nlc.hu
Szabadidő

Kritika a Félidő című Jennifer Lopez-dokumentumfilmről

Jennifer Lopez írt egy szerelmes levelet saját magának, és feltette a Netflixre

A Halftime (Félidő) című dokumentumfilm a legrosszabb sztársimogató filmek iskolapéldája, amiből leginkább annyit tudhatunk meg, hogy Jennifer Lopez leginkább Jennifer Lopeztől, valamint Jennifer Lopezt éljenző kislányok látványától képes meghatódni. Viszont izgalmas látni, hogyan látja egy világsztár saját magát.

Ahogy az a Félidő című film végén látható összegzésből kiderül, a Jennifer Lopez brand több mint ötmilliárd dollárt termelt a világon, márpedig ha valaki ennyi pénzt képes összeszedni, annak kijár egy saját Netflix doksi is, igaz? Ha a nála sokkal fiatalabb Taylor Swift is kaphatott egyet, akkor JLo-nak is jár, arról nem is beszélve, hogy Britney Spearsről lassan már több dokumentumfilmet láthatunk, mint koncertfelvételt. Ilyen szempontból a Félidő kétségtelenül hiánypótló alkotás, hiszen általa egy olyan szupersztár életébe pillanthatunk be, akinek a szakmai életéről, a zenészi és színészi sikereiről legalább annyit szeretünk olvasni/beszélni, mint a magánélete történéseiről, vagy épp arról, hogy ötven fölött is milyen szenzációs formában van mind a mai napig. Pontosabban csak bepillanthatnánk mindebbe, ha Jennifer Lopez erre engedélyt adott volna a filmeseknek, csakhogy neki esze ágában sem volt ilyet tenni. A Félidő kizárólag szoboravatásra szolgál, de még így is vannak tanulságai: megtudhatjuk belőle például, hogyan látja Jennifer Lopez saját magát.

Jennifer, az elégedetlen

Az egészen biztosan kiderül a Félidőből, hogy vagyonok megkeresése ide, családanyaság oda, sikeres karrier meg amoda, JLo egyáltalán nincs megelégedve az életével vagy azzal, amit elért, és ezt nem fél kimondani. A film nagy része abból áll, hogy a sztár hajt, bizonyítani akar, és ha nem sikerül a maximumon túl is elérnie valamit, csalódás lesz a vége. Közel negyven filmmel és majdnem negyeszázadnyi popsztár-karrierrel a háta mögött JLo lehetne egy kicsit engedékenyebb saját magával, de valószínűleg a benne lévő örök elégedetlenkedés is kellett ahhoz, hogy ilyen sokra vigye. Lehet, hogy a világnak már mindent bebizonyított, de magának még nem, és a filmből egyértelműen úgy fest, hogy a legkeményebb kritikusa pont saját maga.

Félidő Netflix Jennifer Lopez dokumentumfilm

Jennifer Lopez a Félidő c. dokumentumfilmben (Fotó: Profimedia)

Bár a film pont az egyik legsikeresebb, nagyjából 2019 ősze és 2020 tavasza közti időszakára fókuszál, amikor óriási kasszasikert ért el a mozikban A Wall Street pillangóival, amivel nemcsak sok pénzt keresett, hanem díjakat, jelöléseket is kapott. Emellett egyfajta énekesnői karriercsúcsként felkérést kapott, hogy ő csinálja a show-t az Egyesült Államok legnagyobb szórakoztatóipar show-jának szünetében, a Super Bowlon, és ő élni is tudott a lehetőséggel. Ennek ellenére a film jó részében mégis azt látjuk, hogy JLo elégedetlen és panaszkodik.

Gyerekkor, musicalek, tánc, pofonok

Bár a Félidőben akadnak fotók és visszaemlékezések a művésznő gyerekkorára – itt derül ki, hogy sokáig egyáltalán nem gondolt magára énekesnőként, csak táncosként –, és egy-egy villanás erejéig a szüleit is megismerhetjük, ez a dokumentumfilm nem akar túl mélyre ásni abban, honnan jött a főszereplője. Kiemeli, mennyire fontosak számára a Puerto Rico-i gyökerei, valamin az is, hogy ő egy latin nő – ez visszatérő téma a filmben –, de ezen a szakaszon inkább csak végigszáguldunk, hogy megtudjuk: Lopez nem volt igazán jó tanuló, mindene volt a tánc, és az iskolát nem befejezve lelépett otthonról, hogy a táncolásból (később pedig a színészkedésből) próbáljon megélni.

Félidő Netflix Jennifer Lopez dokumentumfilm

Jennifer Lopez a Félidő c. dokumentumfilmben (Fotó: Profimedia)

Elmondja, hogy az édesanyja nagyon szereti a musicaleket, ezért gyerekként sok musicalt néztek otthon. A kedvence a West Side Story volt, a példaképe pedig Rita Moreno, aki hozzá hasonlóan szintén Puerto Ricoban született. A gyerekkori fejezet talán legizgalmasabb része egy szinte már elhadart félmondat, amiben JLo arra tesz utalást, hogy gyerekkorukban az édesanyjuk annyira szigorú volt vele és a lánytestvéreivel, hogy ütötte-verte őket. Ahhoz képest, hogy ez mennyire súlyos állítás, az énekesnő szinte csak úgy mellékesen jegyzi meg, mintha ez nem lenne komoly dolog, a filmesek pedig sajnos nem mennek (valószínűleg nem is mehettek) jobban utána.

Kicsit ilyen film ez a Félidő: amikor elkezdene kicsit mélyebbé, személyesebbé válni, rögtön ugrunk egyet.

Hajsza az Oscar után

A filmből tekintélyes szeletet vesz el A Wall Street pillangói Oscar-kampánya, ami majdnem fél évet vitt el Lopez életéből, hiszen elkezdődött 2019 szeptemberének elején a Torontói Filmfesztiválon, és tartott egészen 2020 elejéig, amikor kiosztották a Golden Globe-díjakat és bejelentették az Oscar-jelölteket. A film bemutatója után Lopez alakítását látva rengeteg orgánum cikkezett arról, hogy ezért biztosan Oscar-jelölést kell kapnia, és amikor olvassa a szaksajtó kritikáit, látszik, hogy könnybe lábad a szeme a sok dicsérettől. Nyilván nem ehhez van hozzászokva, de ezt elsősorban saját magának köszönheti: a színészi karrierje első néhány évét leszámítva elsősorban könnyed limonádékban szerepelt, vagyis nem olyan típusú filmekben, amiért egy színész szakmai elismeréseket és díjak sorát szokta kapni.

A film jeleneteiből ordít, hogy JLo-nak és munkatársainak mennyire fontos az Oscar adta elismerés, így amikor kiderül, hogy a Golden Globe-ot nem kapta meg, Oscarra pedig még csak nem is jelölték, láthatóan óriási csalódottság lesz úrrá rajta és a stábján is. Ha pedig már a stábnál tartunk: izgalmas látni, hogy egy Jennifer Lopez kaliberű sztár milyen népes csapattal dolgozik együtt: szinte minden részfeladatra jut egy külön embere, és jól látható, hogy a legtöbbjükkel már évek, netán évtizedek óta együtt dolgozik.

Egy fél Super Bowl-show

A film másik nagy fejezetét a 2020-as Super Bowl félidei show teszi ki. JLo számára egyrészt hatalmas megtiszteltetés volt, hogy ő léphetett fel, másrészt viszont sértőnek érezte, hogy a szervezők nem önállóan őt hívták meg, hanem meg kellett osztania a negyedórás fellépési idejét Shakirával, mintha egyetlen latin énekesnő nem tudta volt lenyűgözni a sok tízmilliónyi tévénézőt. Lopez hangot is ad a nemtetszésének a filmben, de ettől még eszébe sem jutott visszavonulót fújni. Nem tette meg ezt még azután sem, hogy a tulajdonosok megpróbáltak beleszólni a show-ja díszleteibe, és eltávolítani a ketreceket, melyekben az előadáson gyerekek bújtak, szimbolizálva azt, amit Donald Trump elnök tett bevándorló gyerekek ezreivel. A Super Bowl azt hangoztatta, hogy ez egy politikamentes rendezvény, JLo pedig azt, hogy ő nem politizál, csak az alapvető emberi jogok mellett áll ki. Izgalmas pillanat, amikor elmondja a menedzserének, hogy bármit mondanak fentről, a ketrecek akkor is maradnak: ekkor jön belőle elő az igazi girlboss, hiszen tudja, hogy egy nappal a show előtt már úgysem tudják őt leváltani, és a végén úgyis az lesz, amit ő szeretne.

Félidő Netflix Jennifer Lopez dokumentumfilm

Shakira és Jennifer Lopez a Super Bowl-on (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Abba kétségtelenül bepillantást nyújt a film, milyen eszelős munka összehozni egy ilyen alig negyedórás gigashow-t. Úgy fest, hogy JLo-nak ötven fölött már leginkább az a fontos, hogy az előadásai üzenetet hordozzanak – legyen az akár annak a kimondása, hogy a bevándorlók is igazi amerikaiak, vagy az, hogy a latin nők mindenkinél keményebben tudnak dolgozni a sikerért és az elismerésért –, és ne csak a közönség szeresse, hanem a szakma is ismerje el a teljesítményét. Hiába láthatjuk néha a kamasz lányával és a szüleivel, a családi szálat feláldozta a mondanivalóért a filmjében, így sem a szerelmi életéről nem tudunk meg semmit – Ben Affleck egy pillanatra tűnik csak fel –, sem arról, hogy milyen Jennifer Lopez gyerekének lenni. Egy munkamániás, egyfolytában bizonyítani akaró előadót ismerhetünk meg, aki érezhetően a dokumentumfilmet is úgy alakította, hogy pontosan azt a képet sugározza, amit ő szeretne. Ennek iskolapéldája az utolsó jelenet, amikor JLo Joe Biden beiktatásán énekel, és meghatódik: saját magától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top