nlc.hu
Szabadidő
A Sex Education harmadik évada

A Szexoktatás 3. évada tele van arcpirítóan őszinte jelenettel

A Szexoktatás sorozat már 3 évad óta a szívünk csücske és szerencsére várható a 4. évad is a jövőben. Prűdöknek is ajánljuk!

A Sex Education (magyar címe: Szexoktatás) sorozat abszolút nagy kedvenc már harmadik éve, nem igazán tudnék benne hibát találni, talán csak annyit, hogy egyre nehezebb elhinni a szereplőkről, hogy valóban gimnazistakorúak.

A szexuális felvilágosítás kimeríthetetlen téma

A Sex Education sorozat harmadik évadát úgy vártam, hogy ledaráltam előtte héten az első kettő évadot – igen, ennyire megszállott vagyok ezzel a sorozattal kapcsolatban. Nem okozott most sem csalódást Otis és barátai története, a harmadik évadban is bizonyította, hogy nem bír ellaposodni, méghozzá úgy teszi ezt, hogy egyáltalán nincs izzadságszag körülötte. A 13 Reasons Why sorozat (magyar címe 13 okom volt) járt a fejemben közben, ami hasonlóan igyekezett az iskolai bántalmazós, kamasz problémás helyzeteket feldolgozni, de valahogy túllőtt a célon, hihetetlenné váltak az események egy idő után, ezzel szemben a Sex Education meg tudta tartani azt a fajta történetmesélést, melynek során elhisszük, hogy ez akár a valóságban is megtörténhet.

Márpedig egy szexuális felvilágosítást – vagy bármely más társadalmi szinten fontos témát – középpontba helyező sorozatnál elég fontos, hogy magunkra érvényesnek érezzük, hiszen az is a célja, hogy elérje a közönséget és a szórakoztatáson túl átadjon egyfajta ismeretet is. Jelen esetben a Sex Education olyan hiánypótló tudást tartogat a tinik és szülők számára, amivel könnyebben megérthetjük a körülöttünk élőket, a szexuális irányultság sokszínűségét, és rengeteget tanulhatunk az elfogadásról, aminek olyan magától értetődőnek kellene lennie, mint hogy levegőt veszünk.

Mindezt hozza a harmadik évad is, mellette persze nem maradnak el a tinidrámák, szerelmek, Otis és Maeve násztánca, a ki-kit választ dilemmák. A sorozatban a legnehezebbnek tűnő témákat finom humorba csomagolva tálalják, és tabuk nélkül tárgyalják a szexualitást, amire manapság nagyobb szükség van, mint valaha. Igaz ugyan, hogy prűdebb felnőtteknek érdemes kicsit felkészülni rá, mert tele van olyan arcpirító jelenettel, hogy néha felszalad a szemöldökünk, de ez egyáltalán nem gond, sőt, arra tanít, hogy a szex egy alapszükséglet, ami az ember életéhez természetesen módon hozzátartozik és nem kell szégyenkezni a vágyaink miatt. A sorozatban pedig bőven maradt még megtárgyalnivaló, amivel több évadot is meg lehet tölteni, hiszen a szexualitás szinte kimeríthetetlen téma, annyira sokfélék vagyunk és annyira kevés valójában az információnk a rajtunk kívül eső irányultságokról. 

A Sex Education harmadik évada

A Sex Education két főszereplője: Otis és Maeve (Kép: IMDb)

Nem csak a szexről szól

Alig jött ki a harmadik évad, de a Sex Education szexterapeutája, Gillian Anderson (Jean Milburn szerepében) a Twitteren már belengette, hogy várhatjuk a negyedik évadot is, aminek állva tapsolunk, az egyetlen kis probléma vele annyi, hogy már nem igazán hitelesek a huszonéves színészek a gimnazisták szerepeiben. Valóban fiatalosak, segít a sok smink is a tinivé válásban, mégis látszik, hogy itt nem kamaszok, hanem fiatal felnőttek vannak már a képernyőn. Apróság, mégis a hitelesség szempontjából nem elhanyagolható szempont, amit még nem tudjuk, hogyan akarnak megoldani a készítők. Az egyik lehetőség, amit a Skins című, mára már kultikussá vált kamaszokról szóló sorozatban láthattunk, hogy teljesen kicserélték pár évadonként a szereplőgárdát, így mindig hihető maradt, hogy gimnazisták mindennapjait és problémáit követhetjük a képernyőn.

Nem tudom, mennyire működne a Skins receptje a Sex Educationben, ahol Otis és az anyja, Jean annyira központi figura, hogy nem igazán cserélhetők bárki másra, mert akkor az egész sorozat kibillenne az egyensúlyából. Mindenesetre, ha maradnak ezek a karakterek, akkor muszáj lesz a sorozatnak elmozdulni a gimnazista korosztályból és tovább fejlődni, hogy ne váljon közröhej tárgyává, amikor majd a szereplők a valóságban már a 30-at tapossák és még mindig az iskolapadban fejtik meg a saját szexualitásukat. Az Otis karakterét alakító színész, Asa Butterfield ebből a szempontból szerencsés, hiszen olyan kölyökképű, hogy még róla talán elhisszük, hogy nem 24 éves, mint a valóságban, hanem 16, de a többieknél ez határozottan probléma lesz a következő évadban már. Ettől függetlenül a rajongásunk nem csökkent a sorozat iránt és a harmadik évadot is pont olyan jó szívvel ajánljuk, mint az előző kettőt.

Szülőknek és kamaszoknak is ajánlott

A Sex Education sorozat egyik nagy erőssége, hogy hidat képezhet a szülők és kamaszok között, ha együtt ülünk le megnézni a sorozatot a gyerekekkel. Mi, szülők mélyebben megérthetjük a kamaszok belső vívódásait, nemiidentitás-keresését, a fiatalok pedig választ kaphatnak szinte minden szexualitást érintő kérdésre, ami felmerül bennük ebben az életkorban.

Sorozatdaráló:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top