nlc.hu
Szabadidő

A felmelegedés miatt eltűnhetnek az ősz színei

A felmelegedés miatt a őszi erdő festői színei is eltűnhetnek

A felmelegedés hatására a falevelek őszi színei is megváltozatnak, eltűnhetnek a a sárgás-pirosas árnyalatok.
Őszi erdő

Közel egy fokkal emelkedett az őszi átlaghőmérséklet az elmúlt 25 évben az azt megelőző negyedszázadhoz képest, és a melegedés trendje egyértelműen kimutatható – olvasható Kiss Anna meteorológus cikkében, amely az éghajlatváltozással foglalkozó Másfélfok blogon jelent meg.

Mint írja, az ősz melegedése egyértelműen látszik a három őszi hónap átlaghőmérsékletéből. Az 1971–1995 közötti 25 évben még 9,9 °C, az utóbbi 25 évben viszont már 10,8 °C volt az őszi átlaghőmérséklet. Még jobban látszik a melegedés, ha csak az utolsó tíz év adatait emeljük ki: 2011–2020 között az őszi átlaghőmérséklet már átlépte a 11 °C-ot.

A felmelegedést nem csak az átlaghőmérséklet, hanem az őszi hónapokban előforduló nyári napok száma is mutatja, azaz hány olyan nap volt, amikor a maximumhőmérséklet meghaladta a 25 °C-ot. A legtöbb eset szeptemberre tehető, novemberben pedig egyszer sem fordult elő ilyen.

Országos átlagot tekintve az elmúlt 50 év októbereiben 27 nyári nap volt, ezek harmada pedig az elmúlt évtizedben (2011–2020) jelentkezett.

Ráadásul az utóbbi 20 évben gyakoribb volt a vénasszonyok nyara nevű jelenség, amikor – tudományosan leírva a szubjektív érzést – az adott nap átlaghőmérséklete legalább 5 fokkal magasabb volt a sokévi átlagnál.

A szakember emlékeztet arra, hogy a felmelegedés hatására számos természeti folyamat felborulhat, eltolódhat, köztük a fák levélhullatása, de akár az őszi levélszínek is megváltozhatnak. A meleg nyarak okozta hőstressz miatt az élénkpiros és sárga szín helyett barnák lehetnek a levelek.

Az őszi színek érzékenysége jelentősen eltér az egyes fajok esetén, de általánosságban azt jelenti, hogy a megszokott őszi táj nagyobb léptéket tekintve megbomlik – hiszen az egyes fajok másként reagálnak az éghajlatváltozásra.

(Kiemelt kép: Pixabay/Valiphotos)

Klímaváltozás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top