nlc.hu
Szabadidő

Hatékonyabbak a kutyák a koronavírus kimutatására, mint a gyógyszertári tesztek

A kutyák hatékonyabban kiszagolják a koronavírust, mint a gyorstesztek

Akár több mint húszszázalékos eltérés is lehet a négylábúak és a tesztek pontossága között.

Azt már tudjuk, hogy bizonyos betegségek jeleit a kutyák érzékeny orra már akár azelőtt képes érzékelni, hogy az érintettnek bármilyen, ember által észlelhető tünete kialakulna. Egy friss francia kutatás szerint azonban a kutyák a legtöbb gyógyszertári gyorstesztnél (lateral flow test, LFT) pontosabban képesek jelezni a koronavírus jelenlétét is – írja a Guardian

A lap értesülései szerint a párizsi Necker-Cochin kórház és a francia állami állatorvosi egyetem közös kutatása arra jutott, hogy a kutyák 97 százalékos pontossággal képesek jelezni a Covid-19 jelenlétét egy ember szervezetében. Ezzel összehasonlítva, egy korábbi összehasonlító elemzés, amely 64, a gyorsteszteket vizsgáló tanulmány adatait dolgozta fel, arra jutott, hogy ez a módszer csak 72 százalékban mutatja ki a koronavírus-fertőzést, ellenben az egészséges emberek esetén 58 százalékban produkál falspozitív eredményeket. A kutyák viszont 91 százalékos pontossággal tudták azonosítani a negatív mintákat is. 

Egy kutya pontosabban kiszagolja a koronavírust, mint egy gyógyszertári gyorsteszt

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

„Az eredmények tudományos szempontból igazolják, hogy a kutyák valóban képesek észlelni a Covid-19 szaglószervi jellegzetességeit” – áll a párizsi kórház igazgatótanácsának közleményében. 

„Ezek kiváló eredmények, amelyek összevethetőek a PCR-tesztek hatékonyságával” – tette hozzá Jean-Marc Tréluyer professzor. A szakember szerint a kutyákkal nem lehet kiváltani a PCR-teszteket, az LFT-alapú vizsgálatoknál viszont jóval megbízhatóbbak. 

„A kutyák segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiknek teljes körű vírustesztelésre van szükségük – tette hozzá a professzor. – Mivel pedig a kutyák nagyon gyorsak, segítségükkel a tömeges teszteléseket lehetne felgyorsítani, például repülőtereken, vasútállomásokon vagy épp koncerthelyszíneken.”

A kutatás során 335, 6 és 76 év közötti embertől gyűjtöttek verejtékmintákat, akik PCR-tesztelésre jelentkeztek a francia fővárosban. A kutyáknak ezek közül vakteszt során kellett kiválasztania a fertőzötteket. Az eredmények biztatóak: a PCR-tesztekkel 109 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a kutyák ebből 106 esetben jeleztek pontosan. A jelentkezők közül 246 embernek lett negatív PCR-tesztje, közülük a kutyák 224 alkalommal jelezték pontosan, hogy nem fertőzött emberről van szó. 

Koronavírust kiszagoló kutyákat már a tavalyi év során is bevetettek, például Helsinki vagy Dubaj repterein, de a vizsgálatot követően elképzelhető, hogy egyre több helyen találkozhatunk majd Covid-jelző jószágokkal.

Még több kutya az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top