nlc.hu
Szabadidő

Gal Gadot nemcsak a filmekben tenné jobbá a világot

Gal Gadot: „Én csak eljátszom, hogy hős vagyok, ők viszont valódi hősök”

Gal Gadot ugyan csak a filmvásznon hős, de az ezzel járó népszerűséget most arra használja, hogy valódi hősök történeteit mutassa be. Olyan lányok/nők sztoriját, akik nagy hatással vannak arra a közösségre, amelyben élnek. Hogyan lehet történetek elmesélésével jobbá tenni a világot? Erről mesélt nekünk Wonder Woman.

A National Geographic előszeretettel fog össze hírességekkel, hogy általuk fontos ügyekre hívja fel a figyelmet. Új rövid dokumentumfilm-sorozatukhoz, az Impacthoz Gal Gadotnál jobb partnert nem is találhattak volna. Az Impact egy hatrészes rövid dokumentumfilm-sorozat, ami olyan nők történeteit meséli el szerte a nagyvilágból, akik akadályok sorát győzték le azért, hogy pozitív hatással legyenek a többi nőre és a környezetükre. Minden egyes rövidfilm főszereplőjének háttere egészen más. Láthatunk történeteket Brazíliából, Puerto Ricóból, Michiganből, Kaliforniából, Louisianából és Tennesseeből is. Bár a bemutatott életek nagyon különbözőek, összeköti őket az önzetlenség, az elhivatottság és a közösség iránti alázat. Az Impact készítésében Gal Gadot executive producerként vett részt, és az nlc.hu is jelen volt azon az online sajtótájékoztatón, ahol a Wonder Woman szupersztárja szenvedélyesen válaszolta meg a National Geographic áprilisban induló sorozatával kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Gondolom, rengeteg inspiráló történet közül kellett kiválasztanotok azt a hatot, melyek végül bekerültek a sorozatba. Elmondanád, hogy milyen kritériumok alapján választottátok ki őket?

Végtelen számú történetet találhat az ember, ha alaposan körbenéz a világban. Fontos volt, hogy minden szereplőnk nehéz háttérrel rendelkezzen, legyen az erőszak, szegénység, trauma, diszkrimináció, természeti katasztrófa vagy bármi más, de ezek a körülmények ne lehúzzák, hanem feltüzeljék őt arra, hogy tegyen valamit. Olyanokat kerestünk, akiknek a körülményeik ellenére van erejük nagyot álmodni, felszólalni és megváltoztatni a körülöttük lévő világot és közösséget. A tetteik önzetlenek legyenek, és arról szóljanak, hogy jobbá tegyék a közösségüket. Sikerült ilyen lányokat találnunk a sorozathoz, és elmondhatom, hogy ők hatan annyira csodálatosak, hogy még engem is inspirálnak. Fantasztikus, hogy végre olyasmivel foglalkozhatok, ami nem rólam szól. Ez a projekt róluk, az ő történeteikről szól. Hihetetlen, hogy a tetteik milyen hullámokat vernek, és hogyan gyűrűznek tovább a közösségekben.

Gal Gadot sorozata, az Impact

Forrás: 21st Century Fox/Sebastian Gil Miranda

Elmeséled, hogy melyik történet érintett meg a leginkább?

Ez majdnem olyan, mintha azt kérnéd tőlem, hogy válasszam ki, melyik a kedvenc gyerekem. Mindegyiket egyformán szeretem, más és más okokból állnak közel a szívemhez. Olyan nők ők mindannyian, akik valóban nagy hatással vannak a közösségükre, és a tetteikkel megváltoztatják mások életét. Fiatalon sokszor tettem fel magamnak a kérdést, hogyan lehetnék az a lány, aki képes jobbá tenni a világot? Azt éreztem, hogy ez a feladat szinte lehetetlen, hiszen én csak egy lány vagyok a sok közül. Hogyan tudnék egyedül bármit is elérni? Amikor az Impact sorozat hőseit látom, már nem kérdés számomra, hogy ezt egyedül is meg lehet csinálni. Bárki képes arra, hogy változást érjen el, és jobbá tegye az emberek életét. Vegyük például a brazil Tuany esetét. Balettozni tanítja a riói favellák lányait. Az egyik tanítványa a filmben el is mondja, hogy ezzel ki tudja rángatni őket a világuk kegyetlen körforgásából. Ott a legtöbb lány számára annyiból áll az élet, hogy megszületik a hatalmas szegénységbe és egy erőszakos világba, nagyon fiatalon megházasodik és teherbe esik, majd a gyerekei is belépnek ebbe a körforgásba és folytatják a sort. Céltalan az életük, de Tuany képes szépséget vinni bele és célt adni nekik. Vannak lányok, akik általa kitörhetnek ebből a körforgásból, és elkezdhetnek álmodni egy másik, jobb életről. Megváltoztatja az életüket azáltal, hogy táncolni tanítja őket. Kinyitja nekik az ablakot a világra, és láthatják, hogy az élet nem feltétlenül csak annyiból áll, amit otthon maguk körül látnak. Tuany egyik tanítványa például most orvosnak készül, és mindent megtesz a céljai eléréséért, pedig ő is a mélyszegénységből érkezett. Ez lenyűgöz engem.

Mi volt a legnagyobb akadály, amit neked kellett eddig legyőznöd az életed során?

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy jó körülmények közé születtem, és szeretetben, egészségben nőttem fel, a családom végig mellettem állt. A legnehezebb mostanáig a saját félelmeim legyőzése volt, és ezzel időnként mostanáig meg kell küzdenem. Hálás vagyok az életért, amit élhetek, hiszen sosem kellett igazán komoly problémákkal szembenéznem. A Wonder Woman sikere után vettem észre, hogy hirtelen mennyi ember lett kíváncsi rám. Elkezdtek odafigyelni arra, amit mondok. Ezt szerettem volna valami jóra felhasználni. Sok platform áll a rendelkezésemre, hogy kommunikáljak az emberekkel, és azt hiszem nem sok jobbat tehetek annál, minthogy felhívom a figyelmet ezeknek az elképesztő nőknek a történeteire. Remélem, ezzel egyrészt segíthetek nekik, másrészt pedig egy olyan mozgalom veheti kezdetét, melynek keretében egyre több ember próbálja jobbá tenni a világot.

Gal Gadot sorozata, az Impact

Forrás: 21st Century Fox/Sebastian Gil Miranda

Fontos volt, hogy ezek a történetek színes bőrű nőkről szóljanak?

Fontos volt, de nem teljesen tudatos, mert nem bőrszín, hanem a történetek alapján válogattunk. Az volt a legfontosabb, hogy inspiráló történeteket mutathassunk be. Ezek a nők elképesztőek, én csak úgy hívom őket, hogy My Women of Wonder (az én csodálatos nőim), mert ők mind valódi hősök. Én csak bemegyek az öltözőbe és a sminkszobába, ahol átváltoztatnak, majd kiállok a kamerák elé, és eljátszom, hogy hős vagyok. Ők viszont valódi hősök. Vért izzadva, minden energiájukkal azon dolgoznak, hogy egy jobb világot teremtsenek maguk körül. Az elmúlt év sokunknak borzasztó sötét volt és rengeteg kihívást tartogatott, sorra jöttek a rossz hírek. Szerettünk volna egy olyan sorozatot készíteni, ami kicsit kiegyensúlyozza ezt, és azt mutatja meg, hogy történnek azért jó dolgok is a világban. Vannak csodálatos emberek, akik még a legnehezebb időkben is azon dolgoznak, hogy jót tegyenek a közösségükkel. Nem csak ülnek, kritizálnak és várnak arra, hogy a világ magától megjavuljon. Ők tényleg tesznek a változásért. Azért kell bemutatni a történeteiket, hogy mások is lássák, és úgy érezzék, ezt akár ők is meg tudják csinálni. Bízom benne, hogy a bemutatott történetek pozitív energiáival mi is jó változást indíthatunk el a világban. Tudom, hogy klisésen hangzik, de a szívem mélyéről mondom ezt. Van hatalmunk, hiszen mi vagyunk az emberek, akik szembenéznek a problémákkal, és mi vagyunk azok, akik képesek legyőzni őket. Szuperszenvedélyes vagyok ezzel a projekttel kapcsolatban. (nevet) Még rengeteg történet van, ami érdemes arra, hogy bemutassuk. Alig várom, hogy a nézők találkozzanak ezekkel a hihetetlen nőkkel, hiszen elképesztően inspirálják az embert.

Gal Gadot

Gal Gadot (fotó:: Jason Bell)

Mikor vetted észre, hogy felelősséggel tartozol azokért a fiatal nőkért, akik szerte a világban felnéznek rád?

Rögtön azután, hogy 2017-ben mozikba került a Wonder Woman. Elképesztő reakciókat kaptam. Gyorsan rájöttem, hogy a hirtelen jött sok rajongó nagy felelősséggel jár, és nem mindegy, hogy mit mondok nyilvánosan, milyen gondolatokat juttatok el másokhoz. Elkezdtem jobban odafigyelni arra, miket posztolok a közösségi médiában vagy mit mondok az interjúk során, mert az emberek odafigyelnek. Amikor kezdő színésznőként és modellként az első interjúimat adtam, folyton az járt a fejemben, hogy kit érdekel egyáltalán, amit mondok. Idővel rá kellett jönnöm, hogy nagyon is sokakat. Két kislány édesanyjaként azt kell mondanom, hogy én is hasonló dolgokban hiszek, mint Wonder Woman. Fontos számomra a szeretet, a szenvedély, a béke, a pozitivitás és az, hogy egy jobb világot teremtsek magam körül. Ezért is könnyű őt eljátszanom. Amikor Tuany történetét láttam a riói favellákból – ez az epizód lett kész elsőként –, azonnal felkiáltottam, hogy „Ez elképesztő! Ilyen történetekre van szükségünk”. Az embereknek nem kőből van a szíve, hatással van rájuk, ha látnak valami igazán szívhez szólót.

Az Impact epizódjai április 19-től lesznek megtekinthetők a National Geographic közösségi média felületein, valamint a tévécsatorna műsorán.

Gal Gadot-ból soha nem elég:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top