb módja az immunizációnak, és az oltás még azoknak is ajánlott, akik súlyos covidosak voltak, mert abból bajuk nem lehet, ha az immunrendszerük kap egy emlékeztetőt – írja a lap.

Koronavírussal kapcsolatos aktualitások:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top