nlc.hu
Szabadidő

Leucizmus pigmenthiány miatt sárga a pingvin

Pigmenthiánynak köszönheti különleges sárga színét ez a pingvin

A pingvin sárga tollazatáért a leucizmus nevű pigmenthiány felelős.

Madárleucizmus. Így hívják azt a pigmentáció hiányt, amely az albinizmushoz hasonlóan pigmentszegénységgel jár, csakhogy ez esetben nem fehér, hanem sárga színű lesz az állat bundája, tollazata, hiszen sejtjei nem gyártanak több melanint, ezért kifakulnak, sárgássá válnak. Ebben az állapotban érintett az a pingvin is, akit Yves Adams fényképész kapott lencsevégre Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek területén.

Sárga pingvint fotózott egy fotós

Sárga pingvin (Fotó: Yves Adams Instagram)

Ugyan az expedíció 2019 decemberében zajlott, a fotós csak most hozta nyilvánosságra az egyik legkülönlegesebb fotósorozatot róla: a képeken egy sárga királypingvin látható, ami nagyon ritka jelenség, írja a 24.hu.

A szigeteken egy nagyjából 120 ezer állatot számláló királypingvin-kolónia él, Adams és társai őket szerették volna lefotózni, a sárga pingvin viszont nagyon meglepte őket. „Soha nem láttam még sárga pingvint” – mondta a fotós. 

A pingvinek esetében a sárga pigmentek egészen különlegesek, hiszen a sárga színt a párosodásnál használják figyelemfelkeltésre, és valószínűleg szervezeten belül szintetizálják. Teljesen más a kémiai összetétele, mint a többi színért felelős pigmenteknek.

Azt sajnos nem tudni, hogy a teljesen sárga tollazat vajon vonzó-e a pingvinlányoknak, vagy sem, így azt sem tudjuk, hogy a leucizmus előnynek számít-e a pingvineknél – írja a lap.

Különleges pigmenthiányos állatok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top