nlc.hu
Szabadidő

Wunderlich Józsefet felfüggesztette a Vígszínház

Vígszínház: belső vizsgálat indult Wunderlich József ügyében, két hétre felfüggesztették a színészt

Wunderlich József facebookos kirohanásai miatt két hétre mások veszik át a színész szerepeit, a Vígszínház pedig belső vizsgálatot indított.

Miután Wunderlich József a Facebookon kritizálta a Vígszínházat – például a járványkezelés miatt – nagyon úgy tűnt, hogy a színész szerepeit mások vették át. Ez mostanra egyértelművé vált, a teátrum közleményt adott ki az ügyben.

Mint írják, a Vígszínház színészgyűlést, majd társulati ülést tartott, Wunderlich Jószef mindkét alkalommal elismerte, hogy hibázott, bocsánatot kért a vezetőségtől és a kollégáktól. Azt is elismerte, hogy súlyos károkat okozott a színháznak. Ám ezzel nem zárult le az ügy:

Belső vizsgálatokat indítottunk, amelyek lezárásáig nem tudunk felelősen nyilatkozni konkrétumokról. Jelenleg annyit tudunk közölni, hogy egyelőre a következő két hétben Wunderlich József szerepeit beugrásokkal kollégái veszik át. Két premierre – Party és Sirály – is készülünk, de mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy a társulatban megteremtsük a békét, ami a közelmúltban történtek után nem könnyű feladat

– fogalmazott a Vígszínház.

Wunderlich József előadás közben

Wunderlich József Jay Gatsby szerepében F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby címû regényéből készült színmű próbáján a Vígszínházban 2019. szeptember 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A színház társulata által választott üzemi tanács és a szakszervezet közös közleménye arra is kitér, hogy őket sem járványkezelési problémákkal, sem hatalmi visszaélésekkel nem kereste sem Wunderlich József, sem más.

Hozzáteszik: „Wunderlich József kommunikációjának módját és annak tartalmát nem valamiféle bátor kiállásnak, hanem egy, a színház jó hírét és rangját, tagságát és vezetőjét sértő, a tények pontos ismeretét nélkülöző megnyilatkozásnak tekintjük. Félelmét és szorongásait megértve, őszintén sajnáljuk, hogy indulatai ilyen formában jelentek meg.”

Mint arról mi is beszámoltunk, nemrégiben a Vígszínház művésze, Wunderlich József a Facebook-oldalán kritizálta a teátrum járványügyi intézkedéseit, majd egy másik posztjában azt sérelmezte, hogy egy fiatal színésznő azért nem játszhatta a Sirály főszerepét, mert nem volt hajlandó vetkőzni a darabban. Később a színész elnézést kért, majd a bejegyzést – akárcsak botrányt okozó korábbi posztjait – törölte.

Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója értetlenül állt a színész vádjai előtt. Szerinte a színházban a járvány időszaka alatt a hivatalos járványügyi protokoll elvárásainak és útmutatásainak megfelelően jártak el, bizonyos esetben szigorúbb szabályokat vezettek be az előírtnál.

Rudolf Péter a Sirály bemutatója kapcsán közölte: „a rendezőnek olyan határozott víziója van erről a szerepről, amiben nem tudtak kompromisszumra jutni a művésznővel”, ezért más művész vette át a szerepet, amit minden érintettel egyeztettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top