nlc.hu
Szabadidő

A tarcali Áldó Krisztus szobor

Tarcal a magyar Rio: földöntúli látvány a gigantikus Áldó Krisztus szobor

A világ egyik leghíresebb Jézus-szobrát, a riói Megváltó Krisztus szobrot idézi a Tarcal melletti dombtetőn magasodó alkotás.

Tarcal határában, az Ó-temető feletti dombon magasodik 2015 óta Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránitszobra, az Áldó Krisztus szobor. A 8,5 méter magas, 50 tonna súlyú művet egy istenhívő vállalkozó, Petró Attila adományozta a községnek. A férfi korábban a helyi Szent Teréz kápolnában talált egy Krisztust ábrázoló képet, ekkor merült fel benne a szobor ötlete. Az alkotást egy szerencsi szobrászművész, Szabó Sándor készítette el öt gránittömbből. Stílusában, látványában a Rio de Janeirói Megváltó Krisztus szobrát idézi.

Áldó Krisztus szobor

A tarcali Áldó Krisztus szobor (Fotó: MTI / Cseke Csilla)

A szobor környékén, az adományozó kérésének megfelelően parkosított sétányt alakítottak ki. Ha szeretnétek felsétálni, hogy közelebbről is megcsodálhassátok a monumentális művet, egy 377 méter, illetve egy hosszabb, 561 méter hosszú útvonalon is megtehetitek. A feljutást lépcsősorok, korlátok is segítik. A padoknál, asztaloknál pedig lehetőség nyílik megpihenni.

Áldó Krisztus szobor

Az Ó-temetőnél lévő dombon magasodik az alkotás (Fotó: MTI / Cseke Csilla)

A dombtetőre érve az Áldó Krisztus szobor mellett a körpanorámában is gyönyörködhettek. Káprázatos kilátás nyílik magára a községre, a szőlőültetvényekre és a szomszédos bányatóra is. Ha este érkeznétek, szintén nem kell majd csalódnotok, hiszen a kivilágított alkotás egészen földöntúli látványt nyújt. A szobor az 1400 kilométeres, Közép-Európában haladó zarándokúthálózat, a Mária-út egyik állomása is. 

Áldó Krisztus szobor

Esti fényben (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A szobor egyébként bármikor látogatható és már Tarcal Fő utcája felől ki van táblázva. Az idős vagy mozgáskorlátozott emberek számára, akik számára gyalogosan nem volna lehetséges a feljutás, hétvégén és ünnepnapokon a Könyves Kálmán úti parkolóból elektromos sétaautókat indít az önkormányzat. 

Még több kirándulási tipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top