nlc.hu
Szabadidő

Oroszországot nem zárják ki az Eurovíziós Dalfesztiválból

Oroszországot nem zárják ki az Eurovíziós Dalfesztiválból

Az ukrajnai invázió ellenére Oroszország képviselője indulhat az Eurovíziós Dalfesztiválon. (frissítve)

Elindulhat egy Oroszországot képviselő előadó az Eurovíziós Dalfesztiválon, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára az orosz hadsereg lerohanta Ukrajnát – közölték a dalfesztivál szervezői.

„Az Eurovíziós Dalfesztivál egy politikamentes kulturális esemény. Az EBU-t [Európai Műsorsugárzók Uniója] azonban aggasztják a jelenlegi ukrajnai események, és továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzetet” – olvasható a CNN-hez eljuttatott közleményben.

Az orosz Manizha a Russian Woman című dallal az Eurovíziós Dalfesztivál 2021-es döntőjének főpróbáján Rotterdamban

Az orosz Manizha a Russian Woman című dallal az Eurovíziós Dalfesztivál 2021-es döntőjének főpróbáján Rotterdamban 2021. május 21-én (Fotó: Sander KONING / ANP MAG / ANP via AFP)

Ukrajna petíciót nyújtott be az EBU-hoz, hogy az invázió miatt tiltsák el Oroszországot a versenyen való részvételtől. Azt is kérték, hogy távolítsák el az orosz médiát a szövetségből.

Oroszország még nem választott előadót a versenyre. Erre március közepéig van lehetőségük az Eurovízió honlapja szerint.

Ukrajna viszont már túl van a válogatón, néhány nappal ezelőtt döntöttek arról, hogy a Kalush nevű rapegyüttest fogja képviselni Ukrajnát az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet májusban rendeznek meg az olaszországi Torinóban.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban története során először elmaradt az Eurovíziós Dalfesztivál, tavaly viszont más formában, de megrendezték. 

FRISSÍTÉS!

Mivel Oroszország szereplése rossz fényt vetne a dalversenyre, az EBU mégis kizárta őket az idei Eurovíziós Dalfesztiválról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top