nlc.hu
Szabadidő

Ezért kék a farmer

Tudtad? Ezért kék a legtöbb farmer

Farmernadrágot a szivárvány minden színében lehet kapni, azonban a farmer anyag leggyakoribb színe egyértelműen a kék. De vajon miért alakult ez így? Rögtön eláruljuk.

A farmer feltalálójaként Levi Strausst tartják számon, azonban az 1873-ban szabadalmaztatott farmernadrágokhoz használatos, úgynevezett denim szövetet valójában már jóval régebb óta, a 16. századtól kezdve gyártották és főképp strapabíró munkaruhákat varrtak belőle.

A sűrű szövésű szövet nyersfehér fonalakból készült, melyet aztán megfestettek. Hosszú időn keresztül legfőképpen barna színre: ezt a színt alkalmazta korai modelljein maga Levi Strauss is. Idővel azonban áttért a kékre, mégpedig a festék előnyös kémiai tulajdonságai miatt.

Farmernadrágok

Tudtad, hogy miért kékek? (Fotó: Getty Images)

A különböző színekkel való kísérletezés során kiderült ugyanis, hogy a legtöbb festék magas hőmérsékleten áthatol a szöveten és lényegében beleragad. Nem így az indigókék festék, mely csak a szálak külső oldalára tapad fel. Ráadásul minden egyes mosáskor kioldódik belőle valamennyi, méghozzá úgy, hogy néhány szálat is magával visz. Így az anyag felpuhul és kopik, ennek köszönhetően pedig kényelmesebbé válik, ugyanakkor mégis erős marad. A munkások pedig éppen ilyen, komfortos, mégis strapabíró nadrágra vágytak, ez tette a kék farmert oly felkapottá és azóta sem múló divattá. 

A legtöbb farmer manapság szintetikus indigófestékkel készül, a cél azonban még mindig az, hogy az anyag minél puhább, mégis strapabíró legyen. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy milyen gyakran érdemes mosni a farmereket. Egy 2018-ban készült kutatás szerint az emberek 37 százaléka legalább ötször, 16 százaléka viszont hét vagy annál is több alkalommal viseli a farmernadrágját, mielőtt kimosná.

Chip Bergh, a Levi Strauss & Co. jelenlegi vezérigazgatója szerint viszont a farmert csak akkor érdemes kimosni, ha már szaga van, vagy olyan szennyeződés van rajta, amit másképp nem tudunk róla eltávolítani. Amin lehet, meg fogtok lepődni, azt is mondja: ilyen esetekben is csak kézzel, hideg vízben szabad mosni a ruhadarabot.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top