nlc.hu
Szabadidő

Budapesti rövidcsőrű galamb

Nem karikatúra: tényleg így néz ki a budapesti rövidcsőrű galamb

A galambfajta akár 5 órát is tud repülni szünet nélkül, és 800 kilométer körüli távot teljesít.

A Budapest Short Faced Tumbler, vagyis budapesti rövidcsőrű galamb egy ritka galambfajta, amely különös, már-már idegenszerű megjelenéséről híres, kidülledt szemekkel, apró csőrrel és háromszögletű fejjel.

Amikor az 1900-as évek elején a Poltl fivérek, a budapesti galambversenyzés szerelmesei egy új galambfajta létrehozását tűzték ki célul, szelektív tenyésztéssel egy páratlan állóképességű, magasan repülő madarat tenyésztettek. Céljukat sikerült elérniük, hiszen a budapesti rövidcsörű galamb akár 5 órát is tudott repülni szünet nélkül, és 800 kilométer körüli távot teljesített. Az Endurance volt a középső neve, de akik először látták, kevésbé törődtek repülési képességeivel, inkább egyedi megjelenésével. A kis arc és a csőr a kidülledő, békaszemekkel ellentétben felvillanyozta vagy kiborította az embereket.

Nem világos, hogy a Poltl testvérek miért vették figyelembe ezeket a szinte karikatúraszerű fizikai jellemzőket a galamb megalkotásakor. Egyes feltételezések szerint a nagy szemek segítettek feljebb repülni, de senki sem tudja biztosan. Azt tudjuk, hogy ez a szokatlan megjelenés tette népszerűvé őket sok tenyésztő körében, akik esztétikai értékük miatt nevelték őket.

A rövidcsőrű galambok gyakran nehezen kelnek ki tojásaikból, mert kicsi csőrük és nagy szemeik vannak, amelyek párnaként működnek, amikor megpróbálják megpiszkálni a tojáshéjat. Mivel ennek a fajtának a halálozási aránya magas, a galambtenyésztők gyakran megpróbálják előbb kinyerni a fiókát a tojásokból, mielőtt az elpusztulna a  a tojás belsejében.

budapesti rövidcsőrű galamb

Fotó: Youtube

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top