nlc.hu
Szabadidő

Levendulát termeszt az idős brit orvos

Helyi híresség: triciklin járja a környéket és levendulát osztogat egy 90 éves brit orvos

Vizelet és nikotin – ha növénytermesztésről van szó, erre esküszik az idős orvos, aki igazi híresség lett lakóhelyén.

Miután 2004-ben elhunyt a felesége, a nyugdíjas háziorvos, Dr. Robin Salmon a kertészkedésben, egészen pontosan a levendulatermesztésben talált vigaszt, vásárolt magának egy kis földet, és nagyapjától szerzett tudást felhasználva kezdte el nevelgetni a növényeket.

„Kicsit különc volt, de tőle tanultam meg, hogy mi a két dolog, ami jót tesz a növényeknek: ez pedig a vizelet és a nikotin. Amikor hatéves voltam, észrevettem, hogy a földjén sárga folyadékkal teli üvegek vannak mindenhol. Megkérdeztem tőle, hogy mégis mi  ez, mire ő a kezembe adott egy üveget, és azt mondta, hogy töltsem meg… Néha a mai napig alkalmazom ezt a módszert” – mesélte az idős úr, aki igazi helyi hírességnek számít Chalfont St Peterben. Dr. Robin Salmon triciklivel járja a falut, és ő látja el levendulával azokat a hölgyeket, akik a növényből szuveníreket készítenek az idelátogatók számára.

„Már a fülemen jön ki a levendula” – jegyezte meg, de természetesen nem hagy fel ennek a növénynek a termesztésével, csak egy kicsit bővíti majd a palettát. „Lóbabot kezdtem el termeszteni, és van néhány tő szegfűm is. Hetente egyszer vagy kétszer megyek ki a telekre, attól függően, hogy milyen az időjárás. Nem mondanám magam tapasztalt kertésznek, kicsit habókos vagyok, de így nagyon szeretek kertészkedni.”

Hozzátette, természetesen nemcsak azért szeret a kertben tenni-venni, hogy lássa munkájának gyümölcsét, hanem azért, mert a kertszomszédokkal egy igazi kis közösséget alkotnak, mindig megbeszélik az ügyes-bajos dolgaikat, és így a pandémia alatt sem érezték magukat annyira magányosnak. 

(via Metro)

 

levendula

Fotó: Pexels/Anastasia Shuraeva

Még több cikk a levendulákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top