nlc.hu
Szabadidő

O.J. Simpson 73 éves lett

Mi lett Amerika bukott kedvencével, a ma 73 éves O. J. Simpsonnal?

Nem akart a feketék mellé állni polgárjogi kérdésekben, amikor ünnepelt sportoló volt, később ő is nagyrészt egyedül állhatott a bíróságon, amikor kettős gyilkossággal vádolták az évszázad perében. Simpson ma Las Vegasban él és aktívan twitterezik.

O. J. Simpsont azoknak sem kell bemutatni, akik nem amerikaifutball-rajongók. A hetvenes évek egyik legjobb running backje az internet előtti időkben lett celeb, na, nem szakmája miatt. Gyilkossági perét a televízió közvetítette, és a mai napig a legnézettebb bírósági tárgyalásként tartják számon. Az amerikaiak szabadnapot vettek ki, kész programot csináltak abból, hogy végignézzék, elbukik vagy sem az egykor imádott sztárjuk.

Orenthal James Simpson 1947. július 9-én született San Franciscóban. Édesanyja kórházi adminisztrátor volt, édesapja séfként dolgozott. Jimmy Lee Simpson az öböl egyik legismertebb drag queenjeként lépett fel, nem sokkal azután, hogy előbújt homoszexuálisként, 1986-ban AIDS okozta komplikációkban elhunyt.

Simpson élete nem indult könnyen, San Francisco feketék lakta szegénynegyedében nőtt fel, tinikorában egy utcai bandához is csatlakozott, fiatalkorúak börtönében is ült. A helyes útra a sport terelte, a baseball mellett amerikai focizni kezdett, a hatvanas évekre már a Los Angeles-i Southern California Egyetem csapatának sztárja lett. 1968-ban elnyerte az egyetemi futball legrangosabb elismerését, a Heisman Trófeát.

Simpsont később rengeteg kritika érte, amiért – a szintén rajongott sportoló, ökölvívó – Cassius Clay-jel (Muhammad Ali) ellentétben nem használta ki népszerűségét azért, hogy kiálljon a népe egyenjogúságáért. A hatvanas évek Los Angelesében ugyanis pont ekkor zajlottak a több ember életét követelő tüntetések és zavargások a színesbőrűek elleni rendőri brutalitások miatt. A polgárjogi mozgalommá alakuló felkelés vezéralakja Martin Luther King lett.

Mi lett Amerika bukott kedvencével O.J. Simpsonnal?

Fotó: Getty Images

Simpson soha nem szólalt fel a feketék védelmében onnantól kezdve, hogy az izolált, jómódú egyetemre került, ahol rajta kívül csak és kizárólag fehér diákok és tanárok voltak, akik nem mindennapi tehetsége miatt istenítették.

Én nem vagyok fekete, én O. J. vagyok

– mondogatta és már ekkor teljesen kivonta magát minden erkölcsi felelősség alól. 

NFL évek

1969-ben a Buffalo Bills csapata első választásként szerződtette Simpsont az NFL toborzóján. Beceneve a Juice lett, amit elképesztő futási gyorsaságáért kapott. 1973-ban ő lett az első olyan játékos az NFL történetében, aki egy szezonban több, mint 2000 yardot futott. A közönség imádta a mindig jól viselkedő, szerény, visszahúzódó, szerethető sportolót, bár csapata sosem ért el nagy sikereket. 1979-ben visszavonult és tagja lett a Pro Football Hall of Fame-nek.

A focitól a filmvászonig

Visszavonulásának egyik oka az volt, hogy O. J. szerette volna kipróbálni magát Hollywoodban. Rengeteg Herz reklámban szerepelt, és játszott a Capricorn One és a Csupasz pisztoly-filmekben is. Saját produceri céget alapított, az Orenthal Productionst, ami főként tévés adaptációkkal foglalkozott. „Szeretnék gonoszabb karaktereket játszani, hogy a jól viselkedő, ízig-vérig sportoló képét leromboljam.” Később ez a való életben sikerült is neki…

Magánélet

Simpson 19 éves volt, amikor elvette iskolai szerelmét, Marguerite L. Whitley-t. A barátok szerint Simpson már ekkor elég rámenős és önző teremtés volt, Marguerite ugyanis legjobb barátjának volt a barátnője, amikor lecsapta a kezéről. Három gyerekük született, a legkisebb, Aaren sajnos 2 évesen egy medencés balesetben elhunyt.

A sportoló 1977-ben ismerte meg Nicole Brownt, aki egy éjszakai bárban dolgozott pincérnőként. Ekkor még házas volt, de beleszeretett Nicole-ba, így 1979-ben elvált Marguerite-től.

1985 februárjában vette el a szőke bombázót, akivel két közös gyereke született. A házasság 7 évig tartott, az ismerősök szerint bántalmazó kapcsolat volt. Simpson többször megcsalta és megverte feleségét, aki egyszer ki is hívta rá a rendőröket, akik letartóztatták, ám a férfi népszerűségének hála el is engedték. Nicole adta be végül a válókeresetet 1992-ben, de Simpson a haláláig zaklatta, figyeltette. 

Mi lett Amerika bukott kedvencével O.J. Simpsonnal?

O.J. Simpson és felesége, Nicole Brown, a gyilkosság előtt egy évvel, egy New York-i klub előtt (Fotó: Rose Hartman/Getty Images)

A gyilkosság

1994. június 12-én Nicole és családja egy Los Angeles-i étteremben vacsorázott. Ron Goldman felszolgálóként dolgozott az étteremben és nem mellesleg Nicole jó barátja volt. A férfi késő este átment Nicole-hoz, hogy átvigyen neki pár dolgot, amit a nő édesanyja hagyott az étteremben. A pár agyonszurkált holttestére hajnalban bukkantak.

Simpson Los Angelesben tartózkodott a bűntett idején, de késő éjjel felszállt egy chicagói járatra. Másnap, ahogy visszatért, a rendőrség azonnal ki is hallgatta, mint első számú gyanúsítottat.

Június 17-én, miután a rendőrség letartóztatási parancsot adott ki ellene, Simpson beült Ford Broncójába és elmenekült.

A hajszát élőben közvetítették a tévécsatornák, közel 95 millió ember nézte élőben, ahogy a rendőrség üldözi Simpsont.

Nem sokkal később elkezdődött az „évszázad tárgyalásának” aposztrofált esemény. Az ügyész szerint egyértelmű volt, hogy a bántalmazó, kontrollmániás exférj Simpson áll a gyilkosságok mögött. Bizonyítékként vérnyomokat hoztak fel, amelyeket Simpson autójában találtak és azt, hogy a gyilkosság estéjén van egy teljes óra, amivel a sportoló nem tud elszámolni.

Az egyik legtöbbet mutatott, fotózott és idézett jelenet az volt, amikor az ügyészek arra kérték Simpsont, húzza fel azt a kesztyűt, aminek egyik párját a gyilkosság helyszínén, a másikat a férfi birtokán találtak meg. A sportolónak nem sikerült, túl kicsi volt rá, amit bőszen mutogatott is a kameráknak és az esküdteknek. (A próbálgatás egyébként teljesen abszurd és jelentéktelen volt, ugyanis ahhoz, hogy DNS-mintát vegyenek a kesztyűről, az eljárás során többször lefagyasztották a ruhadarabot, ami ezáltal összement.)

Mi lett Amerika bukott kedvencével O.J. Simpsonnal?

O. J. Simpson és a gyilkosság helyszínén talált kesztyű (Fotó: Lee Celano/WireImage)

Simpson egyik védőügyvédje egyébként Kim Kardashian azóta elhunyt édesapja, Robert Kardashian volt.

1995. október 3-án a tíz nőből és két férfiból álló esküdtszék három fehér és kilenc fekete tagja felmentette minden vád alól Simpsont, szabadon távozhatott. Hiába. Egy felmérés szerint az amerikaiak többsége meg volt róla győződve, hogy bűnös, karrierjének befellegzett.

Polgári per

A felmentő ítélet után Ron Goldman családja nem hagyta annyiban a dolgot. Polgári pert indított Simpson ellen, amit meg is nyertek. O.J-t 33 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték Nicole és Ron családjainak.

Nem tudott távol maradni a börtönből

Simpson a felmentése után sem tudott nyugton maradni, további zűrökbe keveredett. 2007-ben egy csapat férfi kíséretében, felfegyverkezve betört egy Las Vegas-i szállodába, ahonnan el akarta rabolni az állítása szerint őt illető sportereklyéket.

Simpsont letartóztatták és 2008-ban 33 év börtönbüntetésre ítélték emberrablásért és fegyveres rablásért. Az ítélethirdetéskor a bíró így szólt Simpsonhoz: „Először nem tudtam, hogy Mr. Simpson arrogáns vagy tudatlan, esetleg mindkettő. Most már tudom, hogy mindkettő.”

2017-ben helyezték feltételes szabadlábra, 70 éves korában. Ügyvédje akkor azt mondta a médiának, hogy Simpson már csak az élet egyszerű dolgait szeretné élvezni, a gyerekeivel és családjával lenni, egy kicsit golfozni.

Mi lett Amerika bukott kedvencével O.J. Simpsonnal?

O. J. Simpson feltételes szabadlábra helyezése, 2017-ben, a nevadai Lovelockban (Fotó: Jason Bean-Pool/Getty Images)

Hol van ma?

Szabadulása után O. J. szeretett volna újra Floridában letelepedni, ám az államügyész előre figyelmeztette a büntetés-végrehajtási intézményt, hogy a volt sportolót nem látják szívesen.

Nem is lett volna rá jó ideig lehetősége, ugyanis a jogszabályok szerint is abban az államban kell maradnia a büntetése teljes idejére, feltételes szabadlábra bocsátása után, ahol bíróság elé állt. Ez pedig Nevada állam. Simpson ma Las Vegasban, egy barátjánál él.

Alkalmanként sportereklyéket ír alá pénzért, ebből szerez bevételkiegészítést az NFL-től kapott nyugdíja mellé.

Kérdés, mikor kezdik el lefoglalni az egykori sztár pénzét, ugyanis még nem fizette ki az áldozatok családjának járó, az évek múlásával már 60 millió dollárra rúgó összeget, amely kifizetése ellen évek óta számtalan fellebbezést nyújtottak be ügyvédjeivel, eddig sikertelenül.

Simpson 2019-ben regisztrált Twitterre, ahol rendszeresen kommentál sporteseményeket, de – korábbi énjével ellentétben – most társadalmi ügyekben is néha megszólal.

Bukott sztárok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top