nlc.hu
Szabadidő

A csőd szélén a hazai cirkuszok

Egy hasonló évet biztosan nem élnének túl a hazai cirkuszok

Az intézkedések bevezetése óta negyedére csökkent a cirkuszok bevétele, az állam támogatása pedig nem túl bőkezű, még egy hasonló évet biztosan nem élnének túl a társulatok.
cirkusz, bezárás, koronavírus

A Népszava egy hosszabb cikkében arról ír, hogy a hazai cirkuszok mennyire nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló korlátozások miatt.

Eötvös Lóránd, az Eötvös Cirkusz vezetője elmondta a lapnak, hogy

a jóval kevesebb bevételből kellett kigazdálkodni a béreket, az egy-egy előadásra beszálló truppok szerződéses díját, a biztosításokat, az autópark költségeit; ráadásul idén a vendégartisták és idomárok rezsijét is ki kellett fizetni, mert a tél elején társuló művészek a korlátozások idején nem tudtak hova menni.

 

A cirkuszigazgató létkérdésnek nevezte, hogy márciusban el tudják-e indítani a következő évadot, új szerződésekkel viszont nem merik elkötelezni magukat.

A lap szerint a pandémia az egyéni vállalkozóként dolgozó, társulatokhoz nem szerződő artistákat sújtotta igazán, akik elvesztették szokásos fellépési lehetőségeiket. 

A cikk azt is írja, hogy a társulatok és a művészek mintegy 350 milliós támogatást kaptak a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központon keresztül.

Ebből futotta 18 utazó cirkusz és öt alternatív társulat produkcióira – mintegy 57 millió forint értékben – de a munka nélkül maradt artistáknak is elkülönítettek egy 10 milliós gyorssegélyt, amit az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete oszthatott ki az érintettek között.

A pályázati úton elérhető néhány milliós keret valóban életmentő egy utazó cirkusz számára, ám a Népszava információi szerint ez az összeg legfeljebb egy turné beindításának költségeit fedezi – a dolgozók bérére már nem futja belőle.

A Népszava szerette volna megtudni, hogy az Emmi jövőre milyen formában, mekkora összeggel segítené ki a fennmaradásért küzdő cirkuszi előadóművészeket, de nem válaszoltak kérdéseikre.

Fotó: Pexels

Nehéz az előadóművészek helyzete:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top