Szabadidő

Ezeket beszéld át a gyerekkel, mielőtt vennél neki karácsonyra egy akváriumot (X)

Kevés olyan gyerkőc van, aki ne próbálkozna be a szüleinél valamilyen állattartási vággyal. Szeretnének kiskutyát, cicát, nyuszit, bármit, ami szembejön. Ám a szülő általában tudja, hogy ez inkább neki lesz feladat, mintsem a gyereknek, így megkezdődik az alkudozás. Végül megállapodnak egy akváriumban, vagy egy hörcsögben, mert ezekkel kevesebb a gond. Nos, ez nagy tévedés!

Az élő állat tartása óriási felelősség!
Kétségkívül vannak nagyon felelősségteljes kisgyerekek is, és az sem vita tárgya, hogy tényleg szeretik az állatokat, de korukból adódóan képtelenek még megfelelően és teljeskörűen gondoskodni róluk. Épp ezért a szülőnek kell okosabbnak lennie. Egy állat, legyen az bármilyen kicsi is, élőlény, ami érez, fájdalmak lehetnek, és a nem megfelelő tartás mellett el is pusztulhat.

Ebben az esetben nem igaz, hogy kis állat, kis gond! Egy halacska, egy teknős, egy egér tartása épp olyan nagy felelősség, mint egy kutyáé vagy nyúlé. Már, ha igazán tiszteljük a természetet. Tehát nem jó megoldás rábólintani egy akváriumra, törpehörcsögre, de még egy botsáskára sem!

Ha tényleg szeretnétek akváriumot
Az akváriumnak számos jó tulajdonsága van: szép, dekoratív (ha jól csinálod), megnyugtat, lehet vele sok-sok érdekességet megtanítani a gyereknek a természetről. De az akvárium egy kicsinyített vízi ökoszisztéma, aminek kényes egyensúlya van, ezért csak úgy marad ép és szép, a lakóval együtt, ha betartjuk a szakirodalom javaslatait.

Ezeket beszéld át a gyerekkel, mielőtt vennél neki karácsonyra egy akváriumot (X)

Egy akvárium lakója lehet egy csapat hal, lehet ékszer- vagy pézsmateknős, törpe karmosbéka, axolotl, rákocskák, csigák – persze nem egyszerre! Ha úgy döntesz, te is szeretnél egy ilyen élő dekorációt, és ezzel együtt felelős állattartásra nevelni csemetédet, akkor érdemes megbeszélni a gyerekkel, hogy:

●       Hol lesz az akvárium helye

●       Segítenie kell hetente-kéthetente kimosni az akvárium szűrőt

●       Segítenie kell etetni a halakat/teknőst/békát stb.

●       A zsebpénzéből belead a tápba

●       Az állatok meg kell figyelnie, készíthet róluk rajzot, leírást, elnevezheti őket – ebből sokat tanulhat

●       Hetente-havonta-kéthavonta (az állat fajától függ) teljes vagy részleges takarítást és vízcserét kell csinálni

Amennyiben tényleg belevágtok, de nincs tapasztalatotok, kezdésnek megteszi egy 20-30 literes kis akvárium is, benne növényekkel, és szigorúan 1 db bettával (sziámi harcoshal), ami gyönyörű, és mivel labirintkopoltyús hal, így elvan levegőztető nélkül is. Ha a gyerek képes ezzel bizonyítani, később jöhet egy kicsit komolyabb szint is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top