nlc.hu
Szabadidő

Randizásban is ki lehet égni – Minden a dating burnoutról

A randizásban is ki lehet égni – Így küzdj meg vele

Igen, létezik olyan, hogy a társkereső appok és a randizás örök körforgásában egyszer csak kiégsz. De mik a dating burnout jelei? És hogyan segíthetsz a helyzeten? Mutatjuk!

Nyilván hallottad már a kiégés kifejezését a túlzásba vitt munkával kapcsolatban – de tudtad, hogy mentálisan kimerítheted magad a túltolt randizással is? Így igaz: a kiégés nem korlátozódik a professzionális életedre, ugyanis szinte bármilyen érzelmi megterhelés előidézheti – és ebbe beletartozik a potenciális matchek jobbra-balra húzgálása is. Hiszen valljuk be: előbb-utóbb mindannyian kikötünk egy (vagy több) randiappon, még azok is, akik az organikus ismerkedés hívei. Mert annak ellenére, hogy nyilván romantikusabb lenne találkozni a következő szerelmeddel úgy, hogy melléd ül a repülőn a nyaralásról hazafelé, egyszerre nyúltok a Starbucksban a kávéért vagy ha kiszúrnátok egymást egy zsúfolt bár két végéből, a valóság sajnos nem egy romkom. Olyannyira nem, hogy egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy rátalálsz a párodra az online randizás segítségével, mint hogy részed legyen egy véletlen találkozásban.

Ezzel együtt viszont egyértelműen megvan az árnyoldala is. A Badoo nevű randiapp felmérése szerint a szinglik több, mint háromnegyede érezte kiégettnek magát a meddő interakciók és össze nem illő párba állások miatt. Egy másik alkalmazás, a Hinge szintén nemrég készített kutatást a témában, és megállapították, hogy a felhasználóik jelentős része (egészen konkrétan 61 százalékuk) túlterheltnek érezte magát a modern randizási szférában, ezt pedig egy 2022 áprilisi amerikai tanulmány is alátámasztotta. Ebből ugyanis kiderült, hogy ötből négy felnőtt tapasztalt már valamilyen emocionális kimerültséget vagy kiégést az online randizás miatt.

randizás ismerkedés online ismerkedés randiapp

fotó: getty images

Lehetséges, hogy te is közéjük tartozol?

Ha az ismerkedésre már sokkal inkább feladatként tekintesz, esetleg kezdesz beleunni a profilok állandó húzogatásába, vagy lassan végképp eleged lesz a rossz randikból, akkor abszolút esélyes. De van még néhány jel, amikre érdemes odafigyelni, mert így jelzi a szervezeted, hogy éppen átéled a dating burnout jelenségét:

  • Kezded elveszíteni a reményt: Ez az egyik első jele a kiégésnek. Ha túlságosan is megzuhansz egy-egy félresikerült randitól vagy kiábrándító beszélgetéstől, és lassan az „úgyis egyedül fogok meghalni” mentalitás szerint éled az életed, akkor sanszos, hogy kezd túl sok lenni az online randizás.
  • Hatással van a mentális egészségedre: Oké, talán nem feltétlenül vesztetted el a szerelembe vetett minden hitedet, de kifejezetten pesszimistán, negatívan és minden lelkesedés nélkül állsz a dolgokhoz. Stresszelsz, nyomottá vált a hangulatod, esetleg az önbizalmad is megsínyli a randizást? Ezek mind a dating burnoutra utalnak.
  • Időd sincs magadra: Mikor hagytál utoljára helyet a táncrendedben egy kis én-időnek? Ha még csak fel sem tudod idézni az idejét, akkor elég tiszta, hogy mindenki mást – beleértve az újabb és újabb randipartnereket és a találkozók szervezését – is magad elé helyezted, ami hosszútávon csak rossz hatással lehet rád.
  • Komolyan megvisel az elutasítás: A randizás alapvetése, hogy nem mindenki fog tetszeni neked, ahogy te sem jössz majd be minden egyes embernek. És ez rendben is van, hiszen abszolút nem személyes ügy. Amíg egészséges az önértékelésed és az önbizalmad, ezt te is pontosan tudod. De amint már nem a helyén kezeled az elutasítást, az azt jelenti, hogy kezdesz kiégni a rendszeres randikban.
  • Nem érzed jól magad: Az egyik legegyértelműbb tünete a dating burnoutnak, ha egész egyszerűen nem szórakozol jól az ismerkedés során, és rosszabbul éled meg, hogy el kell menned egy beszervezett találkára, mint megcsinálni a régóta halogatott házimunkát.

Küzdj meg vele!

A randizásban tehát tényleg ki lehet égni, neked azonban nem szabad ebbe beletörődnöd. A szakértők azt javasolják, hogy ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy szünetet tartasz.

Ha valaki nem hajlandó szüneteltetni a randizást, az a mentális, fizikai és érzelmi egészségére is rossz hatással lehet. Olyan téves következtetésekre juthat miatta, mint hogy nem elég jó, bukásként éli meg az ismerkedést, vagy folyamatosan szomorúnak érezheti magát

 

– magyarázta Amira Johnson, terapeuta az Elite Daily-nek, miért érdemes beiktatni egy kis pihenőt.

Ez kinézhet úgy, hogy egy kicsit pihenteted a személyes találkozókat, vagy akár úgy, hogy teljesen letörlöd a randiappot. Esetleg úgy is, hogy a Tinder esetében nem teszed magad láthatóvá, ha pedig mondjuk a Bumble-t használod, akkor bekapcsolod a szundi funkciót, amivel egyébként a matcheid is értesítést kapnak arról, hogy egy darabig inaktív leszel.

Vissza a játékba

Persze örökké nem lehet és nem is jó ötlet kerülni a társkereső alkalmazásokat, viszont senki sem akarja többször is átélni a kiégés lehangoló érzését. Ezért úgy ugorj ismét fejest az ismerkedésbe, hogy ezúttal ne fuldokolva mássz ki belőle. Ehhez pedig sokkal tudatosabbnak kell lenned. A Hinge a témában végzett kutatása alapján ugyanis ez a legjobb módja annak, hogy elkerüld a dating burnout jelenségét. „A kiégés elkerülhető, illetve a matcheiddel is elégedettebb leszel, ha nem félsz megszerezni, amit akarsz – osztotta meg a felmérés eredményét a brit Cosmopolitannal a randiapp szakértője, Logan Ury. – Legyél tudatosabb azzal kapcsolatban, hogy milyen személyt keresel, és csak azokat lájkold, akik valóban érdekelnek. Ezáltal jobban a kezedben érezheted az irányítást, tényleg olyanokkal állsz párba, akik tetszenek, és így kevésbé érzed majd kiégve magad.”

Amikor tehát újra letöltöd az alkalmazás(ok)at, tudatosíts magadban néhány dolgot. Egyrészt azt, hogy ez nem egy verseny, úgyhogy semmiképpen se hasonlítgasd össze magad másokkal – lehet, hogy valakinek instant felizzik a szikra, de neked lehet, hogy a lassan fellángoló tűz jut. Másodszor, hogy kit keresel, harmadszor pedig azt, hogy te ülsz a nyeregben. Azaz: ne félj kimutatni az érdeklődésed, hogy ezáltal olyanokkal randizz, akikkel TE szeretnél, és ne csak olyanokkal, akik VELED akarnak találkozni.

A randizásban is ki lehet égni

Fotó: FilippoBacci/Getty Images

Emellett van még néhány dolog, amit megtehetsz a mentális egészségedért, és azért, hogy sikeres legyél az online randizásban:

  1. Maradj egyensúlyban, és emlékeztesd magad: a randizás csupán egy kis része az életednek. Emellett ott vannak a barátaid, a családod, a munkád, a hobbid, saját magad és persze a kikapcsolódás. Érdemes szándékosan időt fordítanod minderre, nehogy az ismerkedés átvegye feletted (ismét) az uralmat.
  2. Kérdezd meg magadtól, hogyan tartod a kapcsolatot az app felhasználóival? Milyen gyakran nyitod meg az alkalmazást? Szoktál nyitni feléjük? Te is szereted, ha a másik irányából érzed, hogy energiát fektet abba, hogy megismerjen és nem csak klisékkel kommunikál, igaz?
  3. Ne várj túl sokat a válasszal! A Hinge felmérése szerint minél hamarabb írsz a másiknak, annál nagyobb eséllyel kerülheted el a feszengős small talkot. A legjobb, ha a párba állás utáni 24 órán belül már beszélgettek is!
  4. Ne add fel, maradj pozitív, és ha netán egy kicsit sok lenne a kudarcélmény, akkor olvasgass sikersztorikat, amik bizonyítják, hogy idővel mindenki megtalálja a hozzá illő személyt.

(Forrás: BBC, Elite Daily, Cosmopolitan UK)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top