nlc.hu
Utazás

Elhagyatott erdélyi templomok

Ahol az enyészetből is árad a meghittség – elhagyatott erdélyi templomokat örökít meg a fotós

Az évtizedek óta magukra hagyottan álló épületekben rengeteg az értékes tárgy, de senki sincs, aki megmentené azokat.
Elhagyatott templom

Az Erdélyi-középhegység elhagyott templomairól és elnéptelenedett falvainak lakóházairól készített magával ragadó fotósorozatot egy kolozsvári fotóművész, Cristian Lipovan

„Minden fotó a kedvencem, de van egy, ami különösen közel áll a szívemhez. Ez az egyik templomban készült fotó, melyen több, nagyon régi vallási könyv látható, porosak és tele vannak pókhálókkal, hiszen évtizedek óta állnak az oltáron. Ez a felvétel olyan, mint egy képkocka egy Indiana Jones-filmből. Mindig  ezekre a filmekre emlékeztet” – nyilatkozta az alkotó a Daily Mailnek.

Elhagyatott templom
Megnézem
Összes kép (8)

A fotósorozat elkészültét alapos kutatómunka előzte meg, a fotóművész „rejtett kincsekként” fedezte fel az évtizedek óta elhagyatottan álló épületeket. „Hosszasan keresgéltem az interneten, aztán régi térképekről és a hegyi falvakban élő öregektől is gyűjtöttem be információkat – árulta el Lipovan. – Ezek a templomok különleges, szent helyek, speciális spirituális töltettel. Amikor bent vagy, erős érzések lesznek rajtad úrrá, amelyeket nem tudsz szavakkal leírni.”

Megnézem
Összes kép (4)

A fotós hozzátette, egyfajta csalódottságot is érzett, hiszen az elhagyatott épületek számos értékes dolgot is rejtenek, melyek azonban lassan az enyészeté lesznek és senki sincs, aki megmentené azokat. „Évtizedek óta érintetlen tárgyakat találtam, melyeket por és pókháló lepett be. Festményeket, festett bútorokat, a cirill betűs imakönyveket, miseruhákat és még sok minden mást, nagyon leromlott állapotban.”

Lipovant rendkívüli módon vonzzák az elhagyatott helyek, a maguk misztikusságával és izgalmával, épp ezért ezeket fotózza a legszívesebben. A kedvenc helyszíne eddig Csernobil és Pripjaty városa volt, de nagy álma, hogy Japánban, a fukusimai atomerőmű környékén is készíthessen egy fotósorozatot.

Beutazás Romániába

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint, cikkünk megírásakor, magyar állampolgár Magyarország területéről korlátozás nélkül léphet be Románia területére, mivel az érvényben lévő zónabesorolás szerint hazánk zöld zónába tartozik.

Magyar állampolgár más ország területéről viszont csak az adott ország zónabesorolásának megfelelő korlátozásokkal léphet be. A magyar „védettségi igazolványt” a román hatóságok nem fogadják el, az Európai Uniós COVID-igazolványt azonban igen. Sárga/vörös zónából érkező gyermekek 6 éves kor alatt korlátozásmentesen utazhatnak be, míg 6 éves kor felett, 16 éves korig 1 db 72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges a beutazáshoz.

Még több elhagyatott hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top