nlc.hu
Szabadidő

Kis-Moszkva, a szovjetek egykori németországi

Így néz ki ma az elhagyott Kis-Moszkva

Az utolsó orosz katona 1994-ben hagyta el a bázist, azóta a nagy része üresen áll...

A Tiltott Város, vagy Kis-Moszkva – így emlegették a szovjetek egykori legnagyobb külhoni katonai főhadiszállását. A Berlintől alig egyórányira található Wünsdorf erdejében található bázison valaha mintegy 40 ezer szovjet katona állomásozott. Lényegében önálló városként működött, laktanyákkal, bunkerekkel, közösségi terekkel, sportlétesítményekkel és boltokkal.

Kis-Moszkva, Wünsdorf

A Lenin-szobor ma is áll (Fotó: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images)

A katonákat folyamatosan ellátták az anyaországból származó termékekkel, például élelmiszerekkel, magazinokkal és még vonat is mindennap érkezett, illetve indult innen Moszkvába. A  jellemzően 2-3 évet itt állomásozó bakák élete ugyanakkor erősen korlátozott volt, még a családtagjaik sem látogathatták őket a bázison.

Kis-Moszkva, Wünsdorf

A bunkereket védő betonsapkák romjai (Fotó: Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images)

A magasabb rangú tisztek viszont a családjukkal együtt költöztek be a létesítménybe és akár egy bő évtizedet is eltöltöttek itt. A bázis „luxusrészlegét” csak ők használhatták.

Kis-Moszkva, Wünsdorf

Iskola is működött a bázison (Fotó: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images)

A bázis alapjait még a 19.-20. század fordulóján tették le és már az első világháborúban katonai célokat szolgált. Később katonai, majd sportiskola is működött a területén. A második világháború idején épült ki a bunkerrendszer, melyben náci tisztek találtak menedékre. 1945-től aztán a szovjetek helyi főhadiszállása lett és egészen a rendszerváltásig akként üzemelt. Az utolsó orosz katonák 1994-ben hagyták el a komplexumot.

Kis-Moszkva, Wünsdorf
Megnézem
Összes kép (6)

A régi laktanyák egy részéből modern társasházakat alakítottak ki, a bázis más részei viszont szinte érintetlenül, elhagyatottan állnak ma is, az állaguk pedig egyre romlik. A citromsárga tiszti főépület jelenleg is eladó, vevőre azonban egyelőre még nem talált. A turistákat viszont annál inkább vonzza a létesítmény, ahova hétvégenként vezetett túrákat is szerveznek. 

via 

Még több elhagyatott hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top