nlc.hu
Szabadidő
Whitney Thore magánélete

Így változott meg Whitney Thore, a TLC Így kerek az életem szereplőjének élete

Whitney Thore egy nádszálkarcsú lány volt, aki 172 kilóra hízott, mégis, most a legboldogabb. Könyvet írt, táncol és önbizalomnövelő tréningeket is tart.

A TLC Így kerek az életem sorozata már a 8. évadnál jár, ami tökéletes bizonyíték arra, hogy nem csak a modell alkatú nőké a világ. A 35 éves Whitney Thore megmutatta, milyen az, amikor valaki nem 60 kilósan oszt meg motivációs idézeteket a testünk elfogadásáról és az önszeretetről, hanem 172 kilósan beszél róla.

Ki az a Whitney Thore?

Whitney Thore története igazi modern kori sztori: egy, a Youtube-ra feltöltött videónak köszönheti az ismertségét, ami rövid időn belül több milliós látogatottságot ért el. A 35 éves lány Greensboróban született, színház szakos hallgatóként szerezte meg a diplomáját, élt Dél-Koreában is, de hazájában, az Egyesült Államokban találta meg a számításait.

Egy helyi rádió reggeli műsorában dolgozott, amikor a világhírnév igen erőteljesen kopogtatott az ajtaján. Miután kollégái feltöltötték a Fat Girl Dancing című videóját a YouTube-ra, amiben Whitney elképesztő nagyot táncol, már nem volt megállás.

Persze, nem akármilyen videóról van szó: a felvétel idején Whitney 120 kilósan lejt olyan táncot, hogy még a sokadik megtekintés után is tátva marad a szánk.  A videó után egy évvel már a TLC-n láthattuk, saját sorozatában. Arra a kérdésre, hogy mi volt a célja a videóval, Whitney ezt válaszolta:

„Szeretném felnyitni a nők szemét, és azt üzenni nekik, hogy vállalják a testüket, mindegy, hogy kövérek vagy soványak. 120 kilós vagyok, és szerettem volna megmutatni, hogy a kövér ember is lehet tehetséges, ő is tud és szeret táncolni, mozogni.”

Az önszeretetig hosszú volt az út

Whitney nem volt mindig túlsúlyos, gyerekkorában kifejezetten vékony volt, tiniként pedig rengeteget táncolt, így az alakjára akkor már inkább a sportos jelző illet. Aztán egy hormonprobléma – PCOS – következtében viszonylag rövid idő alatt több mint 45 kilót hízott, majd újabb kilók szaladtak fel rá, és a 150 centis lány alatt 172 kilót mutatott a mérleg. 2011-ben aztán leadott több, mint 40 kilót, így 120 kiló körül volt a súlya – ebben az időszakban készült az ominózus táncos videó is.  Mint ahogy mi is sokan, Whitney is ismeri a jojóeffektust: néha felszaladnak rá a kilót, néha pedig leadja.

Whitney Thore sokat meztelenkedik

Whitney mindent megtesz azért hogy növelje a nők önbizalmát (Fotó: Getty Images/ Deborah Feingold)

A lány hosszú utat járt be addig, amíg el tudta magát fogadni, sőt, szeretni. Sokáig nem táncolt és depresszióval is küzdött, értéktelennek tartotta magát – 10 évig szinte ki sem mozdult otthonról. Évekbe telt, mire úgy érezte, meggyógyult, de nem elégedett meg ennyivel. Azért, hogy segítsen azoknak a lányoknak, nőknek, akik hasonló helyzetben vannak, saját kezdeményezést indított a No Body Shame névvel. 

Whitney Thore az édesanyjával

Whitney édesanyjával a No Body Shame kampányán 2015-ben (Fotó: Getty Images/ Frederick M. Brown)

Habár a mai napig kap élcelődő megjegyzéseket, ma már akár az ő fényképe is szerepelhetne az értelmező kéziszótárban az önszeretet szónál. Szégyenérzet nélkül kimondja a „fat”, azaz a kövér szót saját magára, nem finomkodik, nem kertel, de nem is bántja magát – és pont emiatt hiteles. A TLC is felfigyelt rá, 2014-ben saját műsort kapott, ami itthon az Így kerek az életem címmel fut. 

Whitney Thore a szüleivel

A TLC Give A Little Díjátadóján szüleivel 2019-ben (Fotó: Getty Images/ Cindy Ord)

Készített már fitness DVD-t, könyvet írt a szégyenmentes életről, van tánckurzusa is, és rendszeresen tart motivációs elődadásokat – mindent azzal a céllal, hogy segítsen. Whitney minden erejével azon tevékenykedik, hogy az embereket, a nőket ne a méretük alapján ítéljék meg.

Whitney Thore, az Így kerek az életem sztárja

Whitney Thore a CURVYcon díjátadóján 2017-ben (Fotó: Getty Images/Bryan Bedder)

Nem a súlyod határoz meg

A lány azt vallja: nem a súlyunk határozza meg az életünket. Éppen ezért nem hajlandó semmiről sem lemondani, és bármit, amihez kedve van, kipróbál. Azt tanácsolja, vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akik szeretnek minket, az egészségünk érdekében mozogjunk, de olyan formában, ami örömöt okoz. Elmondása szerint a túlsúlyos férfiak iránt nagyobb megértéssel viseltetik a társadalom, mint a nők iránt, ami aránytalanságokhoz, a nők esetében pedig önértékelési zavarokhoz, önbizalomhiányhoz vezethet.

Azt javasolja, hogy aki nincs kibékülve a testével, az kezdjen el otthon meztelenkedni! Elmondása szerint eleinte neki sem ment könnyen, de a pőreség végül sokat segített neki abban, hogy megszeresse a vonalait, és ma már gyakran jár-kel a négy fal között ruha nélkül.

Whitney Thore, az Így kerek az életem sztárja

Whitney 2019-ben New York-ban (Fotó: Getty Images/Cindy Ord)

Whitney arra is rávilágított, hogy nem igaz, miszerint minden túlsúlyos ember le akar fogyni. Tisztában van azzal is, hogy a társadalom egy része úgy gondolja: az, akinek súlyfeleslege van, lusta, sőt, még az állásinterjúkon is hátrányt szenvedhet. Véleménye szerint sokat segítene a túlsúlyos emberek önértékelésén, ha a médiában nem csak az átlagos (vagy inkább tökéletes) alkatú emberek kapnák a főszerepet.

2019 májusában barátja, Chase eljegyezte, habár a sorozat rajongói szerint ez csak a show miatt történt. Azóta szakítottak, mivel a férfi megcsalta a lányt, és gyereke született egy másik nőtől. Whitney 31 kilót fogyott a szakítás után, de az élete párkapcsolat nélkül sem áll meg. Folytatja segítő tevékenységeit, hiszen sok erőt adhat azoknak a nőnek, akik önbizalomhiánnyal küzdenek. 

Olvass többet a TLC-sorozatsztárokról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top