nlc.hu
Szabadidő

Egy új közösségi oldal csak 100 posztot enged meg minden felhasználójának

A legújabb közösségi oldalon egész életedben csak százszor posztolhatsz

Érdekes művészeti projekt mutat görbe tükröt a közösségi oldalaknak.

A Facebookhoz, Instagramhoz hasonló közösségi oldalak működési elve viszonylag egyszerű: a felhasználót minden lehetséges módon igyekeznek a képernyőhöz ragasztani, hogy minél több időt töltsön a vég nélkül áradó posztok böngészésével, lájkok kiosztásával és persze a kommenteléssel. A háttérben dolgozó algoritmusok pedig folyamatosan tanulva, egyre több olyan tartalmat pakolnak a felhasználó szeme elé, amelyeket valószínűleg hasonló lelkesedéssel fogadnak, osztanak meg ismerőseikkel, követőikkel. 

Nem nehéz belátni, hogy mindez tökéletes recept egy fincsi függőség kialakításához és valószínűleg a kedves olvasónak is akad legalább egy olyan ismerőse, aki még rövidebb ideig se nagyon képes elszakadni az okostelefonjától, amelyen folyamatosan áradnak az értesítések, üzenetek. 

Ennek a jelenségnek a szinte tökéletes antitézisét hozta létre Ben Grosser konceptuális művész, aki a Minus nevű közösségi oldallal állítja a feje tetejére mindazt, amit eddig az efféle online szolgáltatásokról gondoltunk.

Minimalista közösségi oldal indult

A közösségi oldalak felhasználói átlagosan napi 30-40 percet töltenek az oldalak böngészésével (Fotó: Getty Images)

A Minus-on ugyanis nincsenek képek, nem lehet cikkeket, videókat megosztani vagy lájkokat nyomkodni. Kizárólag szöveges posztokat lehet írni, de abból sem akárhányat. Minden felhasználónak 100 lehetősége van megnyomni a publikáló gombot és mindenkinek a neve mellett látszik, hogy még hány posztja maradt. 

Ben Grosser egyetlen engedményt tett csupán: az így közzétett posztokhoz akárhányszor hozzá lehet szólni, magyarul, a kommentelés lehetőségét meghagyta. A posztok mellett azonban már nem szerepel pontos dátum, szándékosan csak kevésbé konkrétan jelöli meg, hogy az egyes bejegyzések mikor jöttek létre. Azaz, a tegnap délután 14 óra helyett az látszik az egyes posztok alatt, hogy azt az adott felhasználó „nemrég hozta létre, amikor még 59 hozzászólása maradt”. 

„Mi lenne, ha a közösségi médiát nem arra tervezték volna, hogy a kapitalizmus növekedési igényeit kiszolgálja? – teszi fel a kérdést Ben Grosser saját, művészeti projektjeit bemutató weboldalán. – Mennyiben lenne más az online kommunikációnk, ha a figyelmünket és az időnket úgy kezelnénk, mint korlátozott és értékes erőforrások, mint amilyenek valójában? A Minus egy kísérlet, ami ezekre a kérdésekre keresi a választ, egy véges közösségi hálózat formájában.”

Grosser, saját bevallása szerint a Minust kicsit az életünk tükrének is szánja, hiszen, ahogy öregszünk, ugyanúgy fogynak a napjaink, mint a posztjaink száma a különleges közösségi felületen. 

Nem tartjuk valószínűnek, hogy a projektbe komoly dollárszázmilliókat fektessenek a Szílicium-völgy befektetői, mindenesetre érdekes látni, hogy akár így is kinézhetne a Facebook. 

Még több internet az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top