nlc.hu
Szabadidő

Vlagyimir Putyin gyerekei

Putyin gyerekei: még az sem biztos, hogy ketten vagy öten vannak

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke nem dicsekszik sokat a lányaival, még azt sem tudni biztosan, hogy kettő vagy öt gyermeke van.

Vlagyimir Putyin személyét több titok is övezi, az egyik közülük az, hogy milyen viszonyban van a lányaival, és hogy egyáltalán hány gyereke van. Az látszik biztosnak, hogy az exfeleségétől, Ljudmila Alekszandrovna Skrebnyevtől született két lánya, de felröppentek olyan hírek is, hogy házasságon kívül született több gyereke is. Ez utóbbit pletykának minősítette Putyin, de nem biztos, hogy el lehet hinni minden szavát a tapasztalatok alapján.

Védett gyerekek

Az orosz elnök még 1983-ban vette feleségül Skrebnyevát, majd két lányuk született: 1985-ben Marija Putyina, majd 1986-ban Katyerina Putyina. Putyin kínosan ügyel arra, hogy milyen képet közvetít magáról, és milyen információkat oszthatnak meg róla a médiában, és míg örömmel mutatja a macsó férfi képét, addig a gyerekeit teljes mértékben távol tartotta mindig is a reflektorfénytől. Annyira nem voltak szem előtt a lányai, hogy időről időre megkérdőjeleződött még az is, hogy egyáltalán léteznek-e. Nem véletlenül indultak ilyen találgatások, hiszen Putyin hivatalosan, nyilvánosság előtt nem igazán beszélt róluk, miután elnök lett, majd amikor egy 2015-ös hír szerint még egy harmadik (sőt, állítólag később negyedik és ötödik) gyereke is született a barátnőjétől, még inkább elzárkózott a téma elől.

Putyin családja

1985-ben Putyin a feleségével és Marijával (Kép: Getty Images)

Annyit azonban kis kutatással ki lehet deríteni, hogy jelenleg mindkét Putyin lány álnéven él: Marija Putyina neve Mása Voroncova, míg Katyerina Putyina a Katyerina Vlagyimirovna Tyihonova nevet használja. Marija a hollandiai Voorschotenben él férjével, Jorrit Faassennel és gyermekükkel, Vlagyimirrel, és kutatóorvosként dolgozik. Katyerina pedig a Moszkvai Állami Egyetem tudományos tanácsának tagja, az egyetem modernizációs programjának vezetője. Katyerina férjet is az apja köreiből választott Nyikolaj Samalov oligarcha személyében, Samalov ugyanis együtt szolgált Putyinnal még a KGB-ben (Állambiztonsági Bizottságban), így közeli személynek számít az elnök holdudvarában. A házaspár mára elvált, de a közös gazdasági érdekeltségeket azért nem adták fel: közös vállalkozásuk több kormánypárti tévécsatornát működtet. Katyerina és Marija is szerepelnek a médiában szakértőként vagy épp show-műsor résztvevőjeként, több nyilvános szereplésükről is van dokumentáció, bár igaz, hogy nem Putyin lányaiként, hanem mindig álnéven jelennek meg.

Elnöki gyerekként felnőni

Marija Leningrádban született, míg Katyerina az NDK-ban jött világra, amikor 1986-ban Putyin ott dolgozott a KGB-nek. Mindkét lány a nagymamák után kapta a nevét, Marija beceneve Mása, Katyerinát pedig csak Kátyának szokták szólítani. Amikor a Putyin család 1996-ban Moszkvába költözött, a lányok egy német iskolába jártak egészen addig, míg Putyin nem lett Oroszország elnöke, mert onnantól kezdve magántanulók lettek és házi tanítókat fogadtak melléjük. 

Kolostorba zárt feleség?

Ljudmila férjének elnökké választása után fokozatosan eltűnt a nyilvánosság elől. A 2008-as elnökválasztáson még férjével együtt vett részt, de aztán egy teljes évig nem mutatkozott: 2009-ben Kirill orosz pátriárka beiktatási ceremóniáján tűnt fel újra, és 2011 áprilisában is csak egy moszkvai katedrálisban fotózták le Putyin mellett. A pletykák szerint Putyin már 2008-ban elvált feleségétől – hivatalos álláspont szerint ez csak 2013-ban történt meg – és a nyugat-oroszországi Pszkov környékén egy eldugott kolostorba záratta, amit több millió dollárból újítottak fel. Ezt az elnök tagadta, de a környéken élők számára állítólag nyílt titok volt, hogy ott él Putyin exfelesége a kolostorban.

Amikor 2000-ben Putyin elnök lett, akkor adott a családja először és utoljára interjút, melyből kiderült például az is, hogy a lányok mennyire nehezményezték, hogy kivették őket az iskolából, vagy hogy minden léptüket biztonsági emberek kísérik: „Testőrök követnek még a moziba is – nyilatkozta az akkor 14 éves Kátya –, ott ülnek, mintha a filmre jöttek volna, de szerintem minket őriznek. Általában észre sem vesszük a testőröket. Még akkor is, amikor a barátainkkal megyünk valahova, a közelben maradnak, de igyekeznek nem útban lenni. Ezerszer hívtuk már őket, hogy igyanak velünk kávét, de nem akarnak.” Ljudmila pedig nyíltan beszélt arról, hogy egész nap csak sírt, amikor megtudta, hogy elnök lesz a férjéből, „mert tudtam, hogy vége a magánéletünknek”. Az asszony szerint az apjukat addig is többször látták a lányai a tévében, mint otthon, de azért szép szavakkal dicsérte Putyin apaságát: „Nagyon szereti a lányokat. Nem minden férfi bánik olyan szeretettel a lányaival, mint ő. És elkényezteti őket. Nekem kell fegyelmeznem.”

Putyin a családjával
Megnézem
Összes kép (6)

A főiskolai és egyetemi tanulmányokat már álnéven végezte el Mása és Kátya, valószínűleg a saját és apjuk védelmének érdekében változtatták meg a nevüket. Marija részéről született Putyinnak egy unokája is, ám ezt sem reklámozta, először 2017-ben Oliver Stone filmrendezővel történt beszélgetése során ismerte el a létezését, amikor a filmes rákérdezett, hogy szokott-e játszani az unokájával, amire azt válaszolta, hogy „Sajnos nagyon ritkán”. Az akrobatikus rock and rollal is foglalkozó Katyerina 2018-as válása óta nem annyira a családra vagy unokákra koncentrál, hanem inkább arra, hogy hogyan költse el elképesztő mértékű, kétmilliárd dollárra becsült, nem tisztázott eredetű vagyonát.

A harmadik (negyedik, ötödik?) gyermek

Bár pletykának minősítették és Putyin tagadta, hogy igaz lenne, mégis masszívan tartja magát az az információ, hogy az orosz elnöknek van egy harmadik gyermeke is, aki Alina Kabayeva olimpiai bajnok tornászból lett képviselőnőtől született. Persze sosem ismerte el az elnök még a kapcsolatát sem Kabayevával, de azért kicsit gyanús, hogy amikor egy orosz bulvárlap először írt arról 2008-ban, hogy Putyin el akarja venni feleségül a tornászt, valahogy hirtelen megszüntették az egész újságot. Amikor pedig a barátnőjéről kérdezték később, nem tagadta az állításokat, hanem inkább csak azt válaszolta, hogy senkinek semmi köze a magánéletéhez.

Putyin és Alina Kabayeva

Putyin és Alina Kabayeva 2004-ben (Kép: Getty Images)

2015-ben svájci források adtak hírt arról, hogy Alina Kabajeva egy ottani klinikán megszülte Putyin harmadik gyerekét, valószínűleg egy kisfiút, majd 2018-ban újabb hírek jelentek meg arról, hogy Kabajeva ikerfiúknak adott életet, akiknek szintén Putyin az apja. Bár egyik fél sem ismerte el nyilvánosan a gyerekek létezését – a válasz a kérdésekre általában Kabajevától is annyi, hogy nem foglalkozik pletykákkal –, valószínűleg ugyanaz a titkolózás van csak a háttérben, melyet önvédelemből rendelt el az elnök már az első két lányánál is. Meg is lepődött a közvélemény, amikor 2020-ban, az orosz Covid-vakcina kapcsán Putyin az egyik lányára hivatkozva igyekezett népszerűsíteni az oltást: „Részt vett a kísérletben, jól érzi magát és magas az antitestek szintje a szervezetében.” Ám mielőtt meghatódnánk, jó eséllyel ez is egy jól megtervezett stratégiai lépés volt Putyin részéről, amivel építeni akarta magáról a nép felé a szuperhős képet.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top