nlc.hu
Szabadidő

Megszületett a budapesti állatkert kiselefántja

Megszületett Budapest várva várt kiselefántja

Simán kipottyant, nem kellett beavatkozni.
Kiselefánt Budapesten

Harmadszorra is anyuka lett Angele, a huszadik életévében járó elefánt anyuka: szombat hajnalban egy életerős kiselefántot hozott a világra – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az intézmény szerencsére videót is mellékelt. Az egyelőre név nélküli elefánt 24-én, szombaton hajnalban jött a világra. Mivel a szülés időpontját nehéz volt előre meghatározni, március közepe óta folyamatos ügyeletet tartottak az elefántnál, még éjszaka is. Angele eddig 2017-ben született borjával, Arunnal élt együtt, ide érkezett a kistestvér.

A kiselefánt végül hajnali 5 óra 9 perckor jött a világra. Az ellés viszonylag gyorsan lezajlott, mindenféle komplikáció nélkül. A „szülőszobában” elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, így a felvételeket a nagyközönség is láthatja. A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről.

Az újszülött kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra is állt, az emlőket is rendben megtalálta, és táplálkozni kezdett. Így – bár minden eshetőségre felkészültek – egyáltalán nem kellett beavatkozni semmilyen módon. Bár a kiselefánt súlyát pontosan nem lehet lemérni, tapasztalt munkatársaik „szemre” nagyjából 80 kilogrammosra becsülik. Az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya általában 70 és 100 kg között alakul.

A további részletekért irány az Állatkert honlapja!

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top