nlc.hu
Szabadidő

Magyar műkorcsolyázó páros a pekingi téli olimpián

66 év után újra lesz magyar műkorcsolyázó páros a téli olimpián

Pekingben 14 magyar sportolóért szoríthatunk majd, köztük a műkorcsolyázó párosnak, amire 66 éve nem volt példa a téli olimpián.

Magyar idő szerint pénteken 13 órakor a megnyitóval hivatalosan is kezdetét veszi a XXIV. téli olimpia Pekingben. A kínai főváros lesz az első olyan ötkarikás házigazda, amely a nyári olimpia után a téli játékoknak is otthont adhat.

Pekingben 14 magyar sportolóért szoríthatunk majd, a rövidpályás gyorskorcsolyázók pedig több számban is éremesélyesek. Magyarország eddig egy aranyat, két ezüstöt és négy bronzérmet szerzett a téli játékokon. A sporttörténelmi olimpiai bajnoki címet a 2018-as pjongcsangi játékokon a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású csapat szerezte meg a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltójában.

66 év után újra lesz magyar műkorcsolyázó páros az olimpián

Magyar Márk és Chtchetinina Ioulia a kűrjét mutatja be a párosok versenyében a Tallinnban rendezett műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon 2022. január 13-án (Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Pekingben is a short trackesekben van a legnagyobb bizodalmunk, arra is van esély, hogy az első magyar egyéni aranyérem is megszülessen a téli olimpiákon. A mezőny persze jelentős, de a tavalyi világbajnokságon a Liu testvérek halmozták az érmeket: 500-on Shaoang nyert, 1000 méteren pedig kettős magyar siker született, Sándor, Shaoang sorrendben. Ráadásul a váltóval egy ezüstöt is begyűjtöttek, és a világkupákon is szépen szállították a dobogós helyezéseket.

Pekingben Krueger John-Henry immár magyar színekben szerepelhet, ő négy esztendeje 1000 méteren még amerikaiként nyert olimpiai ezüstérmet. A hölgyeknél egyéniben Jászapáti Petrának lehet nagyobb esélye pontszerző helyen végezni, aki a 2018-as olimpián már megcsípett egy hatodik helyet 1500 méteren.

A játékok történetében először lesz magyar hódeszkás is az olimpián, Kozuback Kamilla, aki mindössze 17 évesen harcolta ki a kvótát. Ugyancsak kuriózum, hogy a Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk duónak köszönhetően 66 év után újra lesz magyar műkorcsolyázó páros az olimpián: a magyar kettősnek a 2021-es stockholmi világbajnokságon elért 14. helyezés ért olimpiai kvótát.

A Tippmixen és a Tippmixprón izgalmas fogadási lehetőségekből most sincs hiány. Lehet tippelni arra is, hogy Magyarország hány aranyérmet, illetve érmet szerez, a rövidpályás gyorskorcsolya kapcsán pedig számos újdonság várja a játékosokat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top