nlc.hu
Szabadidő

Részben lezárták a Szamost, a rengeteg szemét miatt

Döbbenetes szemétáradat hömpölyög a Szamoson

A vízügyi szakemberek 24 órában dolgoznak a kár elhárításán.

Feltehetően az elmúl tnapok csapadékos időjárása és az ennek nyomán kialakuló áradások miatt fordulhatott elő, hogy a Szamos magyarországi szakaszára percenként akár 100-120 műanyag palack és más hasonló hulladék érkezik – írja a Telex. A lap értesülései szerint a folyón a legmagasabb fokozatú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelték el a jelentős mennyiségű szemét miatt. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei a nap 24 órájában dolgoznak azon, hogy a hulladékáradatot megállítsák, miközben egy kamerarendszerrel figyelik a további szennyező anyagok érkezését a folyó romániai szakaszáról. 

Ömlik a szemét a Szamoson, részben lezárták a folyót

A Szamoson keresztbefordított hajókkal igyekeznek útját állni a műanyaghulladéknak (Fotó: OVF)

Az OVF megfigyelései szerint az áradó folyó a romániai vízgyűjtőről nagyobb mennyiségű szerves anyagot, például faágakat és egyéb hulladékot sodor magával. Emiatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság május 19-én 14:00-tól harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. 

A szakemberek hajókkal részlegesen elzárták a folyó medrét, hogy így tudják a part felé terelni a víz felszínén lebegő hulladékot. Eddig nagyjából 12 köbméter szemetet tudtak kiemelni a Szamosból. 

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top