nlc.hu
Szabadidő
Szivárványszínű stadion a német-magyar meccsen

Szivárványszínű stadionban fogadnák a németek a magyar fociválogatottat

München szivárványszínűre világítaná ki a német-magyar Eb-meccsnek helyt adó stadiont, így üzennének a melegek jogait korlátozó magyar törvény elfogadása ellen.

Hivatalos levélben fogja kérni Dieter Reiter müncheni főpolgármester az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA), hogy a június 23-i Németország–Magyarország Európa-bajnoki meccs előtt a szivárványszínűre világítsák ki a mérkőzés helyszínét, az Allianz Arénát – írja az Index a dpa nyomán.

A város ezzel a gesztussal kíván kiállni a tolerancia és az egyenlőség mellett, valamint így szeretnének reagálni arra, hogy a múlt héten a magyar parlament elfogadta a melegek jogait korlátozó törvényt, amely összemossa a pedofíliát és az LMBTQ+-közösséget.

Szivárványszínű világított stadion Münchenben

A müncheni Allianz Arena szivárványszínűre kivilágítva 2016. július 9-én ( Fotó: Tobias Hase / dpa / AFP)

A kivilágítás tervét valamennyi frakció támogatta, de a végső szót csak a meccs napján mondhatja ki az UEFA. A müncheni hivatalos kezdeményezést egyébként egy civil petíció előzte meg: mostanra már több mint 90 ezren írták alá, hogy a német-magyar meccsre boruljon szivárványszínűbe a müncheni aréna.

Kérdés, hogyan ítéli majd meg a szivárványszínű szimbólumot az UEFA. A várható döntés szempontjából jelzésértékű, hogy abban nem találtak kivetnivalót, hogy Manuel Neuer szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot viselt a franciák és a portugálok elleni meccsen az Eb-n.

Az UEFA arra jutott, hogy a szivárványos karszalag nem politikai nyilatkozatnak számít, hanem a sokszínűség szimbóluma, amely jó célt szolgál.

A melegellenes törvény az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top