nlc.hu
Szabadidő

Alec Baldwin sírva hagyta el a rendőrséget a tragédia után

Alec Baldwin sírva hagyta el a rendőrséget – a szakértő elmondja, mi okozta a tragédiát a forgatáson

Együttérzéssel fordulnak Alec Baldwinhoz az emberek, miután a színész a forgatáson egy ember halálát okozta. Szakértő elmondja, hogy történhetett meg a tragédia.

Néhány órával ezelőtt halálos lövés érte Halyna Hutchins operatőrt a Rust című western forgatásán, aki a kórházba szállítása után hunyt el. A golyó megsebesítette a rendezőt, Joel Souzát is, akit egyes értesülések szerint már ki is engedték a kórházból . A díszletfegyvert Alec Baldwin sütötte el, az esetet jelenleg vizsgálja  a rendőrség, és a színész – aki a film producere is – a sheriffnek tett vallomása után sírva hagyta el Santa Fé rendőrőrsét, az esettel kapcsolatban pedig nem nyilatkozott. 

Alec Baldwin lövése tragédiához vezetett

Alec Baldwin lövése tragédiához vezetett (Fotó: Getty Images)

A megrázó tragédia után sorra érkeztek a közösségi oldalakon a részvétnyilvánítások, és Baldwinnal sokan együttéreznek. Hogy mi okozta a halálos balesetet, arról egyelőre nem tudni, ma reggel azonban itthon is sokan foglalkoztak ezzel, többek között a Retro Rádió reggeli műsorában Bochkor Gábor és Lovász László is, akik szakértőt kérdeztek arról, hogyan történhet meg egy ilyen baleset, és milyen lehet megélni ezt a színésznek, akinek a kezében elsült a fegyver.

„Amerikában teljesen más szabályozás alá esnek a filmes fegyverek, ott gyakorlatilag teljesen éles fegyverekkel forgatnak, csak a vaktöltény használata van előírva. Természetesen a balesetek legtöbbször azért fordulnak elő, mert a produkció spórolni akar, és nem béreli fel a szakembert, a fegyvermestert, hanem a kellékesre bízza, hiszen Amerikában nagy a fegyverek kultúrája, mindenkinek lehet, illetve van fegyvere, így hát kvázi mindenki ért hozzá, akárcsak az autóvezetéshez” – magyarázta Gonda Zsolt fegyvermester, aki több itt forgatott amerikai produkciónál közreműködött már, mint például a Terminátor vagy a Szárnyas fejvadász

„Európában más a szabály, itt mindig kell fegyvermester, illetve, kellene. Ezt a szót kell hangsúlyozni, mert itt mindig a pénz határozza meg, mert ha nincs elég pénze a produkciónak, akkor vállalja úgy mond a kockázatot, hogy nem felkészült fegyvermestert vagy nem igazi fegyvermestert kérnek. Magyarországon azért sem fordulhat elő ilyen baleset, mert a mi fegyvereinket úgy kell átalakítani, hogy semmilyen körülmények között lövedék a csövet ne tudja elhagyni. Illetve még egy fontos szabály, ami nincs az amerikaiaknál: a töltényövbe sem tehetünk olyan lőszert, ami teljes hosszúságú, a vaktöltények mindig rövidebbek, ezáltal lehetetlen lenne betölteni éles lőszert a fegyverünkbe. De ez nem azt jelenti, hogy ez egy veszélytelen eszköz, mert ha a csőbe vagy csőtorkolatba bármi bekerül, legyen az egy kavics, akkor azt ugyanúgy kilövi, mint egy lövedéket (…) Kicsit hasonlóképpen történt Bruce Lee fiának a balesete is.”

Gonda Zsolt az éles- és a vaktöltény közötti különbségről mesélt, és a westernfilmekhez szükséges fegyverek sajátosságairól. Bár a tragédia hátteréről egyelőre semmit nem lehet tudni, Bochkorék megkérdezték a szakértőt, véleménye szerint ki vagy kik lehetnek okolhatóak a történtekért.

„A fegyvermester mindenféleképpen hibáztatható, mert a lövés előtt neki kell betöltenie a fegyvert, s meg kell győződnie arról, hogy átjárható a cső, tehát, hogy semmi nem lehet a csőben, illetve neki kell meggyőződnie a töltényekről. Az alkotói oldal ide tartozik, a rendezők mindig sürgetik az embereket, de egy fegyvermestert nem szabad sürgetni, mert láthatjuk mi lesz…” – válaszolta Gonda Zsolt, aki elmesélte a forgatások védelmi rendszerének felépítését is, és hogy a fegyvermester az, aki ilyen helyzetben az utolsó áment kimondja, mert őt terheli a felelősség is.

„Hogy Alec Baldwin min megy most keresztül, azt nem tudom elképzelni. Azt sem tudom, hogy ezt a filmet most be tudnám-e fejezni. (…) Felfüggesztették a forgatást, ez a lelki trauma, amit ő most átél… én nem tudom, ezt a filmet hogy lehet befejezni… Nagyon helyes nő az elhunyt operatőr. Szörnyű. A rendőrség jelenleg nyomoz, nincsen gyanúsított, a szemtanúk kihallgatása zajlik” – magyarázta elérzékenyült hangon Bochkor Gábor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top