nlc.hu
Szabadidő

Nyolc budapestnyi méretű jéghegy vált le az Antarktiszról

A világ legnagyobb jéghegye vált le az Antarktiszról

Valószínűtlen, hogy galibát okozna, de azért szemmel tartják.

Hatalmas, 4320 négyzetkilométer területű jéghegy szakadt le a Déli-sark jégpajzsáról, az úgynevezett Ronne-selfjégről – írja a BoingBoing. Az A-76 jelű jégtömb területe nagyobb, mint nyolc Budapesté, hosszúsága közel 165 kilométer, legszélesebb pontján pedig 26 kilométer szélességű. 

A leszakadó jéghegyek komoly veszélyt jelenthetnek, ha a nemzetközi hajózási útvonalak közelébe sodródnak. Szerencsére az A-76 esetén kicsi az esélye, hogy ez bekövetkezzen, mivel az antarktiszi jéghegyek csak ritkán sodródnak el a kontinens közeléből. A B-15 jelzésű jéghegy például két évtizede vált le a selfjégőrl, de azóta is az Antarktisz közelében van, egy másik pedig 33 év alatt nem mozdult a helyéről. 

A világ legnagyobb jéghegye szakadt le az Antarktiszról

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A szakértők azt várják, hogy ha az A-76 valahogyan el is sodródik a part közeléből, ahogy észak felé vándorol, a hullámzás és a melegedő tengervíz miatt előbb-utóbb darabokra fog szakadni. 

A sarkkutatókat különösebben nem lepte meg az esemény, mert a Ronne-selfjégen már látszottak a leszakadás jelei: a jégpajzsban ébredő feszültségek repedések és törések formájában mutatkoztak meg korábban. Azt azonban mostanáig nem tudják, hogy milyen pontos eseménysorozatnak kellett bekövetkeznie, hogy bekövetkezzen a jégborjadzás néven is ismert leszakadás. 

További cikkeink az Antarktiszról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top