nlc.hu
Szabadidő

A 2017-es grönlandi szökőár legsúlyosabb videója került elő most

Hajmeresztő videó került elő a 2017-es grönlandi szökőárról

Nem sokon múlott a tragédia.

A BoingBoing talált rá az alább is látható felvételre, amely még 2017-ben készült, Grönland partjainál. A sarkvidéki országban egy földcsuszamlás váltotta ki a hatalmas hullámokkal járó természeti jelenséget.

A földcsuszamlás okozója egy leomló hegyoldal volt, amely naponta közel egy centimétert mozdult el, míg végül a hatalmas kő-, és sziklatömbök bele nem zuhantak a Nuugaatsiaq fjord egyébként békés vizébe. A szökőár akkor négy ember életét követelte az egyik közeli kis halászfaluban, ahol több épületet is elsodort az ár.

A lenti videón három grönlandi halász látható, akik már a víz pusztításának a nyomait próbálják összeszedni. Jól látható a felvételen, hogy a tenger mennyire kiszámíthatatlan és alattomos tud lenni, a hullámzó vízről ugyanis elsőre nem is gondolná a néző, hogy milyen ereje van.

A halászok sem tűnnek túl idegesnek, egészen körülbelül 0:54-ig, amikor a víz jól láthatóan visszább húzódik a partról, még az egyik megfeneklett csónakot is jó mélyre beszívja a part menti sekélyebb területről.

Ezután azonban pusztító erővel csap ki a víz a partra, még a felvétel készítője is menekülőre fogja, mielőtt ledöntené a lábáról a megállíthatatlan víztömeg.

Még több videó az nlc-n:

Döbbenetes videó a grönlandi cunamiról

Képünk illusztráció

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top