nlc.hu
Szabadidő

Az igazi J. Dawson története

J. Dawson a valóságban is a Titanicon utazott, de ki volt ő valójában?

Ugyan a Titanic-film férfi főhősének karakterét nem róla mintázták, az ő élete is meglehetősen fordulatos volt.

A halifaxi Fairview Lawn temetőben a Titanic katasztrófájának áldozatai közül 121-en nyugszanak. Az egyik sírkövön a J. Dawson név olvasható, mely – legalábbis ebben a formában – megegyezik a Titanic-film férfi főhősének nevével, a rajongók közül sokan éppen ezért azt feltételezik, hogy James Cameron róla mintázta a Leonardo DiCaprio által megformált Jack Dawsont. A filmrendező azonban ezt többször is cáfolta, mondván, hogy a film készítésekor még nem is tudott arról, hogy a Titanicnak valóban volt ilyen nevű utasa. A „J.” ráadásul nem is a Jack, hanem a Joseph nevet rejti.  

J. Dawson sírköve

J. Dawson sírköve (Forrás: Wikipedia)

Joseph Dawson 1889-1890 körül, Dublin nyomornegyedében született. Szülei, Catherine Madden és Patrick Dawson a születésekor nem voltak házasok és fiukat sem anyakönyveztették. Kitanulta az asztalosmesterséget és egy ideig ebben a szakmában dolgozott, majd 1908-ban szolgálatra jelentkezett a a brit hadsereg orvosi alakulatához. Kiképzését Aldershotban kezdte meg, később Netleyben és Hampshire-ben is szolgált. Az 1911-es népszámláláson 21 éves, nőtlen közlegényként írták le.

Joseph Dawson

Joseph Dawson

1911 nyarán tartalékos állományba került és a nagybátyjához költözött az angliai Birkenheadbe. Hamarosan felfigyelt a transzatlanti járatokat üzemeltető hajótársaságok hirdetéseire, melyek jó fizetést kínáltak azoknak, akik nem félnek a kemény munkától. Ebben az időszakban ismerkedett meg John Priesttel, aki már több éve dolgozott óceánjáró hajókon, és a férfi húgával, Nellie-vel is, akinek udvarolni kezdett. Végül Priest volt az, aki meggyőzte arról, hogy valóban érdemes óceánjárós munkát vállalnia, így Dawson leszerelt a hadseregtől és beadta a jelentkezését a White Star Line-hoz. Bár hivatalos dokumentumok ezt sem támasztják alá, azonban feltételezhető, hogy feleségül vette Nellie-et és a Priest családhoz költözött. A Titanicon sógorával együtt fűtőként kaptak munkát. Szerződését 1912. április 6-án írta alá. 

A katasztrófa éjszakáján magához vette az azonosító kártyáját és gondosan a munkaruhája zsebébe gombolta. John Priest túlélte a szerencsétlenséget, Joseph Dawson azonban a jeges hullámok között lelte halálát. Holttestét az igazolványa alapján azonosították be és Kanadában helyezték örök nyugalomra.

via

Még több érdekesség a Titanicról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top